ARCHÍV Karen de Sousa Pesse: A nemek közötti egyenlőség elfogadása nem csupán erkölcsi kötelesség, hanem pragmatikus szükségszerűség is

A technológia, mérnöki tudományok és matematika (STEM) területén Karen de Sousa Pesse neve világszerte ismert. A Dél-Amerikában született fiatal nő tudásával, elszántságával olyan cégek munkáját segítette az eddigiekben, mint például a Microsoft. Azon túl, hogy egy férfiasnak titulált ágazatban épített fel példaértékű karriert, sokszínűségi és nemi egyenlőségi aktivistaként is tevékenykedik, társadalmi problémákra keres megoldást, kisebbségek és háttérbe szorult csoportok számára igyekszik munkalehetőségeket biztosítani. Karen de Sousa Pesse a Mathias Corvinus Collegium meghívására látogatott néhány napra Erdélybe. (Cikkünk a Nőileg magazin 2023. decemberi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Medgyesfalvi Róbert

– Milyen volt Brazíliában felnőni? Milyen nemzetközi karrierlehetőségek voltak, vannak ott egy fiatal, ambiciózus és okos nő számára?

– A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet egy tanulmánya szerint a braziloknak kilenc generációra, azaz körülbelül 180 évre van szükségük ahhoz, hogy elérjék a középosztályt, tehát a társadalmi ranglétrán való feljutás hosszadalmas. Dániában ez csak két generáció, Magyarországon hét, a globális átlag négy és fél generáció körül mozog.

Brazíliában szinte lehetetlen a társadalmi mobilitás. Vannak lehetőségek ott is, de nem mindenki számára egyformán hozzáférhetőek.

Mindezek ellenére, vagy mindezekkel együtt, kiváló egyetemekkel büszkélkedhetünk. Személy szerint nem találtam jelentős különbséget a tanulmányaim nehézségét illetően Brazília és Belgium között. Ha meg tudsz tanulni nyelveket, ami költséges, de az internetnek köszönhetően egyre könnyebben lehetséges, akkor a nemzetközi karrier reális lehetőséggé válik.

– Mi volt az oka annak, hogy Európába költöztél?

– Egyértelmű céllal költöztem Európába: hogy elmeneküljek a brazíliai lassú fejlődés elől. Nem származom gazdag családból, és az a 180 év várakozás a társadalmi ranglétrán való felemelkedésre nem illett össze az ambícióimmal.

Logikus választásnak tűnt olyan országot választani, ahol a felfelé vezető út mindössze öt évbe telhet.

Bevallom, nem volt sétagalopp szinte semmivel Európába költözni, sok kihívással és kudarccal kellett szembenéznem az út során, azonban tudtam, hogy meg kell ragadnom a lehetőséget. És szerencsére összejött.

– Hogyan, miért döntöttél a mérnöki pálya mellett?

– A mérnöki pálya természetes választás volt számomra, amit a csillapíthatatlan kíváncsiságom indokolt. Lehet, hogy közhelyesen hangzik, de a mérnököket eredendően a válaszok keresésének vágya hajtja. A mérnöki pályám már korán elkezdődött: gyerekként Hot Wheels autót kértem ajándékba, és már 11 éves koromban elmélyültem a HTML kódjaiban. Érdekes módon, a döntésem akkor szilárdult meg, amikor lett egy társam, aki szintén mérnök akart lenni. Anélkül, hogy tudtam volna, ő indított el azon az úton, hogy magam is mérnöki pályára lépjek.

Fotó: Karen de Sousa Pesse archívuma

– Milyen lehetőségek vannak nőként a STEM területén?

– A nők számára ugyanolyan hatalmasak a lehetőségek a STEM területén (tudományos-technológiai tudományágak: természettudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika – szerk.megj.), mint a férfiak számára, legyen szó nemzetközi karrierről, professzorrá válásról, az ország infrastruktúrájához való hozzájárulásról, vagy akár arról, hogy űrhajósként a csillagokig jussanak. A STEM-szakterületek egyre inkább befogadóvá válnak, nyitnak a nők irányába is, és már

felsejlik a remény, hogy a jövőben nem lesz szükség a nemek közötti egyenlőtlenségekről szóló beszélgetésekre. De még nem értük el ezt a pontot.

A mesterséges intelligenciában továbbra is fennállnak az előítéletek, mert történelmileg figyelmen kívül hagytuk a nemek közötti perspektívákat a társadalomban, és így ezek az előítéletek beszivároghattak a technológiánkba is.

– Gyakran beszélsz a nemek közötti egyenlőtlenségek veszélyeiről a Big Data-ban, amelyek előítéletességhez vezethetnek a mesterséges intelligencia működésében. Melyek a legbeszédesebb esetek?

– Jelenleg a technológiai világ egyik égbekiáltó hibája az, hogy a generatív AI és a nagy nyelvi modellek állandósítják a sztereotípiákat, különösen a nőkkel és a nem fehér bőrűekkel kapcsolatban. Ha megkérjük a mesterséges intelligenciát, hogy mutasson egy képet mérnöki munkát végző emberekről, akkor valószínűleg férfiakat fogunk látni, míg a takarító emberek szókapcsolat nyomán általában nők képeit generálja. Ez több, mint puszta véletlen. Gondolj arra, hogy

az online tartalmakat, amiket látsz, ajánlórendszerek alakítják. Ezek az ajánlások is elfogultságot hordoznak.

Erre van egy személyes példám: régebben idegesítőnek találtam a közösségi média hirdetéseket, főként, amelyeket azután kezdtem látni, hogy betöltöttem a harmincat, amelyek terhességről, babákról, menstruációról szóltak. Egy barátom azzal viccelődött, hogy a közösségi média megpróbálja átmosni az agyunkat, hogy anyák legyünk, és azt javasolta, hogy változtassam meg a nememet a közösségi médiában férfira, hogy más jellegű hirdetéseket lássak. Megfogadtam a tanácsot, és hirtelen a hirdetéseim MBA-képzésekre, mérnöki állásokra és vezetői könyvekre változtak. Nem meglepő módon, soha nem váltottam vissza a nememet a közösségi média oldalamon.

– Milyen megoldásokat látsz a mesterséges intelligencia elfogultságának kiküszöbölésére?

– Ehhez tisztában kell lennünk azzal, hogy miként működik a mesterséges intelligencia, valamint rendszeresen ellenőriznünk kell az elfogult megnyilvánulásokat. A közösség hozzájárulása és a méltányosságra vonatkozó szabályok segítenek abban, hogy a mesterséges intelligencia mindenki számára jobb legyen, ugyanakkor kulcsfontosságú az átláthatóság is. Ha az algoritmusok és adatok átláthatóak, könnyebb észrevenni és korrigálni a problémákat.

A folyamatos nyomonkövetés biztosíthatja, hogy a társadalmi normák fejlődésével az AI-rendszerek alkalmazkodni tudjanak anélkül, hogy az elavult előítéleteket erősítenék.

Egy másik fontos szempont az AI-rendszerek által érintett közösségek bevonása a döntéshozatali folyamatba. A különböző helyekről érkező észrevételek segítenek megérteni a különböző nézőpontokat és az AI alkalmazásokban rejlő potenciális előítéleteket. Végül pedig elengedhetetlenek a szilárd szabályozások és etikai iránymutatások.

Fotó: Medgyesfalvi Róbert

– Tudom, hogy annak ellenére, hogy ismered a mesterséges intelligencia hiányosságait is, alapvetően optimista vagy, amikor a felhasználási lehetőségeiről van szó. Miért?

– A mesterséges intelligencia meg fogja változtatni a nők életét, különösen az egészségügy terén. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a mesterséges intelligencia segít az orvosoknak, hogy a kezeléseket kifejezetten az egyes nőkre szabják, figyelembe véve egyedi igényeiket és biológiájukat. Ez hatékonyabb és személyreszabottabb egészségügyi ellátást jelent. A mesterséges intelligencia felgyorsíthatja az olyan betegségek felismerését is, mint a mellrák, jobb esélyeket kínálva a sikeres kezelésre.

– Mit tesz egy olyan, mindig elfoglalt, utazó, vezető üzletasszony, mint te, hogy feltöltődjön? Hogyan tudsz kikapcsolódni?

– Az én feltöltődésem a búvárkodás. Őrület, hogy milyen megnyugtató a víz alatt, a tengeri élővilág csendes szépségével körülvéve.

A legjobban azt szeretem, hogy a tengerfenékre nem vihetem le a telefonomat, így olyan, mintha kényszerszünetet tartanék a munka állandó zsibongásából.

A hétvégéket pedig a családomnak szentelem. Tulajdonképpen a víz alatti nyugalom és a családdal töltött idő keveréke tartja bennem a lelket.

– Mi inspirál arra, hogy változtatni szeretnél?

– A szándékomat, a tetteimet a méltányosság és a befogadás erejébe vetett mély hitem vezérli, valamint egy olyan világ víziója, ahol a lehetőségeket nem a nemek, hanem az egyén képességei és hozzájárulása határozzák meg. A nemek közötti egyenlőség elfogadása nem csupán erkölcsi kötelesség, hanem pragmatikus szükségszerűség is az emberi tehetség teljes spektrumának felszabadításához. A valódi meritokrácia (egy olyan társadalmi forma, amelyben az egyén társadalmi pozíciója nem a származásától, hanem tehetségétől, tudásától, szorgalmától és teljesítményétől függ – szerk. megj.) ebben az összefüggésben a korlátok és előítéletek lebontását jelenti, biztosítva, hogy

mindenki egyenlő esélyt kapjon a sikerre, képességei, képzettsége és elkötelezettsége alapján.

Az ilyen eszmék követése nem csupán törekvés, hanem elköteleződés egy olyan társadalom felépítése mellett, amely elismeri és értékeli minden egyes ember eredendő értékét és képességeit, elősegítve egy igazságosabb és harmonikusabb jövőt mindenki számára.

Fotó: Karen de Sousa Pesse archívuma

– Férjeddel néhány napot utazgattatok Romániában, miután meglátogattátok a kolozsvári Mathias Corvinus Collegium Központot. Milyenek a benyomásaid az országról?

– El voltam ájulva attól, hogy milyen gyönyörű minden. Az aranyló, őszi fényben pompázó hegyek olyanok voltak, mint egy álomban, ahogy autókáztunk, újabb és újabb lélegzetelállító látvány tárult elénk. És ami még különlegesebbé tette az egészet, hogy rengeteg medvét láthattam a természetes élőhelyükön: varázslatos volt nézni, ahogyan kecsesen mozogtak a tájban. Sokáig velem marad ez az élmény.

korábban írtuk

Férfi lélekműhely: svédasztal lelki eledellel
Férfi lélekműhely: svédasztal lelki eledellel

Mennyire szükségszerű a mély tragédia átélése ahhoz, hogy egy férfi számára is a lelki egészség megőrzése prioritást élvezzen? Erőss István esetében egy válásnak kellett megtörténnie ahhoz, hogy mélyebben foglalkozzon érzéseivel, érzelmeivel, a lelkével.