Örömzene a kincses városban

Transilvania Állami Filharmónia: igyényes klasszikus zene Kolozsváron

Valahányszor hallottam, elvarázsolt. Tökéletesség, igényesség, változatos műsor jellemzi a kolozsvári filharmónia műsorait. Koncertjeik feltöltenek, és gyakran meglepnek, a szó pozitív értelmében.

Fotó: Transilvania Állami Filharmónia

A Transilvania Állami Filharmónia péntek esti koncertjei, a különleges alkalmakra szervezett fellépéseik vagy saját, több hetes fesztiváljaik igazi csemegét jelentenek a zenekedvelők számára. Programjaik változatosak, a repertoár összeállításában figyelnek a közönség igényeire is. A zenekar, illetve a karmesterek igen különös kapcsolatot teremtenek koncertről koncertre a nézőtéren ülőkkel, és talán ez az egyik kulcsa mind a zenekar, mind pedig a kórus sikerének. 

Az októberben zajló Kolozsvári Zenei Ősz Nemzetközi Fesztivál immár 48. alkalommal bizonyította, hogy a jó érzékkel összeállított programért, a zenei kínálat változatosságáért hálás a közönség. Az esemény egyébként Románia legrégebbi klasszikus zene fesztiváljának számít. A jellemzően telt házas előadások elképesztő hangulata, az örömzene még inkább türelmetlenné tesz. Decemberben ugyanis ismét többször, változatos helyszíneken és felállásban hallhatjuk a művészeket.

Karácsonyra hangolódva

Ebben a hónapban a karácsonyi hangolódás a már hagyományos Mozart Nemzetközi Fesztivállal kezdődik. A csúcspontot pedig a karácsonyi nagykoncert jelenti, amely néhány éve a kolozsvári téli ünnepek fénypontja. Noha most elsősorban egy svájci fellépésre készül a zenekar, a hazai közönségről sem feledkeznek meg. Ramona Franț, a kolozsvári filharmónia PR-felelőse szerint igazi csemegének számít majd a december 12-re szervezett koncert is, amelyet a Mozart Fesztivál keretében adnak majd: a németországi Ferenc Gábor vezényletével, Laura Tătulescu szólistával közösen lépnek majd fel. A gyermekek zenei nevelése is fontos az intézmény számára, így 13-án a kórus közreműködésével világ körüli karácsonyi koncerten vehetnek részt a kicsik.

Fotó: Transilvania Állami Filharmónia

Ezt követően december 19-én Beethoven 1. szimfónáját és Georg Friedrich Händel Messiás című oratóriumát tűzték műsorra. A külföldi turné előtt, december 28-án a karácsonyi nagykoncerttel zárják az esztendőt, a tervek szerint Johann Strauss darabjait hallhatjuk majd. 

Zenei nagykövetként Európában

Idén májusban a világhírű Hiba Al Kawas, libanoni származású szólista meghívására a The Lights of Andalusia zenei projektjére kapott meghívást a zenekar és a kórus egy része. Az omani fővárosban a Királyi Operában léptek fel, John Axelrod vezényletével. 

Közel két hetet tart az a több állomásos turné, amely által Svájc több városában is színpadra lépnek, köztük Zürichben, Einsiedelnben és Lausanne-ban. A Giovanni Bria karnagy irányításával zajló koncertek Strauss, Vivaldi, Telemann és Bach darabjait szólaltatják majd meg. 

Jövő évi jeles napok

A közismert bécsi koncert mintájára január 16-ra rendkívüli új évi koncerttel készülnek. Erre az alkalomra az amerikai egyesült államokbeli Lawrence Foster karnagyot hívták meg. Műsoron George Enescu 2. rapszódiája, Rahmanyinov II. zongoraversenye és Csajkovszkij V.szimfóniája szerepel, szólista Daniel Goiţi.