Otthonos otthon – Hogy ne botoljunk meg az ágy lábában?

Lakásod be- vagy átrendezése előtt állsz, és tanácstalan vagy? Hiába néztél meg ezernyi képet a különböző képmegosztókról, és böngésztél át száz lakberendezési magazint, mégsem áll össze a kép, a nagy projekt, a saját lakásod mégsem az igazi? Összegyűjtöttünk néhány alapvető hibalehetőséget, amit nem árt elkerülni.

Ha nem vagy tapasztalt lakberendező, belefuthatsz bakikba, de ne aggódj, ezek javarészt javíthatók. Vannak, amik könnyen, vannak, amik nehezebben, és vannak, amik csak költségesen. A lakásunk állandóan és dinamikusan változik, pont, mint mi magunk, egyik napról a másikra fordulhatnak jóra vagy rosszra a dolgok. Hogy minél több buktatót elkerülhessünk, íme néhány javaslat, hogy mit igyekezzünk elkerülni!

A zsúfoltság fullasztó lehet /Fotó: Pinterest

1. Ne zsúfoljuk túl a tereket!

Mivel mindennek biztos helyét szeretnénk tudni, hajlamosak vagyunk túl sok tárolóegységet felhalmozni, ami kaotikus tereket eredményezhet, ami általában a rosszul felmért tér- és bútorméret következménye. Mindemellett szeretnénk mindent a számára megfelelő szekrényben tárolni, így egyre halmozzuk a bútordarabokat. Ennek az a következménye, hogy nemcsak túlzsúfolt és fullasztó lesz az életterünk, de stílustalanná is válik. Akkor is, ha nem kedveljük a minimális stílust, a bútorok számának csökkentésével törekedjünk a levegős terekre!

2. Ne akarjuk, hogy a lakásunk kiállítótér legyen!

Vannak, akik hajlamosak impulzívan megvásárolni kiállítói darabokat, amikről hazaérve derül ki, hogy nem illeszkednek esztétikailag a meglévő bútorok közé. Megtetszik a bútor színe vagy a formája, de nem vizualizáljuk, hogyan lehet a régi darabokkal kombinálni. Ezért jobb, ha készítünk egy képet a meglévő berendezésről, a kedvelt tárgyakról, mielőtt elmegyünk a kiállítótérbe, esetleg viszünk magunkkal szín- vagy anyagmintákat.

3. Mérjük meg a teret vásárlás előtt!

Nem elég szemre megmérni a teret, ha bútort szeretnénk vásárolni, hogy ne szembesüljünk méretbeli meglepetésekre, készüljünk fel a vásárlásra. Mert lehet, hogy egy adott darab jól mutat a hatalmas, nagy belmagasságú kiállítótérben, de amikor hazavisszük, kiderül, hogy túl nagy a lakáshoz viszonyítva. A túlméretezett darabok választása elég gyakori hiba, ami aránytalansághoz vezet. Nyomasztó tud lenni, ha egy kanapé vagy egy ágy a helyiség több mint felét elfoglalja. Igazi kellemetlenséget tudnak okozni azok az esetek is, amikor hazaérve derül ki, hogy a bútordarab nem fér be az ajtón, vagy nem lehet felvinni a lépcsőn.

4. Lépjünk túl a drapp korszakon!

A drapp és a földszínek meghatározóak voltak a 90-es évek lakberendezésében, és még mindig érződik a hatásuk. De van élet a drapp után is! Modern és vidám színekkel is létrehozhatunk meleg és befogadó környezetet. Sose essünk abba a hibába, hogy egyazon szín különböző árnyalatait felsorakoztatjuk egymás mellé. Ez gyakori melléfogás, az eredmény igencsak kellemetlen a szemnek. Ugyanez a helyzet a különböző típusú faelemekkel is, kerülni kell a sokféleséget, mert terhelik a közérzetet, és az összkép sem lesz koherens. Szokjuk meg, hogy nem kell mindennek egyeznie. Ha többféle színt és mintát keverünk egyazon helyiségben, az mélységet ad a térnek. A legtöbb lakásban a kanapé-fotel szett egyszínű és egyféle anyagból készül. De ha beleviszünk egy kis mintát, más-más árnyalatokat és különböző anyagokat, tág hatású teret fogunk kapni. Ne féljünk tehát a változatosságtól!

5. A megvilágítást helyiségenként tervezzük meg!

A lakberendezésben a világítás kulcskérdés. Minden helyiségben külön kell megtervezni attól függően, hogy egy tárgyat szeretnénk kiemelni, vagy egy funkciót akarunk felerősíteni.

A megvilágítás legyen funkcionális

A hálószobában például meleg fény javasolt, a pozicionálása pedig különböző zónák szerint: általános világítás, olvasáshoz alkalmas világítás, hangulatvilágítás. Ugyanígy a konyhában is fontos, hogy a munkafelületek jól megvilágítottak legyenek, az étkezőrészre becsempészhetünk egy kis hangulatvilágítást.

6. A konyhában a funkció legyen az első

A konyhabútor kényes kérdés egy lakás berendezésekor. Nem elég, ha jól mutat, elsősorban funkcionálisnak kell lennie, jó minőségű alapanyagokból kell készülnie, amelyek időtállóak. A legtöbben anyagi megfontolásból a laminált bútort választják, viszont az nem a legalkalmasabb opció, a tömör fa sem az, mert nem strapabíró ebben a környezetben, és folyamatos karbantartást, ápolást igényel. Konyhába az MDF a legmegfelelőbb, mert jól bírja a párát, a gőzt, és nem vetemedik el, mint a fa.

7. Kerüljük az egyendarabokat!

A szettekben árult, különböző méretű szekrényeket, akár kanapékat vagy foteleket is tartalmazó egyenbútorok könnyen steril és kiállítótermi hangulatot eredményezhetnek. Nem árt, ha saját lakásunkat egy kicsit személyre szabjuk, és változatosabbá tesszük akár stílusban egy kicsit eltérő darabokkal, akár egy-két kakukktojással. Ekként elkerülheted, hogy lakásod jobban hasonlítson egy műtőhöz, mint egy meleg otthonhoz.

8. Határozzuk meg előre az anyagi keretet!

Amikor belekezdünk egy lakberendezési projektbe, nem árt, ha eleve számolunk előre nem látható helyzetekkel és többletköltségekkel. Ha szeretnénk minél olcsóbban megúszni, ne csodálkozzunk a gyengébb anyagminőségen. Ha nem szeretnénk menet közben meglepetéseket, határozzuk meg előre a keretet, és kérjünk tervet, illetve szerződést a kivitelezőtől. Mindannyian szeretnénk spórolni egy felújítás, átalakítás vagy lakberendezés során, de fontos, hogy ne mindig a legolcsóbb megoldást válasszuk. Az olcsó és a nem drága nem ugyanaz! Ha például megveszünk egy kanapét, ami olcsó, de nem jó minőségű, pár év múlva lehet, hogy kikopik a huzata, és úgy kell elviselnünk, míg újat nem tudunk venni. Inkább olyan terméket igyekezzünk választani, ami nem a legolcsóbb, de még belefér a keretbe, mert hosszú távon ez a gazdaságosabb.

Fotó: Shutterstock