Stereogám - a zenekar, aki Neked adja

Jóllakatják, megtartják, a végén együtt felfalják a kecskét és a káposztát is. Egyszer híresek lesznek, mint a Rolling Stones, s még kastélyuk is lesz a Hargitán. Ők a székelyudvarhelyi Stereogám.

Jóllakatják, megtartják, a végén együtt felfalják a kecskét és a káposztát is. Egyszer híresek lesznek, mint a Rolling Stones, s még kastélyuk is lesz a Hargitán. Ők a székelyudvarhelyi Stereogám.

{hirdetes}

Egy zsák bolhát könnyebb összegyűjteni, mint a csapatot. Nem tinik már, komoly munkásemberek, nem érnek ránk. A gitárhúrokat bal kézzel pengető Máthé László Ferenc újságot ír, a fronténekes-színművész Tóth Árpi épp színházi bemutatóra készül, a dobokat verő Sóvalfi Bálint autódíler, Hadnagy László basszusgitáros pedig főállásban a helyi zeneiskola lurkóit oktatja a nagybőgő fortélyaira. Antalfi József, a billentyűs-újságíró két cikk megírása közben felelt a kérdéseinkre, vállalva, hogy a négyek egyetértenek az ő válaszaival. A konzervatív interjúkhoz szokott olvasóink nyugalmának megzavarására alkalmas beszélgetés következik. Erős idegzetűeknek és Stereogám-rajongóknak ajánljuk.

Igaz, hogy a te ötleted volt a zenekar-alapítás?

Nem. Az egész úgy kezdődött, hogy a gitáros, Máthé László Ferenc jött az ötlettel, hogy fogjunk neki zenélni. Ketten lementünk a rádióhoz, vittük az alig használható hangszereinket, s nekifogtunk jammelni. Aztán poénból kitaláltuk, hogy tartsunk castingot az énekesnőknek. Laci alapvető elképzelése az volt, hogy énekesnő legyen a bandában. Jött vagy tíz jelölt, de egyik sem vált be igazán.

Jöttek még hárman, de hogyan állt össze az ötösfogat?

Régről ismertem a dobosunkat, Sófalvi Bálintot. Megkérdeztem, érdekli-e, és benne volt. Laci megkérdezte Hadnagy Lacit, a basszusgitárost, ő is benne volt. Amikor kiderült, hogy nincs énekesnő, éppen Tóth Árpival kávéztunk. Ő dobta fel az ötletet, hogy esetleg kipróbálná magát ebben is.

Fotó: Csedő Attila

Miért éppen Tóth Árpi, egy énekelni nem tudó színész lett a frontember?

Így alakult. Már annyi variációt kipróbáltunk, hogy egy ide, vagy oda nem számított. Árpi volt annyira ambíciós, hogy simán megbírja a frontemberi szerepet. Ezért lett frontember, és nem énekes. Amúgy Mick Jagger sem tud énekelni...

A névválasztás sem ment simán, ha jól tudom...

Kb. 2500 variáció volt a ska-s témára. De mi nem ska zenekar vagyunk. Ilyenek, hogy puliSKA, zakuSKA, SKAmionsofőr stb.

Stereogám lett végül a név. Ki volt a keresztapa?

A 2501. Verziókéntugrott be. Árpi kérdezte, hogy aki nem monogám, az mi? Stereogám? Egyet röhögtünk rajta. Később, amikor már muszáj volt nevet adni, ez tűnt a legjobbnak.

Az alternatív stílust már kezdetben meghatároztátok, vagy lett, ami lett?

Nagyjából. Annyit tudtunk, hogy saját dalokat akarunk játszani. Az egyik haver mondta a bemutatkozó koncert után, hogy jó perverz zene. Én azóta perverz-alternatív rocknak mondanám.

Öt pasi egy bandában... Voltak nehéz pillanatok?

Olyan mindig van, de szerencsére hamar túllépünk rajta. Igazából mindenki jól tudja kezelni a másik hülyeségét, és ez sokat segít. Ez a legfontosabb egy zenekarban, hanem szétesik. Veszekedés mindig van, de szerintem fontosabb az egyetértés, mint például a világszínvonalú hangszeres tudás.

Hogyan születik egy dal? Előbb a szöveg, aztán a zene?

Zömében úgy, hogy Laci hozza a témákat, közösen meg jól elrontjuk. Inkább a szöveg van meg először. Én is szoktam dalt szerezni, de nekem muszáj először szöveg legyen hozzá, hogy tudjak rávarrni valamit. Saját szöveget nem írtam eddig, erre vannak jobbak. Például Barabás Blanka vagy Dósa Zoltán. A Neked adom nyertes dalunk szövegét Tóth Árpi írta. 

Több mint húsz saját dalotok van. Magyarul nyomjátok, pedig ma az angol a trendi...

Van két angol dalunk is.... De Árpi kb. annyira tud angolul szavakat kiejteni, mint énekelni. Ő úgy hívja: russian english. Na és? Ettől frankó az egész. Amikor híresebbek leszünk, mint a Rolling Stones, akkor majd valaki lefordítja a dalokat angolra. Vagy élvezzék a dalainkat a pápuák és az eszkimók is magyarul. Elvégre szép nyelv.

Meglepett, hogy tiétek lett Erdély második legjobb magyar dala?

Nem számítottunk rá. Azt azért vegyük figyelembe, hogy ezt a versenyt először hirdették meg...

Fotó: Csedő Attila

Mostanában nem koncerteztek. Miért?

A sok egyéb elfoglaltság miatt. Amúgy eljött az a pillanat, hogy muszáj egy lemezt stúdióban rögzítenünk, különben nincs, amit felmutassunk, ha új helyen akarunk fellépni. Ehhez pedig egy rakás idő kell és pénz. Egyik sincs. De 2016-ban biztosan elkészül egy lemeznyi stúdiófelvétel, mert nélküle nincs előrelépés. Különben is kell valamit mutogatni az unokáknak, hogy nézd már, miből vette meg nagyapád a kastélyt a Hargita csúcsán.

Igaz, hogy feloszlóban a banda, megölte a kistestvér, a Friday Rehab zenekar?

Nem, egyáltalán. Az igaz, hogy a Friday Rehabban ugyanazok a tagok zenélnek, de teljesen más projekt. Átlag zenész benne van akár tíz projektben is. Meg kell tanulni minden műfajban otthonosan mozogni, minden zenésszel megtalálni az összhangot. Ez a fejlődés ára. Amúgy azt szoktam mondani, hogy a Rehab által teljesült Laci legelső vágya is: egy olyan zenekarban zenél, ahol énekesnő van. A kettőnek el kell férnie egymás mellett. A kecske is jóllakik, s a káposzta is megmarad. A végén úgyis mindkettőt megesszük.