Lázár Emese

Kész művészet: a csomagolás is legyen környezettudatos

Elcsépelt, hogy a karácsony a szeretetről és nem az ajándékozásról szól, de azért tegyük a szívünkre kezünket: jóleső érzés pár apróságot elrejteni a fenyőfa alatt, s látni, egyaránt boldog, aki kapja, aki adta.

Művészi rendetlenség, avagy éljen az eklektika!

Tetszik a meleg mediterrán, de szívünk hasad a hűvös skandinávért is? Szeretjük a vintage-t, de vonz a klasszikus fényűzés és a nagypolgári elegancia is? Legszívesebben minden stílust egybegyúrnánk? A megoldás: eklektika. Merészek és jó ízlésűek előnyben!

Asszonytréning: Ó, áldott fitnesz!

Advent van. Mindjárt jön mennyből az angyal. Hangolódunk lelkileg, de mi van a testtel? És a renddel? Lányok, asszonyok, csak semmi pánik! Rágyúrunk. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin decemberi számában jelent meg.)

Ima nélkül reménytelen kóválygás minden lépés

Éjszaka van. Szótlanul állok az óceánparton. Soha nem tapasztalt mértékű hála van a szívemben, amiért a Jóisten engem sem felejtett el megteremteni, s látni engedi mindezt. Egész lényemmel érzem, Isten szeret engem.

A betegség megtanított elfogadni önmagamat

A nagymamája belehalt, édesanyja legyőzte a mellrákot. Alíz 38 évesen tapintotta ki a csomót a mellében. Az első csatát megnyerte, a másodikat most vívja.

Lelkekbe csombolyítani a meseszót

Meséket játszik, mesékben él Csernik Pál Szende, a Lábita színház megteremtője, székely mesemondó. Bábokat húz a kezére, lábára, kalapot kerekít fejére. Zöld rokolyája hol erdő, hol mező. Mesemagot ültet a lelkekbe, hogy azok aztán égig érő mesefává terebélyesedjenek aprók és nagyok örömére. Hittel és alázattal adja tovább a csudás történeteket, amikkel otthon, háromszéki szülőfalujában feltarisznyálták. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin áprilisi számában jelent meg.)

Farkas Wellmann Éva – Az angyalok bennünk laknak

Parancsolatok. A Magyar Művészeti Akadémia 2018-as irodalmi ösztöndíjának nyertese, Farkas Wellmann Éva idén megjelent kötetében a mózesi tízparancsolatot gondolta újra. Nem titok, felkérésre születtek a versek, az ötletgazda a költeményeket megzenésítő Evilági együttes. Velük és a kiváló illusztrációkat készítő Ferencz Zoltán grafikussal is közös gyermek a míves könyv, amelynek kapcsán a szerzővel beszélgettünk. (Cikkünk nyomtatott változata a 2018-as Nőileg magazin decemberi lapszámában jelent meg.)

Az út, amin a lélek viszi a lábat

Kitartás, akaraterő, önfegyelem, adrenalin – minderre szüksége van annak, aki elzarándokol egy általa kiválasztott kegyhelyre. A több tíz, száz kilométer megtétele megedzi a testet, de az igazi peregrináció lényege nem a testedzés, hanem a lélek „tréningezése”. Készüljünk fel a nagy útra, eddzünk vagy csak vágjunk bele? Erre kerestük a választ. (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. augusztusi lapszámában jelent meg).

Polgári békeidők a Patkóban

Székelyudvarhely szívében, a patkót formázó egykori Deák tér bal oldalán áll egy öreg bérház. Ablakszemével száznegyven éve vigyázza a teret, míves homlokzatán parányi, kovácsoltvas korláttal szegélyezett balkon és egykori neves lakójának emlékét őrző márványtábla. Története, ahogy

Gardróbba bújt szivárvány

Fehér orvosi köpenyt, fekete ruhát csak akkor visel, ha feltétlenül szükséges. Dr. Szőke Kinga, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház Szemészeti Osztályának főorvosa napi 10–12 órát dolgozik, nem csoda, hogy cipőben és ruhában is a kényelmesre szavaz. No meg a vidáman színesre.

Nem tájház, otthon!

Kredenc, lóca, tulipános láda – a rusztika újra felfedezett bája. Úgy hangzik, mint egy nóta, ugye? De nem nótacsokor következik, hanem a rusztikus lakberendezési stílus dicsérete. Kicsit darabos, kicsit parasztos, de egyszerű és természetesen divatos, ha faragott a tornác, deszka a padló, és muskátli virul az

Ezüstös házi praktikák

Nem ördöngös, nem időigényes művelet, és nem is kerül egy vagyonba az ezüst tárgyak tisztítása. Dédi filléres receptjét fényeztük újra.

A férfi, akinek huszonöt élete van

A hivatásának szentelte életét, érthető az enyhe csalódottsága, amikor kiderül: nem a köztiszteletben álló mentőorvosra, a Hargita megyei mentőszolgálat volt orvos igazgatójára, az Erdélyben egyedülálló Mentésügyi Konferenciát szervező Ambach Alapítvány elnökére, a Batthy&aacu

Minél rondább, annál szebb

Végy egy lepukkant gyártelepen egy műhelyt, és varázsolj otthont belőle! Nagyon lebutítva ez az indusztriális stílus lényege. De kinek futja erre? Nyugalom: kisebb terekben is kitűnően mehet az ipar. (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. szeptemberi lapszámában jelent meg.)

A fehér ötven árnyalata: semmi felesleges kacat, lom, giccs vagy csicsa

Puritán, de nem rideg. Egyszerű, de hangulatos. Visszafogott, de nem merev. Hófehér, de nem hideg. Elegancia, kényelem, nyugalom. Fény, föld, tűz, fa, levegő, víz - életünk természetes esszenciái, ahogy a praktikus skandinávok szeretik.

Szabad emberek egy tutajon

Harcostársak. Két dudás, aki igazán csak együtt érzi jól magát egy csárdában, és akik, ha vitatkoznak is, a másikért haragszanak, nem ellene. Két kamasz fiú szülei. Gyermekeiket olyannak nevelik, amilyenek ők: szabadnak és őszintének.  A kortárs magyar irodalom két kiválósága,

S, mint stílus, F, mint Frida

Székelyudvarhelyen született. Budapesten él. Stylist. Férfiakat öltöztet stílusosan. Az első nemzetközi férfimagazin, a Mandrawn alapítója. Alkata: plus size. Vállalja, megmutatja. Üzenete: kukába a zsákruhával! Fiatal. Tehetséges. Makacs. Önfejű. Ösztönös. Egyéniség = Balla Frida.

Dédike romantikája: a vintage

Nem csak egyszerűen lakberendezési stílus a reneszánszát élő vintage. Nosztalgia és kényelem, kifinomult elegancia, habkönnyű csipkékbe, kárpitokba, pasztellszínekbe (is) csomagolva. A stílus maga a nagybetűs életérzés: visszafogott, de mégis mindent elmond arról, kik vagyunk, miként élünk, gondolkodunk.