Szárnyaló dzsesszmadarak Szinkópiából

A jazzybirds.com szerint a dzsesszmadarak (Avibus Popularis Musica) Szinkópia sziklás hegycsúcsain fészkelnek. A helyi őslakosok, a trioliták azt mesélik, hogy már több millió évvel ezelőtt, a Hold gyermekkorában is ott teleltek, s valószínűleg Szinkópiában tökéletesítették csodálatos éneküket is. Galád trófeavadászok azonban szinte az összes dzsesszmadarat elpusztították, s mindössze öt kiváló példány maradt meg belőlük: Szakszants (Réman Zoltán), Dobbants (Csergő Domokos), F-Cool-Ts (Antal Attila), Billents (Szép András) és Sikíts (Covacinschi Yolanda). 

Egyes madárvédők szerint nincs nagyobb élmény, mint egy pohár alsóciszdúri vörösbor mellett a Jazzybirds énekét hallgatni. Székelyudvarhelyi, kolozsvári és csíkszeredai koncertélményeink alapján ezt mi is meg tudjuk erősíteni. 

- Tupudtopok-epe mapadápárnyepelvepen bepeszépélnipi?

- Tidink. Di csik tijszilisbin.

 

- Akkor inkább magyar(i)ul kérdezek: milyen madár a Jazzybird?

- Rút kiskacsa. „Az” a kiskacsa.

 

- Hogyan állt össze a madárrajotok?

- 2011-ben született meg a zenekar, Antal Attila az ötletgazda. Egy szegedi halászcsárdában hangzottak el a következő szavak: „Uraim, elég a szóból, a tettek mezejére lépünk!” – és újabb sört rendeltünk.

 

- Miként jellemeznétek röviden Szakszantsot? Hát Dobbantsot? Milyen csapattag F-Cool-Ts? És Billents? Mennyi múlik Sikíts munkáján és tulajdonságain?

- Szakszants:  Turul (értsd: ritka madár), Dobbants: gáz-ló-madár, F-Cool-Ts: alapmadár. Billents egy galamblelkű sas, Sikíts pedig rendet és fészket rak.

 

- Melyiketek a felderítő madár, vagy a raj legdominánsabb egyede?

- Van egy felderítőnk, el is küldtük felderíteni, csak nem jött vissza. Amúgy a neve benne van a kérdésedben.

 

- Tehát Domi… Vándormadaraknak tartjátok magatokat, vagy inkább itt telelő, őshonos fajták vagytok?

- Valamilyen szinten mind vándorok vagyunk. Madártávlatból minden másnak látszik.

 

- Nem vonz a messzeség, azaz külföld?

- Hvar szigetén hagytuk a szívünket. Meg egy demo cédét Pesten, Frankfurtban. Mindent a maga idejében…

 

- Hogyan zajlanak a mindennapjaitok Szinkópiában? Mennyire összeegyeztethető a dzsesszmadárság a klasszikus zenével és azzal a munkátokkal? (A Kolozsvári Állami Magyar Opera művészei – szerk. megj.)

- Szinkópia igazából az általatok ismert világgal párhuzamos, de mint tudjuk, a párhuzamosok a végtelenben találkoznak, és nagy bulit csapnak. A klasszikus zene amúgy minden mai zene egyik legjóságosabb és legelnézőbb édesanyja.

 

-Munka ez számotokra, vagy teljes mértékben örömzenélés? És egyáltalán mi a különbség szerintetek a megélhetési- és az örömzene között? 

A választ és a beszélgetés folytatását a Nőileg márciusi számában olvashatják.