Színezzük ki életterünket!

A lakásfelújítás talán leggyorsabb és leghatékonyabb formája a meszelés, újrafestés: egy-két jól megválasztott, stratégikus szín teljesen felfrissítheti otthonunkat. A megfelelő színek megfontolt kiválasztása azonban nagyon fontos, hisz a választott színnel, színben hónapokat, akár éveket fogunk élni. Kirmaier Zsuzsa dizájner egyszerű tippekkel és trükkökkel, meszelési gyorstalpalóval segít. (Cikkünk a 2015-ös Nőileg magazin júniusi számában jelent meg.)

Előkészületek

Könnyítsük meg életünket – tanácsolja Zsuzsa –, festés előtt nejlonnal vagy papírral ragasszuk le bútorainkat, vagy, ha megoldható, hordjuk ki a kifestendő szobából. Az igen precíz munka a meszelés esetében nem mindig jön össze, ezért az ablakkereteket papír ragasztószalaggal vonjuk be, így ha a kényes, nehezen elérhető felületen rá is festünk a keretre, nem kell azt utána mosni, súrolni.

„A festés előtt ki kell javítani a fal egyenetlenségeit, vagyis glettelni kell” – hangsúlyozza a szakember. Nincs mese, a pepecs-munkát is el kell végezni, hisz a szép új festék csúnyán fog kinézni a hepehupás falfelületen. Ha még nem csináltunk ilyet, akkor lehetőleg hívjunk segítségül olyasvalakit, akinek nem újdonság ez a munka – tudja például azt,  hogyan kell spaklit használni –, vagy forduljunk szakemberhez. A glett felvitele után hagyjuk jól kiszáradni a felületet, hiszen egyébként lepattog majd a rá felvitt festék. Miután a glett megszáradt, simára csíszoljuk a falat, majd alapozófestéket, úgynevezett falfixet viszünk fel rá. A falfixre azért van szükség – magyarázza Zsuzsa –, mert így a festés is jobban megmarad, valamint a sötétebb árnyalatok sem lesznek foltosak.

Színes falakról álmodunk

Ne siessük el a színválasztást!

„Színek, fények és árnyékok vesznek körül minket, és még akkor is, ha sokszor nem vagyunk tudatában, ezek befolyásolják hangulatunkat, gondolkodásunkat, az elménket.

Fontos a kiegyensúlyozottság, a harmónia, a belső béke, amit nemcsak gondolkodásmódunk és a mindennapi hatások, hanem környezetünk egyaránt meghatároz. „Ellentétben viszont a ruházatunkkal – amit nap mint nap kedvünkre változtathatunk –, a lakásunk színét nem tudjuk ugyanilyen könnyen átfesteni” – int a dizájner.

A színek helyes kiválasztásában egyébként a szakboltokban található színpaletták is segíthetnek, illetve, ha tanácstalanok vagyunk, forduljunk szakemberhez.

Életünk helySZÍNE

Egy-egy jól megválasztott szín nagy hasznunkra lehet: kiemelhetjük vele lakásunk egyik-másik területét, illetve elterelhetjük a figyelmet más pontjairól.

„Szoktam mondani, hogy bátraké a világ, de ha nem értünk hozzá, akkor lehet, hogy azt a bizonyos valami különlegeset nem a falak színével kell bevigyük a lakásba” – teszi hozzá Zsuzsa. Fontos tehát, hogy ne essünk túlzásokba:

válasszunk egy domináns színt, amit a figyelem központjába helyezünk, és e mellé egy-két kiegészítő, enyhébb színváltozatot.

Zsuzsa mejegyzi: „Ha úgy érezzük, készen állunk valami igazán különleges, extravagáns színre, gondoljunk arra, hogy a festés olyan, mint a főzés: az exotikus fűszerek használatához tapasztalatra, tudásra, és nem utolsósorban sok bátorságra van szükség!”

Kapcsolódó

  TIPP

  Ha szeretjük a kontrasztot, mondjuk kék-narancssárga kombinációra vágyunk, jó tudni, hogy ezeket nem egyenesen arányosan kell elosztani a lakásban, mert hosszútávon kellemetlen, nyomasztó hatásuk lesz.

  Ha például ugyanazt a színt választjuk világosabb, illetve sötétebb árnyalataiban, vigyáznunk kell arra, hogy ne legyen egyhangú, monoton a hatás. A szakember tanácsa, hogy a sokféle színű falfesték helyett inkább használjunk kiegészítő, színes dísztárgyakat, növényeket, akváriumot, hogy ezek megtörjék a monotonitást.

  Színkisokos

  Jó tudni – magyarázza Zsuzsa –, hogy léteznek aktív színek (mint például a piros, sárga, narancssárga) és passzív színek (például a kék, zöld meg a lila), illetve semleges színek (mint a fehér, fekete, szürke, barna vagy a bézs).

  Egyébként a meleg színek kitűnnek környezetükből, míg a semleges színek nyugtató hatást keltenek. Meszelésben is arany középút, summázott a dizájner: figyeljünk a harmóniára, hogy életterünk a kiegyensúlyozottság érzését keltse.

  Barátunk, a világháló

  Manapság több lakberendező program is elérhető az interneten, néhányat ingyenesen is letölthetünk, így akár három dimenzióban tervezhetjük meg a meszelést. Illetve, ha kedveljük az IKEA bútorait, vagy csak egyszerűen szívesen lapozzuk a katalógusait (valljuk be, ezt mindnyájan imádjuk), akkor próbáljuk ki a szobatervező programjukat.

   

  Segítsünk közösen a nehéz helyzetbe került erdélyi családoknak! A Nőileg, együttműködésben a Gyulafehérvári Caritasszal támogató programot indított, mellyel célkitűzésünk legalább 50 erdélyi család segítése fél éven keresztül. Adakozásra hívjuk a Nőileg olvasóit és nemcsak! Támogatásoddal segíthetsz munkanélkülivé vált családfenntartókat, kiskorú gyerekeiket egyedül nevelő szülőket. További részleteket itt olvashatsz, vagy kattints az alábbi gombokra: