Vintage Velo Neumarkt – csak stílusosan!

Öltönyös, hózentrógeres úriemberek; kisszoknyás, masnis hölgyek. Nem mindennapi látvány. Mintha egy fekete-fehér filmből léptek volna elő. Marosvásárhelyen azonban egyre gyakrabban látjuk őket, hiszen ők azok a fiatalok, akik úgy tekernek végig a városon, hogy nem lehet nem észrevenni őket: vintage ruhában és nem mellékesen két keréken.

Öltönyös, hózentrógeres úriemberek; kisszoknyás, masnis hölgyek. Nem mindennapi látvány. Mintha egy fekete-fehér filmből léptek volna elő. Marosvásárhelyen azonban egyre gyakrabban látjuk őket, hiszen ők azok a fiatalok, akik úgy tekernek végig a városon, hogy nem lehet nem észrevenni őket: vintage ruhában és nem mellékesen két keréken.

Nem lehet ingben mountain bike-kal munkába menni. Hogy néz ki az? – gondolta Ugron Gábor, amikor eldöntötte, hogy kerékpáron szeretne melóba menni, így vásárolni fog egy régi bringát, majd restaurálja azt. „Nagyon kezdett érdekelni a dolog, és a véget nem érő keresgélés, kutatás közepette megláttam egy képet: több százan tekernek London utcáin elegáns, régi bringákkal és igazi 1920–30–40-es évekbeli ruhákban. Hát ez zseniális, gondoltam magamban. Miért ne lehetne megcsinálni ezt Vásárhelyen is? Megkerestem az ötlettel két barátomat, Bródyt és Ungvári Csongit, és ők is díjazták az ötletet.” Tulajdonképpen így született meg a Vintage Velo Neumarkt csoport ötlete. Néhány nap alatt már a logó és a Facebook-oldal is elkészült. Barátok, ismerősök csatlakoztak hozzájuk, akik szintén a régi kerékpárok szerelmesei. Ez az egyik fontos tulajdonsága a csapattagoknak, illetve a stílusos öltözködés.

Első megjelenésük csak abból állt, hogy közösen, beöltözve legurultak a Critical Massre, de már akkor nagyon pozitív fogadtatásban részesült a kezdeményezés. Ezt követően azonban az eddigi legnagyobb rendezvényükön már több mint ötvenen tekertek ki a Maros-parti földutakon és ösvényeken a marosugrai Haller-kastélyhoz, ahol kamarazene, korhű svédasztal, krokett, electro swing buli várta a résztvevőket, a visszaúthoz pedig szervezett bringa- és személyszállítás. „Az elsődleges cél tulajdonképpen felidézni a múltat, nosztalgiázni, korhű ruhában ötvenen együtt bringázni. Ez nagyon nagy élmény, és a környéken ilyen még nem volt. Mindemellett szerettem volna, hogy ennél egy picit többről szóljon a dolog, és a nagyobb rendezvényeinknek mindig legyen mind kulturális, mind jótékonysági vonatkozása. Egy ekkora közösség, ha összefog, nagy dolgokra (is) képes. Szerencsére sikerült ehhez tartanunk magunkat” – mondja Gábor.

A csapat szervezett már jótékonysági bált a Havadtői Családotthon megsegítésére, segélycsomagokat szállítottak a rászorulóknak egy, a Telefonos Szeretetszolgálattal közösen szervezett akció keretében, legutóbbi rendezvényükön pedig a vajdaszentiványi Zichy-kastélynál voltak, melyről sikeresen elkészült első videójuk is.

A Vintage Velo-divat

Ebben a kérdésben nem vagyunk annyira szigorúak, mint a bringák terén – mosolyog Gábor, a rendezvényeinkre ugyanis nem lehet mountain bike-kal jönni, az öltözködést azonban mindig a résztvevőkre hagytuk, hogy saját belátásuk szerint értelmezzék a témát, és sosem csalódtunk. Van, akinek ez kifinomult eleganciát jelent: ing, tweed zakó, csokornyakkendő, micisapka, pödört bajusz, bőrkesztyű. Ugyanakkor van, aki lazábbra, hipszteresebbre veszi az öltözködést, és Converse cipőben, ingben, hózentrógerben, Wayfarer szemüvegben érkezik például. Ez mind rendben van, az összkép mindig nagyon jó.

Természetesen ha divatról van szó, érdemes egy nővel is elbeszélgetni, ebben pedig Gábor-Botos Sára segített nekem, aki szintén a kezdetektől a csapat tagja.

Sára és férje a biciklijükhöz öltöztek

„Egy-egy összejövetelen az egyik első és kedvenc pillanatom az, amikor megérkezünk a találkahelyre, és kicsit eltáthatom a számat, hogy mindenki milyen jól néz ki. Senki sem megszokott vagy egyforma, mindenkin észrevehető egy aprócska, de különleges kiegészítő, és a legvagányabb, hogy a vintage-es öltözetébe mindenkinek sikerül valamit belevinnie önmagából. Ezek a kis összejövetelek számunkra mindig egy kis ünnepet jelentenek. Már napokkal előtte elkezdünk gondolkodni azon, hogy mit is fogunk felvenni. Számomra például elengedhetetlen egy csibész pöttyös vagy virágos ruhácska. Általában a lányok libbenő ruhácskákban, szoknyákban jönnek, de volt már, aki nadrágban is igazán csinos és stílusos volt.

Dominálnak a pöttyös és virágos minták. Jellegzetes ruhadarabok a selyeming, a kardigán és a harisnya. Elengedhetetlen kellékek a kesztyűk, napszemüvegek, táskák, magasabb sarkú csinos cipők, de persze mind vintage stílusúak. A lányok még nagyon szeretik a biciklijüket, bicikliskosaraikat gyönyörű szép virágokkal kidíszíteni.”

Tulajdonképpen ha valakit ez komolyabban érdekel, akkor az 1920–1975 közötti öltözködési stílust kell böngésznie, de természetesen ez csak egy irány számunkra. Amúgy mindenki azt vesz fel, ami számára a vintage stílust képviseli, és amiben igazán jól, csinos nőnek, illetve jóképű úriembernek érzi magát. Sára és a férje például ezeket a ruhákat a hétköznapokban, illetve más ünnepeken is felveszi. A polgári esküvőjükön is ezekben ruhákban voltak.

Szeretik ezt a stílust maguk körül, nemcsak öltözködésükben, hanem a lakásuk berendezésében is fellelhető. „A hétköznapokban sokat biciklizünk, és ezt ezekkel a 20–30 éves bicajainkkal tesszük. Nagyon szeretjük őket, igazából ők családtagok: Gizi és Géza.”

Készüljetek!

A Vintage Velo Neumarkt csapatának jövőbeli célja, hogy még nagyobb közönséget szólítsanak meg, és még több emberrel ismertessék meg a „Velo-érzést”. A következő állomás az lesz – árulja el Gábor –, hogy ne csak a vásárhelyi, hanem az erdélyi köztudatba is bekerüljön a Vintage Velo Neumarkt, ennek érdekében pedig az eddigi legnagyobb méretű rendezvényüket tervezik a Vocalcycle-lal közösen. Részletek a Facebook-oldalukon.

Fotó: Szabó József

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2018. márciusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>