Wellness, bőrápolás és gyógymód – halpuszik a lábunkon

Talán elképzelhetetlennek tartjuk, amikor először találkozunk vele, hogy apró halacskák „rágcsálják" a lábainkat. Azonban ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan beleszeretünk: a garra rufa halak finoman távolítják el az elhalt hámsejteket, megfiatalítva ezáltal a bőrünket. A halacskáknak nincs foguk, ezért semmiféle sérülést nem okozhatnak, érintésük olyan, mintha sok pici puszit adnának a lábunkra. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. májusi lapszámában jelent meg.)

Talán elképzelhetetlennek tartjuk, amikor először találkozunk vele, hogy apró halacskák „rágcsálják" a lábainkat. Azonban ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan beleszeretünk: a garra rufa halak finoman távolítják el az elhalt hámsejteket, megfiatalítva ezáltal a bőrünket. A halacskáknak nincs foguk, ezért semmiféle sérülést nem okozhatnak, érintésük olyan, mintha sok pici puszit adnának a lábunkra.

Nagyobb városokban gyakoribb, de Székelyföld határain belül Csíkszereda az egyetlen hely, ahol a garra rufa halas kezelés igénybe vehető. Csűrös István néhány hónapja szerelte fel egy szépségszalonban a különleges doktorhalak számára tökéletes élőhelyet: az akváriumban lévő víz 30–31 Celsius- fokos, kellemes hőmérséklet a lábfürdőhöz. A tartályban felszerelt speciális szűrőberendezés pedig nemcsak tisztítja, hanem sterilizálja is a vizet, biztonságos közeget biztosítva ezáltal a vendégeknek. „Spanyolországban, Angliában, Bulgáriában, Törökországban egyaránt találkoztam ezzel a kezelési módszerrel. Hazajöttem, és a húgommal befektettünk: jelenleg 60 halacskánk van, de tervezzük, hogy bővítjük az állományt. A meglévő már ideális, de akár 100 darabot is lehet tartani egy akváriumban" – meséli a részleteket a Garra Rufa- pedikűr bevezetésének csíki úttörője.

István a hétköznapokban pincérként dolgozik, így ő maga is gyakran áztatja a lábait a halacskák között. Azt mondja, a 40 perces lábfürdő után frissebbnek, élénkebbnek érzi magát – ugyanígy vallott nagymamája is, aki közel a kilencvenhez, lelkesen próbálta ki a kezelést. A halpedikűr ugyanis kíméletes módszer. Az állatkák csak annyi hámsejtet távolítanak el, amennyire valóban szükség van, így az ép sejtek nem sérülnek. A kezelés ahhoz is hozzájárul, hogy a felesleges bőrréteg lassabban termelődjön vissza. Az esztétikai élmény mellett ugyanakkor ajánlják egészségügyi szempontból is: a doktorhalak egy különleges enzimet (dithranol) választanak ki, ami csökkenti a psoriasis-os (pl.: pikkelysömör) bőrön lévő sejtek DNS-replikációját – ez segíti a bőr regenerálódását.

A kezelés, főként, ha kúraszerűen alkalmazzuk, enyhíti az ekcémás, idegrendszeri és reumatikus panaszokat, segítséget nyújt a tyúkszem, vagy akár a narancsbőr kezelésében, élénkíti a vérkeringést, ellazítja a testet, oldja a stresszt.

Lábon található vírusos szemölcs, lábgombásodás, nyílt seb vagy vágás esetén a halpedikűr alkalamazása szigorúan tilos. A kezelés előtt kötelező a lábmosás.

Fotó: Mihály László