Kozma Orsi: Nem baj, ha rosszul megy ma, holnap jobb lesz

Pár évvel ezelőtt láttam egy lányt úgy edzeni, mint aki az életéért küzd. Mint akinek ez élete utolsó lehetősége, és abba mindent beletesz: erőt, koncentrációt, önfegyelmet, elhatározást. Mindent, amit összeszedni egy helyre nem egyszerű. Később váltottunk pár szót, elképedtem, hogy valaki 18 évesen hogy lehet ennyire céltudatos, határozott. Aztán pár évig nem találkoztunk, majd szembejött egy közösségi oldalon a fotója, ahol hatalmas súlyt emel a magasba. Kis izomkolosszusként, mámorosan tartotta a feje fölé a nehéz fémet.

Kozma Orsi ma már népszerű edző Budapesten, és tudom, hogy még sokszor fogunk hallani róla. Ilyen határozott célokkal, ilyen befektetéssel másra nem is számíthatunk. Ismerd meg a történetét.

– Mikor derült ki számodra, hogy a sport szerelmese vagy?

– 18 évesen fogytam 20 kg-ot, ez már akkor egy „kattanás” volt. Egyik napról a másikra lemondtam minden finomított szénhidrátról és próbáltam minden nap mozogni valamit, nem voltak és azóta sincsenek csaló, vagy lusta napok. Talán itt kezdődött valami, ami segített kiépíteni egy fajta kontrollt az életemben. Ezt követően bejutottam a Semmelweis Egyetem dietetika szakára, emiatt el kellett szakadnom a Sepsiszentgyörgyön élő családomtól. 700 km-re kerültem mindentől, ami eddig megszokott volt, mindenkitől, aki eddig körülöttem volt.

Borzalmas volt az első pár hónap és itt kezdődött igazán az a bizonyos szerelem.

– Elkezdtem napi több órát tölteni fitnesz teremben, valahogy egyre közelebb került hozzám a sport, a csoportos órák hangulata elvarázsolt. A következő lépés az volt, amikor részt vettem egy Cross Training órán. Itt történt valami csoda velem.  Azt követően ez töltötte ki minden napom nagyjából egy évig, amikor az akkori edzőm munkahelyet váltott és én természetesen követtem. Így jutottam el a mai edzőtermembe, ahol megtaláltam a családom, és ahol azóta is minden napomat töltöm, segédedzőként is dolgozom. Ez volt az a pont, ahol megtaláltam önmagam és megtaláltam a számomra ideális mozgásformát.

– Hogyan változtatta meg az életed? Azaz mit hagytál ki emiatt, mit vettél fel pluszba? Hogy jut időd annyit edzeni, amennyit kívánsz? Le kell mondanod dolgokról? Pl: tévé, fb, nasi?

– Ha külső szemlélőként nézzük egy napomat vagy hetemet, akkor úgy tűnhet, rengeteg dologról le kell mondanom. Vannak napok, amikor ötkor kelek és este tízkor érek haza. Edzem, edzést tartok, figyelek rá, hogy maradjon időm enni, jó esetben van délben egy-két órám pihenni, aztán délután ismét edzés és edzősködés és máris este lett. A hétvégém picit lazább, de ott is megvan a napi rutinom. Az egyetemi óráim tömbösítve vannak szerencsére, emiatt ez egy hónapban egy hetet vesz el. Olyankor ugyanúgy marad minden, csak még korábban kelek, hogy beleférjen az edzés is az órák előtt. Nekem ez egy átlagos nap és mivel én alakítottam így, nem érzem, hogy bármit is muszájból csinálnék. Ez az életem. Szeretem. 

– Pontosan mit is edzel és ez mit is jelent?

– Crossfittezem. A CrossFit egy önálló rendszer által felépített fitness irányzat, ami viszonylag fiatal, hiszen 2000-ben hozta létre Greg Glossmann. Nagyon egyszerűen leírva ez a sport a funkcionális edzések alapjaira épült, több sportágból vett elemeket ötvöz egyszerre: gimnasztika, súlyemelés, erőemelés, állóképességi sportok (futás, úszás, biciklizés).

Számomra ezért is jelent örök kihívást, mert soha nem érhetsz el egy olyan pontot, amikor azt tudnád mondani, hogy most mindenben jó vagyok. Mindig lehetsz egy picit jobb valamelyik ágban, mindig lehet picit intenzívebb az adott edzés.

Minden nap új dolgokat fedezhetsz fel magadban. Ma képes voltál erre és holnap még ennél is többet tudsz kihozni magadból. Ez a CrossFit.

– Le kellett mondanod a nasiról? Esetleg cigiről, sörözésről… Oda kell figyelned a kajára? Áldozatként éled meg?

– Lassan öt éve maximálisan figyelek a táplálkozásomra. Nagyon fontos, hogy mikor és mit eszem. Nem eszem finomított élelmiszereket, ez alatt azt értem, hogy semmit, amiben cukor és finomított liszt van. Nem, karácsonykor sem. Számomra ez nem egy diéta, tudom, hogy az életminőségem függ attól, hogy mit eszem. Arról nem is beszélve, hogy az edzésemet mennyire befolyásolja mindez. Egyáltalán nem élem meg áldozatként.

Én döntöttem így és úgy gondolom, ebben a hivatásban a legfontosabb a példamutatás. Hogyan javasolnék bármit is az edzettjeimnek, ha én nem tudom betartani?! 

– Ettől függetlenül, ha nagyon ritkán társaságba megyek, nyilván nem mondok nemet egy-két pohár alkoholra. Ez viszont 3–4 havonta fordul elő. Édességet egyáltalán nem igénylek, ha mégis sütni van kedvem, most már szerencsére rengeteg egészséges receptet lehet találni az interneten, így ez sem jelent gondot. 

– Versenyzel is. Erre hogyan készülsz? Van edződ? Kell fejben is készülni?

– A CrossFit nem egyesületként működik, egyénileg nevezek és kvalifikálok versenyekre. Vannak hazai és külföldi versenyek, illetve egy világbajnokság. Már viszonylag hamar, talán fél évvel a sporttal való találkozásom után elkezdtem amatőr szintű versenyekre járni. Óriási motivációt adott, hogy ezeket sikerült is megnyernem. Ez vitt tovább és ösztönzött az egyre kitartóbb edzésben.

Idén is készültem két hazai és egy külföldi versenyre, ez sajnos a jelenlegi járványügyi helyzet miatt nem fog összejönni. Ennek ellenére az edzéseim nem álltak le, próbálok mindent kihozni a lehetőségekből. Több edzőm is van, mindenkitől nagyon sokat tanulok és nagyon hálás vagyok, amiért folyamatosan segítenek, talán úgy is, hogy nem is mindig tudnak róla. A Crossfit Bbrosban egy összetartó közösség vagyunk. 

– Mi az eddig elért legértékesebb eredményed?

– Tavaly, 2019-ben volt szerencsém részt venni egy nemzetközi versenyen, ez volt az első ennyire nagy verseny számomra, és talán emiatt is jelent ilyen sokat. A Roma Throwdown egy májusban megrendezett verseny volt Rómában. Itt sikerült hetedik helyet elérnem.

– Azt mondják, minden fejben dől el. Nos, ezzel együtt sajnos néha épp ott vagyunk nagyon gyengék. Vagyis az akaraterőnk, a hitünk kevés. Van esetleg recepted, módszered, amivel ez erősíthető?

– Tudnod kell, hogy téged személy szerint mi motivál, mi vagy ki az, ami/aki miatt elkezdted. Lehet, hogy már nem ugyanaz a hajtóerő, de akkor is emlékezned kell rá, hogy ki/mi miatt lettél az aki. Számomra ez a legfontosabb. Ha reggel felkelsz ne áldozatként éld meg azt a mozgást. Keresd meg azt az embert, aki motivál és azt a mozgásformát, ami örömet szerez. Nyilván mindenkinek vannak nehezebb napjai. Nekem is. Ilyenkor csak arra próbálok gondolni, hogy ezt most túl kell élni. Nem baj, ha rosszul megy ma az edzés, de legalább megcsináltam, holnap majd jobb lesz. És mindig igazam lesz.

– Milyen álmaid, céljaid vannak a sporttal kapcsolatosan?

– Szeretnék folyamatosan fejlődni edzőként és versenyzőként egyaránt. Nem szeretném elveszíteni ezt a motivációt, ami minden nap tovább és tovább visz. Szeretném átadni az edzettjeimnek ezt a szerelmet, amit én is minden nap megélek.