Fejleszthető képességek: magunkért és egymásért – Heti válogatás

Múlt heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.
Hirdetés

Engedd el! – halljuk sokszor életünk során a kéretlen tanácsot egy-egy céllal, élethelyzettel kapcsolatban. De az elengedés tényleg ilyen egyszerűen menne? Vagy csak a száj mondja könnyedén, de a lélek alaposan megdolgozik vele? Kovács Márta csíkszeredai pszichológussal, gyásztanácsadóval beszélgettünk az elengedés természetéről.

Elengedés: egy rögös út, amelyen tudatosabbá válhatunk

 

Jó lenne, ha korán megtanulhatná minden gyermek, hogy vannak ún. érzelmi határok, hogy nem helyénvaló érzelmi zsarolással kicsikarni az elvárt viselkedést, hogy ő nem felelős mások érzelmeiért, és nem köteles mások érzelmi szükségleteit kielégíteni. Jó lenne, ha kisgyerekkortól kezdődően megtapasztalhatná minden gyermek, hogy vannak olyan határok, amelyeket nem léphet át bárki…

Egészséges énhatárok – a védelem kiépítése gyermekkorban kezdődik

Szervezeti problémák és kihívások világjárvány idején, home office kollégák között

„Aki kevesebbet meetingel, de nagyobb csend kell a munkájához, az kapta a hálószobát. Aki többet kell bekapcsolt kamerával üljön, az mégsem ülhet az ágyban. Nos, az gyorsan kitakarította a tetőteret – a képernyő látószögéből elpakolta a vasalnivaló halmot, a sísisakokat és korcsolyákat, a kinőtt ruhákat rejtő dobozokat, és két Benedek Elek összessel a vendégágyat is láthatatlanná tette. És persze közösen indítottak egy gyakornok programot is a két újdonsült zöldfülű »kolléga«: a négy és fél éves középső csoportos és a hét és fél éves elsős számára is…”

Húsz hónap közös irodában – a családdal

A tolerancia hiánya beköltözött az otthonokba, családokat tesz örök ellenséggé, és az egyénben is képes olyan belső feszültségeket szítani, amelyek hatással lehetnek a hosszú távú egészség fenntartásában… Amikor tolerálok valamit, akkor valójában eltűröm azt, amivel amúgy nem értek egyet. Képesek vagyunk tisztelni egymás eltérőségét? Mit gondol majd rólunk az utókor?

Hirdetés

A kölcsönös tisztelet hiánya: engedjük, hogy tovább burjánozzon a sehová sem vezető út?

„Itt vagyunk többedmagammal, szülői közösségekben kérdezgetjük egymást, hogy ki miként áll a felvilágosítással. Egy ideje előtérbe került a mikrotársadalmunkban is ez a kérdéskör, hiszen itt van a két kamaszodó fiam, akiket szépen szeretnék elindítani ezen az úton.”

Alig tudunk beszélni a testünkhöz tartozó „kimondhatatlanokról” – főleg a gyerekeinknek

Napraforgók, levendulák és mandalák mindenhol. Ezek a fő motívumok Erdély legismertebb gyermekpszichológusának házában. Anna és férje, Ede centiről centire tervezték meg és építették fel álmaik otthonát. Sok mindent maguk készítettek el, így – ahogy ők fogalmaznak – handmade házuk lett. Fészkük folyamatosan alakul, mert mindig van még egy-két ötlet, ami megvalósításra vár.

Kádár Annáék otthon – Itt mindennek története van

A nagyváradi kulturális események feltűnő résztvevője a mindenki által Ciniként ismert Dobos Erzsébet képzőművész, aki vörös göndör haja mellett hétköznapinak semmiképp sem mondható, extravagáns öltözetével is magára vonzza a tekintetet. Arra kértük, mutassa meg kedvenc darabjait.

Cini stílusa – Disszonancia, de nem túl kontrasztosan

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés