A jó tanár nem csak jól magyaráz, hanem jól hallgat is Minket nem kérdeztek

Volt szerencsém néhány kivételes pedagógushoz középiskolai és egyetemi éveim alatt: mindig is foglalkoztatott, mi a recept, mitől olyan megnyerő egyik, s unalmas, ellenszenves a másik tanár? Nem árt, ha a pedagógus kedveli is a gyerekeket – jegyzik meg nevetve a diákok. S bár első hallásra kissé infantilisnak tűnhet a megjegyzés, elképzelhető, hogy csupán ennyin múlik?

Tanárnak készülök – dobja be rögtön , középiskolai romántanár lenne, teszi hozzá. „Nagyon jó példát mutatott egyik tanárom, ezért döntöttem a pálya mellett. Igazából nagyon nehéz jó pedagógusnak lenni, sajnos inkább rossz példákat látok, mint jókat. Azt hiszem, erre a pályára születni kell” – magyarázza. A tanárok többsége belefáradt, sokan motiválatlanok vagy csak kényszerpályán vannak, sorolják a beszélgetőtársaim. 

Rajta áll vagy bukik minden?

Igazából a tanártól függ, hogy egyik-másik tárgyat kedveled vagy sem – jegyzik meg: az unalmasabb, „töltelék” tárgyakat is érdekessé, érthetővé tehet egy jó szakember. „A gazdaságtant valójában csak heti egy órában tanuljuk, igazából sok jelentősége nincsen, a tanárnő mégis érdekessé, izgalmassá teszi. A kedvencem” – meséli

Kétféle pedagógus létezik, jegyzi meg Á: a „bratyizós” és a „magasról-teszek-rá”. „Rendszerint az idősebb tanárok már belefáradtak, belefásultak a tanításba: besétálnak az osztályba, leadják az anyagokat, aztán jöhet a következő óra. Igazából ezzel sincsen baj, lelkiismeretesen dolgoznak, de semmi több.

Biztosan nem szúrják ki, ha valami problémád van, s lehet, különösebb erőfeszítést sem tesznek azért, hogy megtanulják a neved. Számukra ez csak egy munka…

Gondolom, még sok olyan terület van, ahol ugyanígy dolgoznak az emberek” – fejti ki E

A „jópofizás” – kétélű fegyver

A „jópofizásnak” is vannak hátulütői: a fiatalabb pedagógusok esnek gyakorta ebbe a hibába, így igyekszenek elnyerni a diákok szimpátiáját.

„Nehéz, vagyis nehezebb tisztelni egy olyan tanárt, aki inkább barátként viselkedik. Nyilván vagány, ha nem kőkorszaki elveket vall egy pedagógus, de bizonyos mértékű távolságtartásra szükség van szerintem”

– osztja meg Zsé. szerint nem „jópofizásról” van szó. „Szerintem mi még úgy nőttünk fel, hogy a tanár szigorú és igazságtalan kell legyen. Hogy tanár és diák között nem lehet közvetlenebb, bensőséges vagy akár partneri viszony. Több olyan tanárom is van, akivel a sulin kívül is beszélgetünk. Szerintem ez nem jópofizás, simán azt mutatja, hogy érdeklődik a diákjai iránt” – hangsúlyozza Té. 

„Látott már élő gyermeket?”

Felvetem: ha tehetnék, mit tennének kötelezővé minden tanár, pedagógus számára? „Ha valamilyen formában megoldható lenne, elvárnám a pedagógusoktól, hogy ne legyenek olyan bizalmatlanok.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a legrosszabbat feltételezik rólunk. Jó lenne, ha egy kicsi jóindulattal viszonyulnának a diákokhoz”

– magyarázza Zsé. több gyakorlati oktatást tenne kötelezővé, hogy a pedagógiai képzés arról szóljon, hogy hús-vér fiatalokkal dolgozzanak, tőlük- és velük tanuljanak a pedagógusi pályára készülők. 

„Sokszor azt érzem, hogy egyik-másik tanár ránk haragszik, mintha mi kényszerítettük volna bele ebbe a helyzetbe”

– osztja meg Er. Az Instán látta a minap, teszi hozzá, egy pszichológus írta, hogy a tinédzserektől nem várható el, hogy érzelmileg kiegyensúlyozottak legyenek, hogy ne dacoljanak és lázadjanak, hogy tudják, mit akarnak, hisz ez nem ennek a korosztálynak a jellegzetessége. „Biztos vagyok benne, hogy az egyetem alatt ezeket mind megtanulták a tanáraink, aztán meg kezdenek tanítani, és irreális elvárásokat támasztanak felénk” – jegyzi meg. 

Holisztikus szemléletmód, egymással kommunikáló tanárok

Az elvárások valóban irreálisan magasak, visszhangozzák a többiek. „Lehet, hogy tényleg az oktatási rendszer a felelős mindenért, de úgy látom, sokszor a tanárok egymással is versengve próbálnak a lehető legtöbbet kihozni a saját területükről: az ő tantárgyukból kellene a legtöbbet készülni és a legjobban teljesíteni. Mintha megfeledkeznének arról, hogy nekünk másból is kell tanulni. Talán jó lenne, ha a pedagógusok egymás között néha megbeszélnék, hogy ha tegyük fel egy diák nagyon jó matekból, fizikából és mondjuk angolból, akkor az legyen elég. A többi tantárgyból legyen elég, ha csak elég jó” – fejti ki E. Zsének például a minősítgetéssel van baja: ha valahol nem teljesítesz jól, akkor rögtön lusta vagy.

„Azt látom még, hogyha bekerültél egy kategóriába – például jó tanuló vagy, közepes vagy gyenge –, abból nagyon nehéz kimozdulni.A gyenge tanuló, ha egy alkalommal kivételesen jól teljesít valamiben, akkor a tanár rögtön arra gyanakszik, hogy csalt vagy segítettek neki”

– meséli. A pedagógusok zöme pedig természetesen az eminens tanulókat kedveli. „Velük kevesebb a baj, s persze a pedagógusnak is dicsőség, ha a diákja jól teljesít. Ezzel így nem is lenne gond, ellenben sok tanár személyiségjegynek veszi azt, hogy milyen jegyeid vannak: nem tudnak az osztályzatoktól elvonatkoztatni, és csak azok alapján ítélnek meg” – fejti ki Té. 

Talán jó lenne összességében nézni a diákok teljesítményét, hozza fel Gé: mindenkinél az önmagához képest elért teljesítményt értékelni és a személyiségünkhöz igazítani az elvárásokat. „Nyilván ez azt feltételezné, hogy a tanárok sokkal többet foglalkozzanak a diákok nevelésével, nem csak a tanításával. De szerintem mi itt, Romániában ettől még nagyon messze vagyunk” – jegyzi meg keserűen. Dé például nagyon gyakran hallja, hogy „a tanár is ember” – nyilván, hisz pedagógus szülők gyermeke. „Azért ilyen rettentően nehéz szakma ez, mert nem szalagmunkát kell végezni: minden diák és minden közösség más. Nagyon nyitottnak, rugalmasnak és empatikusnak kellene lennie minden pedagógusnak” – magyarázza. A jó tanár ugyanis nemcsak jól magyaráz, hanem jól hallgat és tanulni is hajlandó.

Az elmúlt hónapokban megmártózhattam abban, amit a Z-generáció megél. Munkámból kifolyólag naponta találkozom középiskolás fiatalokkal, hetente több mint ötvennel, és az oldott, kötetlen környezet is hordozza, hogy sokat és nyíltan beszélgetünk. Mindenről.

Cikkünk a Nőileg magazin 2022. szeptemberi lapszámában jelent meg.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Iskolai erőszak – ezúttal a pedagógusok szemszögéből
Iskolai erőszak – ezúttal a pedagógusok szemszögéből

Az oktatás minden gyermek alapvető joga. Az iskolai erőszak és zaklatás minden formája sérti az oktatáshoz való alapvető jogot, és a nem biztonságos tanulási környezet rontja az oktatás minőségét minden résztvevő, szereplő számára, súlyosan károsíthatja a gyermekek és serdülők egészségét és jólétét, káros hatásai pedig a felnőttkorig is fennállnak. Az iskolai erőszaknak azonban több formája is él, és amíg bármely formáját tabu övezi, virágozni is fog.