Dédike romantikája: a vintage

Nem csak egyszerűen lakberendezési stílus a reneszánszát élő vintage. Nosztalgia és kényelem, kifinomult elegancia, habkönnyű csipkékbe, kárpitokba, pasztellszínekbe (is) csomagolva. A stílus maga a nagybetűs életérzés: visszafogott, de mégis mindent elmond arról, kik vagyunk, miként élünk, gondolkodunk. Régi szép idők felidézése, porcelánnal, csipkével.

Nem csak egyszerűen lakberendezési stílus a reneszánszát élő vintage. Nosztalgia és kényelem, kifinomult elegancia, habkönnyű csipkékbe, kárpitokba, pasztellszínekbe (is) csomagolva. A stílus maga a nagybetűs életérzés: visszafogott, de mégis mindent elmond arról, kik vagyunk, miként élünk, gondolkodunk. Régi szép idők felidézése, porcelánnal, csipkével.

- A vintage korszak, megközelítőleg, 1920-tól 1970-ig tartott. A szó önmagában szüretet, a borok évjáratát jelentette. Az óborokhoz, régebbi évjáratú nemes nedűkhöz hasonlították először a divatos ruhadarabokat, utána ezek a minősítések átvetültek a nosztalgikus tárgyakra is. Kimagasló minőséget, maradandó értéket jelez. A legjavát és leginkább odavonatkozó jellegzetességét egy adott tárgynak, dolognak, ami a múlthoz köt. Határozottan megfogalmazott életstílust jelent, így az élettér kialakítását elengedhetetlen kelléknek tekintjük – avat be a vintage történetébe szakértőnk, Sándor Szidónia Julianna belsőépítész, aki nem titkolja, hogy szíve csücske ez a stílus.

Az ötletesen, sok fantáziával és alkotókedvvel felújított és új rendeltetést kapott régi bútordarabok kötelező kellékek, mert a vintage legfőbb elve épp a kreativitás. Anyagfelhasználása széles palettát ölel fel. A nosztalgikus, romantikus vintage a természetes anyagokat szereti használni, modernebb változata egyaránt kedveli a régit és a kortárs elemeket.

Tárgyak, melyek összekötnek a múlttal /fotó: Csedő Attila 

- Az új bútorok, berendezési tárgyak régiesítése szerves része a vintage lakberendezésnek. Vegyi és gépesített módszerekkel, impregnálással, dörzsöléssel, koptatással, csiszolással érik el a kívánt hatást. Mint minden stílus, ez is akkor éri el megfelelő célját egy otthonon belül, ha az ott lakók megtalálják kis kuckójukat benne. Önmaguk nosztalgikus, szép elképzelését, a „régi szép idők” sajátos hangulatát. Lehet ez személyes megtapasztalás vagy megfogalmazhatatlan sóvárgás valami igazán időálló, maradandó érték után – mondja Szidi.

A hölgyek figyelmét felhívja: a lakberendezésbe, bármennyire is nőies a tervezett miliő, be kell vonni a család férfi tagjait is. A praktikus és sokkal racionálisabb gondolkodású férfiak nem hagyják majd, hogy túlzásokba essünk, így nem lesz sem múzeum, sem pedig ízlésficamra valló giccsparádé az otthonunkból.

A lakás stílusossá tétele a gondos tervezéssel kezdődik. Ebből semmiképp ne hagyjuk ki életünk párját, és nagyon fontos arra figyelni, hogy a lakásunk egységes, harmonikus képet kapjon, azaz kint és bent egyaránt jelen legyenek a vintage-re jellemző stílusjegyek.   

- Az előtér vagy a tornác jelezhet ebből a hangulatból valamit: a hazatérőnek a rohanás végét, a vendégeknek a nyugalom szigetét. Egy dúsan leomló virág, fehérre festett és koptatott hintaszék, régi esőernyő-tartó és/vagy állófogas. Tágasabb térben a nagy, keretes tükör, előtte konzolos asztalka, nagy, régi porcelán vázával, benne virágcsokorral. A színek: nőies, hamvas rózsaszín, vaj, ekrü, olíva, galambszürke – sorolta a tippeket Szidi.

Honnan merítsünk ötletet, hogy mértéktartó, de autentikus legyen az, amit megálmodtunk? A belsőépítész szerint szakember tanácsát is kikérhetjük, de a legkézenfekvőbb a világhálón kutakodni. Rengeteg tippet kaphatunk, inspirációk lehetnek a múlt század 20-as éveinek  nagypolgári otthonai, de akár a kellemest a hasznossal is kombinálhatjuk úgy, hogy korabeli filmeket – magyar játékfilmeket is! - nézünk, amelyeknek a díszletei autentikus, hiteles képet festenek a vintage fénykoráról, így sokat „ellophatunk” belőlük.

A régi bútorokat szintén becserkészhetjük a világhálón, de talán jobb, ha nem látatlanban vásároljuk meg, hanem ószeren, használtbútor- boltban választjuk ki, mert biztosabb, ha megtapogatjuk, alaposan megnézzük, s nem egy hasznavehetetlen és felújításra nem érdemes darab lesz a szerzeményünk.

Világos, egyszínű, fehér vagy pasztell árnyalatú, akár kicsit régiesre koptatott komódok, asztalkák, éjjeliszekrény, ágy, székek, fotelek, régi, arany-, ezüst keretbe foglalt tükrök, festmények, rajzok, csipketerítők, dédike porcelán levesestálja és rózsás kancsója, színes, élénk színű kárpitok, szőnyegek - mind ennek a stílusnak a jellemzői. A régi időket idéző, míves darabokat kombinálhatjuk modern, egyszerű bútorokkal, de nagyon fontos, hogy a különböző évjáratokat  jó ízléssel egyesítsük, különben az összhatás és látvány kaotikus lesz inkább, mintsem megnyugtatóan kellemes.

 

Régi(esnek is tűnő) darabokat kombinálhatunk modern bútorral, csak egy kis odafigyelés kell/ forrás: blog.decoratorsnotebook.co.uk

A bútorfelújítást – antikolás, dekupázs technika – a magunk kis kezével is elvégezhetjük, de az sem bűn, ha a mutatós végeredmény érdekében, egy ebben jártas bútorasztalosra bízzuk a sok türelmet és szaktudást is kívánó feladatot.

– A nagyszerű angol színészről, Sir Sean Connery-ról mondogatják, hogy fiatal korában is férfias volt, de a múló idővel, mint a jó bor, egyre jobb lett – összegezte Sándor Szidónia Juliánna belsőépítész, aki szerint a vintage, akár az óbor, csakis letisztult változatban az igazi. 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2016. áprilisi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>