ARCHÍV Gyógyító érintés: a masszázs

Annyira jólesne egy masszázs! – mondogatjuk egy-egy kemény nap után, amikor épp csak hazavonszoljuk elcsigázott testünket, a napi stressztől bemerevedett izmaink pedig folyamatosan panaszkodnak. De mégis mire jó a masszázs, és milyet érdemes választani? (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin októberi számában jelent meg.)

„Olyan, mintha levettek volna egy súlyt a vállamról”, „úgy érzem, két centit nőttem” – csak kettő azon kijelentések közül, melyek masszázs után szabadulnak fel egy-egy páciensből. Pozitív hatásait lehetetlen felsorolni: fellazítja a feszes, görcsös izmokat, idegfeszültséget, megszünteti a fájdalmat, segít oldani a stresszt, és a test mellett a lélekre is nyugtató hatással van. Európában legelterjedtebb válfaja a svéd masszázs, mely kiválóan alkalmas a relaxációra, a masszőr hosszú, simító mozdulatokkal lazítja el a testet.

Mai felgyorsult világunkban már nem annyira a relaxációs, nyugtató hatásáért folyamodnak az évszázados módszerhez, sokkal inkább az ülő, mozgásszegény életmód kompenzálására használják, az irodai, számítógép előtti munkával járó nyaki és hátfájdalmak enyhítését remélik tőle.

Többnyire hátfájással szoktak felkeresni, meséli Kajcsa Emese kolozsvári masszőr, gerincjóga-oktató is, akinek páciensei főként derékfájásra, váll- és nyaki fájdalmakra panaszkodnak az ülőmunka miatt.

Svéd masszázs – az alap

„Ezeket a feszültségeket svédmasszázzsal fel lehet oldani: simító mozdulatokkal bemelegítjük a bőr felszínét, majd egyre mélyebb hatást gyakorolunk a szövetekre, nyomogatással, dörzsöléssel, gyúrással fellazítjuk a görcsös izmokat” – mondja. Már a tenyeret végighúzva a gerinc mentén érezni az izomfeszültségi pontokat, melyeket nyomogatással lehet feloldani. Ennek stresszoldó hatása is van.

„Hallani, hogy fellélegeznek, érezni, ahogy az izmok fellazulnak, és friss véráram árasztja el a testet, oxigén, tápanyag kerül a sejtekhez, szervekhez.”

Visszatérő fájdalom esetén ajánlatos heti két-háromszor beiktatni a terápiát, majd hetente egyszer visszatérni „karbantartás” végett.

„Utána a páciens jól érzi magát, kiegyenesedik, és sokan arról is beszámolnak, hogy olyan könnyűnek érzik magukat, mintha tíz kilót levettem volna a vállukról. De ha a vendég nem változtat a testtartásán, ugyanúgy visszagörnyed az íróasztal fölé, a jó közérzet két-három napon belül elmúlik, és visszaáll a problémás állapot” – teszi hozzá mintegy figyelmeztetésként a szakember. Ilyenkor azt ajánlja, tegyünk egy vastag könyvet a lábak alá, hogy a medencét előrebillentve tartsa. „Így megmarad a gerincnek a természetes homorulata” – a derék mögé helyezett hengerpárna is segít, és folyamatosan figyelni kell arra, hogy az állat behúzva, a tarkóval felfelé nyújtózva üljünk, és ne kerüljön előre a nyak. Mert akkor a vállak is előrecsúsznak, a mellkas is beszűkül.

Gyógymasszázs és rehabilitáció, thai masszázs és meditáció

A svéd masszázs relaxációra, háti fájdalmak, izommerevség kezelésére is alkalmas, de ha súlyosak a problémák, gyógymasszőrhöz kell fordulni, aki mélyebb anatómiai ismeretekkel rendelkezik.

Akkor is képes segíteni, ha belső szervi gondjai vannak a páciensnek, emésztési zavarokkal, légúti betegséggel küszködik, asztmás betegeknél akár a légzést is képes segíteni.

A kinetoterápia technikáit három év alatt lehet elsajátítani az egyetemen, a gyógymasszőr gyógytornásszal együttműködve baleset vagy műtét utáni rehabilitációban is támogat.

A mifelénk is egyre divatosabb thai masszázsnak többféle válfaja létezik. Az olajos verzió relaxációra alkalmas, a folyamatos, hosszanti mozdulatok ellazítják a testet. „Száraz változata olyan, mint a jóga, tulajdonképpen passzív jóga: harmonikus nyomogatós mozdulatokkal szépen fellazítják a testet. Mindezt ruhán keresztül” – magyarázza Kajcsa Emese. Mikor bemelegedett a test, elkezdik szisztematikusan nyújtani, és az ízületeket is megmozgatják. „Amikor lejár a másfél óra, olyan, mintha újjászülettél volna. Mert nem csak átsimogatják, át is mozgatják a testet. És ettől felfrissül a szervezet.” A lazító hatása is erőteljes, maga a masszőr is meditatív állapotban van, nyújt masszázs közben.

Jumeiho – vissza a középpontba

Hasonlóan működik, de erőteljesebb az ősi kínai és japán technikákon alapuló jumeiho, melyet a múlt század második felében fejlesztett ki a japán Szaiondzsi Maszajuki mester. Melin Cristian nagyváradi jumeihomasszőr, -oktató szerint ez számos masszázstechnikát, presszopunktúrát, passzív tornát és ízületekre alkalmazott mozdulatot ötvöz, fő célja, hogy visszahelyezze eredeti helyére a test súlypontját, visszaadja szimmetriáját.

A japán masszázs nemcsak az izmokra és ízületekre, hanem a szervezet valamennyi funkciójára jótékony hatással van, magyarázza a szakember, aki munkája során már-már mozgásképtelen betegeken is segített.

A jumeiho művelői azt tartják, hogy a legtöbb egészségi probléma – nem csak a mozgással kapcsolatos – oka, hogy a medence aszimmetrikus helyzetbe kerül, és eltolódik a test súlypontja.

A nálunk is egyre népszerűbb masszázstípust az egyik leghatékonyabbnak tartják különböző betegségek megelőzésében. Ehhez elég havi egy-két alkalom az elsőre durvának tűnő, minden ízületet megmozgató terápiából. „Már havi egy-két kezeléssel számos szenvedésnek és kóros elváltozásnak elejét vehetjük” – állítja a szakember.

Oszteopátia – a határeset

Az egyre népszerűbb oszteopátia még gyerekcipőben jár mifelénk, nincs hivatalosan elismerve. Az orvostudomány részének tekintett terápiás módszert orvosi vagy fizioterápiás tanulmányok után lehet elsajátítani egyetemi oktatás keretében. Előnye a jumeihóhoz képest, hogy gyengéd és fájdalommentes. Bár szívbetegeknél és asztmás betegeknél is értek el eredményeket vele, fiatal tudományágként még vitatott a hatása.

Inkább mozgásszervi problémák orvoslására használják,

holott a test egészére jótékonyan hat, megelőzésre is kiválóan alkalmas, mondja Melin Cristian, aki külföldön maga is tanulta.

Bármelyik masszázstípust is választjuk, tudni kell, hogy visszatérő panaszok esetén önmagában egyik sem elég, figyelmeztet Kajcsa Emese. „Fontos, hogy a páciens is dolgozzon, mozogjon: ez elősegíti a masszőr munkáját. Ha rendszeresen végez nyújtó, erősítő gyakorlatokat, be tud állítani egy hosszú távú jóléti folyamatot, és már nem kell olyan sűrűn masszőrhöz járnia.”

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: