Hozd formába magad kangooval

Sportolni, fogyni, megőrizni az egészségünket úgy, hogy mindez jó buli: ez a Kangoo Jumps. A Románia-szerte népeszerű testmozgás a rajongók szerint egyfajta függőséget okoz. Az ország koronázatlan kangoo-királynője, Sebestyén Kinga mesél a sportág iránti szeretetéről és elkötelezettségéről.

Sportolni, fogyni, megőrizni az egészségünket úgy, hogy mindez jó buli: ez a Kangoo Jumps. A Románia-szerte népeszerű testmozgás a rajongók szerint egyfajta függőséget okoz. Az ország koronázatlan kangoo-királynője, Sebestyén Kinga mesél a sportág iránti szeretetéről és elkötelezettségéről.

A kangoo hatékonysága a különleges, flexibilis talpú cipőnek köszönhető, melyet Gregory Lekthtam kanadai orvos rehabilitációs célokra fejlesztett ki az 1990-es évek elején azoknak a betegeknek, akiknek sérülés okozta problémák miatt nem ajánlották a sportolást. A kangoo cipő jelentősen csökkenti a talajjal való ütközés hatását, tompítja a becsapódás erejét, így mérsékli az ízületeket és a gerincet érő káros impulzust. Mindössze tíz perc ugrálás után beindul a zsírégetés, ezért fogyáshoz is kiváló.

A hobbija a szakmája

A csíkszeredai Sebestyén Kinga fitneszoktatói pályája közel húsz éve kezdődött, hobbiból tartott sztep-, aerobik-, pilates-, fitball- órákat. A kangooval kilenc éve ismerkedett meg Magyarországon. „A kangoot egy magyarországi fitneszeseményen próbáltam ki. Amikor felhúztam a cipőt, és leugráltam egy órát, tudtam, ez az a sport, amire vágytam egész életemben, mintha rám szabták volna. Épp ott volt a tulajdonos, aki szabadalmaztatta a cipőt, Denis Neville, bemutattak neki. Kiderült, hogy a cégével terjeszkedni szeretne Romániában is. Életem egyik legszebb napja volt, amikor megismertem Denist, ekkor kezdődött el az, amire mindig is vártam: a hobbim a szakmám lett” – elevenítette fel a kezdeteket Kinga. Ezt követően Csíkszeredában elkezdte a kangoo oktatását, és amikor már százötvenen ugráltak az edzésein, belevágott abba, hogy a kangooval üzletként is foglalkozzon.

 

„Gyakran megkérdezik, hogy én adtam-e a sportágnak a nevet, mert hogy a kangoo talál a Kingával. Hiszek abban, hogy ez nem véletlen, és ugyanígy hittem abban is, hogy ebből megélhetést, életstílust alakíthatok ki. Minden álmomat, vágyamat, amit kitűztem a kangooval kapcsolatban, meg is valósítottam, és még mindig tele vagyok tervekkel. Ez mind a csapatmunkának köszönhető. Nyolc év alatt több mint ezer oktatót neveltem ki, Romániában majdnem minden városban, és már falvakon is vannak Kangoo Jumps-órák. Sok edző a barátom lett, több százan már saját klubot vezetnek, életformájukká vált ez a sport.”

Kangoozás közben boldogsághormon szabadul fel  

Kinga szerint a kangoo függőséget okoz. Az edzésformának köszönhetően akár egy hónap alatt látványos az alakváltozás. „A szervezetből kitakarítja a lerakódott salakanyagot, ami nem csak fogyáshoz vezet, hanem megszűnnek a bőr-, gyomor-, szív-, tüdő- és más szervi gondok. Amikor valaki évekig küzd egészségügyi problémákkal vagy túlsúllyal, és a kangoo-edzések következtében elkezdődik a javulás, és ezt olyan pszichikai változások követik, amelyek egészségessé, boldoggá teszik őt, az nekem is sikerélmény. Az óráimra járók lefogynak, újra szexinek érzik magukat, megváltozik az életük.

Aktívabbak, energikusabbak lesznek, gyakorlatilag kangoo-függővé válnak. Érdekes, hogy sok nő esik teherbe két-három hónap kangoozás után, mert átváltoznak testileg, lelkileg. Irodai, ülő munkát végzők hátgerinctartó izmai megerősödnek, eltűnnek a hátfájások. A kangoo-cipő a balesetek utáni felépülést is segíti, mert kivédi a becsapódás erejét.”

Csak oktatóval!

Kinga figyelmeztet arra, hogy csak szakképzett trénerrel próbáljuk ki a kangoo-cipőt, hisz lényeges, hogy az edző ismerje a résztvevők súlyát, lábméretét, egészségügyi állapotát. Ugyanakkor az óra felépítése is fontos, nélkülözhetetlen a bemelegítő és a levezető rész, a sportolni vágyóknak pedig meg kell tanulniuk a cipő használatát  és a gyakorlatok helyes végzését. A kangoo-cipőnek rengeteg jótékony hatása van, de helytelen használat esetén káros is lehet.

 

Kiknek ajánlott?

A Kangoo Jumps gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott, hisz hattól kilencven éves korig mindenki megtalálhatja a számára megfelelő edzést. Sebestyén Kinga három évvel ezelőtt saját programot dolgozott ki. A Fat Burninggel havonta hét-tíz kilót is lehet fogyni. Mindenki, aki részt vesz ebben, egy verseny részese is: aki a legtöbb kilót leadja, pénz- vagy tárgynyereményben részesül. A díjkiosztót június 18-án tartják Csíkszeredában. A Fat Burning verseny mára  nemzetközivé nőtte ki magát, a következő július 1-jén indul, ehhez hét országból csatlakoznak majd.  

Sportolj mosolyogva!

Sebestyén Kinga két gyerek édesanyja: Sugárka 23 éves, Alex 20. Tíz éve egyedül neveli őket, és büszkén vallja, hogy okos, bátor emberek lettek. „A gyerekeim végigkísértek és segítettek ezen az úton. Bejártuk együtt az országot, világot, mert ez is hozzátartozik a munkámhoz” - mondja. Kinga életének legmeghatározóbb része a sport és az egészséges táplálkozás. „A kangoo fitten, egészségesen tart, nemcsak a pszichológusom, hanem a kozmetikusom is egyben. Nem használok krémeket, nem festem magam, a bőröm a sporttól egészséges.”

Teremben vagy a szabadban, bárhol buli

Úgy tartja, nincs lehetetlen az életben. „Hiszek abban, hogy a pozitív emberek vonzzák a pozitív társaikat. Megtanítottam mosolyogni azokat az embereket, akik eljöttek az edzéseimre. Az óráinkat úgy építjük fel, hogy mindenki könnyen, szórakozva sportoljon. Minden edzés egy nagy buli, kikapcsolódás, és ezáltal könnyen, vidáman fogynak le az emberek, és mivel jó hangulatban zajlik, nem erőfeszítés a sportolás. Az oktatóimat pedig arra tanítom, hogy mentorok, vezetők legyenek, akik elsősorban saját életformájukkal motiválják a mozogni vágyókat, legyen hobbijuk az egészséges életmód.” Kinga azt vallja, hogy saját magunk egészségéért eddzünk és legyünk formában, ne azért, mert ez a divat, vagy kényszerít a környezet. „Ne azért sportoljunk, hogy a szomszéd lássa, hanem ezt mindenki önmagáért tegye. Azért, hogy érezze jól magát saját a bőrében!” 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2016. júniusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>