Miért rágja a körmét a kicsi?

Rágja a körmét a gyerek, pedig korábban nem csinálta. Mi rontottunk el valamit? Történt vele valami? Majd elmúlik? – kérdések, amik sok szülőt foglalkoztatnak, akárcsak olvasónkat, aki Tófalvi Beáta pszichológustól szeretné megtudni, mi lehet gyereke új szokásának hátterében.

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jól esne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Négy és fél éves kisfiam két-három hónapja rágja a körmét. Eddig is figyeltük, hogy szájába veszi a játékait, de ez a körömrágás aggasztó. Tiltással, szidással, de még jutalmazással (ha nem rágod, akkor… megyünk játszóházba, megkapod a kért dinót stb.) sem jutottunk semmire – írja egy aggódó anyuka.

Tófalvi Beáta pszichológus válaszol:

A körömrágás hátterében a leggyakrabban szorongás áll, de szóba jöhet a félelem, valamint a biztonság hiánya is. Egyes szakemberek szerint önbüntetésként is értelmezhető. Mivel a körömrágás csak tünet, főként a büntetés semmiféle eredménnyel nem fog járni, ellenben növeli a szorongást. Gondolkodjunk el, mi történhetett két-három hónappal ezelőtt, ami miatt a gyermekünk esetleg szoronghat vagy félhet! A leggyakoribb kiváltó okok: testvér születése, költözés, válás, betegség, napközikezdés. Próbáljanak meg figyelni arra is, hogy milyen élethelyzetekben, hol, milyen beszédtémák esetén fordul elő gyakrabban vagy minden esetben a körömrágás. Így azonosítani lehet a körömrágás hátterében álló problémát.

Amit még tehet a szülő, hogy minél több közös játékkal, beszélgetéssel, azaz törődéssel és ráfigyeléssel oldja a kisgyerek szorongását. Ne feledkezzünk meg mindennap arról biztosítani őt, hogy bármilyen a viselkedése, nagyon szeretjük őt.

Kérdéseiket a level@noileg.ro e-mail-címünkre várjuk. A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.
Kiemelt kép: Shutterstock