#mutassjópéldát Ott a fény az alagút végén, akkor is, ha sokszor nem úgy tűnik

Tavaly Újrakezdés címmel folytattuk a Mutass jó példát! programunkat. Segíteni szerettünk volna azoknak a családoknak, akik a járvány alatt nehéz helyzetbe kerültek. Januárban véget ér a program, tapasztalatokról, összegzésről beszélgettünk Vetési Nándorral, a Gyulafehérvári Caritas projektmenedzserével.

A Mutass jó példát! programunkat tavaly egy családtámogató kezdeményezéssel folytattuk. Az volt a cél, hogy olyan családoknak szerezzünk támogatást, akiket a járványhelyzet oly mértékben sújtott, hogy szükségük van a közösség támogatására a stabilitásuk helyreállításához. A program oroszlánrészét a Gyulafehérvári Caritas vállalta, lebonyolításában pedig segítséget nyújtottak még a Hans Lindner Alapítvány és a Nagyváradi Caritas. A támogatás egy részét olvasóink nagylelkű felajánlása biztosította, nagyobb részét pedig  a Gyulafehérvári Caritas vállalta Family programján belül.

Így sikerült 12 családnak hat hónapon keresztül támogatást nyújtani (januárban ér véget), és a visszajelzések szerint érdemes volt ebbe belevágni.

2021 is tartogat nehézséget

A családoknak óriási segítség volt ez, összegez az eredményekről Vetési Nándor projektmenedzser. „Ahogyan sejtettük, az igazán nagy probléma nem is akkor kezdődött, amikor gyűjtöttünk, elindítottuk ezt a projektet, hanem azután. Van egy olyan érzésem, hogy 2021 is tartogat nehézségeket a családok számára.  A támogatott családoknak nagyrészt nem változott az anyagi helyzete, bár mindegyikről azt mondhatom, hogy megtesz mindent annak érdekében, hogy stabilizálja a helyzetét, a legtöbb helyen próbálnak alkalmi munkákat vállalni, amivel ki tudják egészíteni a családi kasszát, de sajnos számottevő változásról egyik család esetében sem számolhatok be, és ez nem az ő hibájuk. Hogy konkrét példát meséljek, Udvarhelyen él egy családanya, aki egyedül neveli két gyermekét, és mivel vendéglátóiparban dolgozott, az ő helyzete sajnos nem változott. Jelenleg sincs kilátás arra, hogy ebben az ágazatban újra el tudjon helyezkedni.” 

Kitartás van a családokban

A szervezetek munkatársai minden hónapban találkoztak a családokkal, és pozitív hozzáállást tapasztaltak a beszélgetések során. „Voltak olyan felajánlások családok részéről, hogy ha bármiben a mi munkánkat tudnák segíteni, akkor nagyon szívesen teszik. Mi persze jeleztük, hogy a támogatás nem azért van, hogy elvárunk bármit is cserébe, de jól esett, hogy felajánlották. Volt, ki a karácsonyi akciónkban segített önkéntesként, jó látni, hogy tenni akaró emberekről van szó. Mi biztatjuk őket, hogy ott van a fény az alagút végén, akkor is, ha sokszor nem úgy tűnik – mesél a tapasztalatokról Vetési Nándor.

Ami számomra, erdélyi magyarként még biztató, hogy nem külföldön keresik a menekülést.

Sajnos az erdélyi társadalomnak lehet, hogy ilyen problémája is lesz, hogy innentől még többen lesznek kénytelenek a megélhetés miatt részben vagy a teljes családdal külföldet választani. Bízom abban, hogy itthon is hamar helyre fognak állni a dolgok.” A váradi munkatársak is hasonló visszajelzést adtak, levelükben azt írták, jó helyre került a segítség, mert minden erőfeszítést megtesz a támogatott család, hogy dolgozzanak, tanuljanak, és ne csak várják a sült galambot.

Érdemes lenne folytatni

Jó lenne folytatni, jó lenne továbbra is segíteni családokat – javasolja Vetési Nándor. „Időközben sikerült megoldani azt a problémát, ami nehezítette az adománygyűjtést, most már egyszerűbben tudják fogadni a támogatásokat. „A Gyulafehérvári Caritas honlapján végre sikerült létrehoznunk egy „Segítek”-gombot, tehát egy könnyített adományozási formát, ahol teljesen biztonságosan, akár egy online, bankkártyás vásárlással lehet támogatni ezt a kezdeményezést, illetve még gondolkodhatunk a folytatásban is. Azt hiszem, nagyon sok jólelkű ember él Erdélyben, aki szeretne segíteni a rászoruló családokon, és hogyha mi ebben közvetítő szerepet tudunk vállalni, akkor ezt meg fogjuk próbálni.”  Az oldal itt érhető el. 

Jó, akkor is, ha közhely 

„Mindenki magának kell megtalálja a motivációt, mondhatunk közhelyeket, hogy jobb adni, mint kapni, de ezt csak akkor tudod megtapasztalni, amikor ezt a saját bőrödön is kipróbálod.

Minket, akiknek nap mint nap az a munkája, hogy segítséget juttassuk el nehéz sorsú emberekhez a mosoly, a szeretet, a hála tölt fel, ezt kapjuk. Ennek van értéke, különben nagyon nehéz és kilátástalan lenne. Segíteni sokféleképpen lehet,

aki szeretné kipróbálni, az nálunk is megteheti, mert van önkéntes programunk. De rengeteg módja van egyéni szinten is segíteni. Nemrég jöttem a bevásárlásból, és egy kislány mondta hogy adjak neki egy fél kenyérre valót, mondtam, inkább hozok, az jó lesz? Megilletődve mondta, hogy igen, és kértem, hogy akkor várja is meg. Persze arra is fel kell készülni, hogy van, amikor visszaélnek a segítségünkkel. Ha egy szociális téren tapasztalattal rendelkező szervezeten keresztül tesszük, nekik nagyobb rálátásuk van arra, hogy mi az, amire érdemes odafigyelni, és hogy amit szeretnénk adni, az valóban segítség legyen, ne pedig egy függőséget kialakító vagy fenntartó dolog. Az ember sokszor nem is gondolná, hogy hogyan lehet egy csokoládét egy csomag cigarettára váltani. Ilyenkor jön jól az a tapasztalat, amivel a civil szervezetek rendelkeznek” – mondja Vetési. 

És hogy mit kíván az idei évre, a videóból kiderül. 

Korábbi beszámolónk a programról itt.

Friss lapszámunkat alább kérheted: