Hová visz a gitár…

Még csak tizenkét nap, és Marosvásárhely főterén hallgathatjuk a világhírű gitárművész, Al Di Meola élő koncertjét. Az igényes zene kedvelőinek mindenképpen ott a helyük!

Hirdetés

Al Di Meola hiteles gitárhős és toplista vezető, aki már az elmúlt négy évtizedben nemzetközileg elismertté vált, mint legmagasabb rendű virtuóz. Termékeny zeneszerző és elképesztő hat húros tehetség,  több mint 20 albumot jelentetett meg, több virtuóz kollégával együttműködve. És míg az ő káprázatos technikája, akusztikus és elektromos gitáron egyaránt fejedelmi státuszt biztosított neki a fretboard rajongók köreiben, akik rendszeresen sereglenek a koncertjeire. Di Meola írásainak mélysége, lelkies töltete és eredendő líraisága, amit a gitár segítségével kifejez, rajongók seregeit sorakoztatja fel világszerte, a gitár megszállotjain kívül.

Al Di Meola

Úttörő a világzene és a jazz ötvözésében, a korai latin hangulatú fúziós kiadások, mint az 1976-os Land of the Midnight Sun, az 1977-es Elegant Gypsy és az 1978-as Casino mellett a gitárhős tovább kísérletezik a flamenco, tangó, a brazil, közel-keleti és afrikai zenevilág gazdag befolyásával. Di Meola legújabb kiadása, az All Your Life 2013-ból, egy akusztikus bűvészmutatvány, ami egy korszakalkotó zenét elevenít fel – a The Beatles-t.

Lenyűgöző összetett ritmikai hangugratások, a provokatív lírai dallamok és kifinomult harmóniák együttese állnak Di Meola zenéjének középpontjában, amelyekkel kritikus elismerést szerzett ünnepelt pályafutása során. Három arany albumot és több mint hat millió hanglemezt adott el világszerte. Az elmúlt 20 évben Astor Piazzolla, néhai argentin zeneszerző tango zenéjének szerelmese volt, akinek műveit játszta az évek során.

Al Di Meola Jersey City-ben született 1954. július 22-én. Bergenfield-ben nőtt fel Elvis Presley, a The Ventures és a The Beatles zenéjével. Nagyon vonzódott a gitározáshoz, és tizenéves korában már rutinosan kezelte a hangszert. Lenyűgöző képességének kifejlesztése nem volt könnyű ilyen fiatal korban, technikája sokkal inkább az összpontosított odaadás és intenzív gyakorlás eredménye. “Nyolc-tíz órát gyakoroltam a gitáron naponta” – mondta egy interjúban. “És próbáltam megtalálni magam, vagy megtalálni azt a fajta zenét, ami megfelel annak, ahová visz a gitár.”

A koncert Románia legnagyobb gitárfesztiváljának záróakkordja lesz. A Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál részletes programját a www.harmoniacordis.org oldalon találják.

Hirdetés