ARCHÍV Fekete komédia, ami után szerencsésnek érzed majd magad: Augusztus Oklahomában

Előrebocsátom, hogy azokat a filmeket szoktam leginkább kedvelni, amelyek vagy későn jelennek meg az on-line filmlejátszó oldalakon, vagy nem kerülnek magyar forgalmazásba (így a magyar szinkron is úszott), vagy nem találok hozzá feliratot. Ha meg is kerül, nem passzol. Mégis úgy érzem, hogy érdemes kínlódni egy kicsit minden ilyen filmalkotásért. (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. májusi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az Augusztus Oklahomában szintén egy ilyen film, aminek a képernyőn keresztül is érezhető „életszaga" van. Persze az ilyenhez idő és lelkiállapot kell, nem föltétlenül egy vasárnap délelőtti matiné, annak ellenére, hogy fekete komédia besorolást kapott ez a színdarabból adaptált több mint 2 órás film.

Adott egy diszfunkcionális család (semmi érdekes, hisz ilyennel akár naponta találkozunk), történik valami, és kénytelenek lesznek ismét a szülői házban összegyűlni. Tipikus amerikai história: apa évek óta alkoholista, anya gyógyszerfüggő és rákos, a három lány élete meg a teljes csőd szélén ingadozik. A sztori szinte nem is lényeges, bár

van benne egy-két olyan fordulat, amikor az ember nem tudja, hogy fejbe rúgták, vagy gyomorszájon ütötték.

Én legalábbis ezt éreztem többször is, hisz mikor a végkifejletnek hitt jelenet után azt gondoltam, hogy nem lehet tovább fokozni, tévedtem. Ilyenből akad pár a mozi végéig.

A filmet egyértelműen a színészi játék és helyenként a már-már színházi díszletre hasonlító képek teszik még élvezetesebbé: Meryl Streep, Julia Roberts egymásnak feszülése -bár helyenként túljátszott - mégis nagyon rendben van. Semmi effekt, semmi utómunka, csak színészi játék. Arról nem beszélve, hogy a többi (amerikai és angol) remek színész csak segíti fokozni a feszültséget. John Wells rendező nyugodtan hátradőlhetett:

bár az alaptéma lapos, a játék hamar magával ragad.

Szinte megy minden magától: anya egy alkoholista, gyógyszerfüggő, ráadásul rákos vérszívó, akinek kijutott az életből, így nem csoda, hogy saját családja és lányai élete is romokban hever. A Julia Roberts által alakított legnagyobbik lány szembe megy az anyjával, bár adott ponton az iránta érzett szimpátiánk átfordul(hat) aggodalomba: nem lesz-e belőle is ugyanolyan kiállhatatlan szörnyeteg, mint a megvetett anyja, azon igyekezetében, hogy megmentse a család és azon belül is a saját boldogságát?

Nem mondhatok többet anélkül, hogy ne tölteném meg spoilerekkel az ajánlót: nézzék meg a filmet, és a végén szerencsésnek érzik majd magukat, ha erre a családra gondolnak.

korábban írtuk

Bedő Barna: Hiszek abban, hogy ha valaki jól dolgozik, azt megtalálják a lehetőségek
Bedő Barna: Hiszek abban, hogy ha valaki jól dolgozik, azt megtalálják a lehetőségek

Bedő Barna Székelyudvarhelyről indult a világot jelentő deszkákra, majd egy huszárvágással a filmelőzetes-készítés roppant sokrétű világába. Melyik magyar filmet láttad utoljára? Jó eséllyel a székelyföldi származású trailerproducer csalt be a moziba.