Nálatok lakjanak-e állatok?

Kutya, macska, hörcsög, papagáj... Szülőként előbb-utóbb szembesülünk a kéréssel, hogy házi kedvencet szeretne a gyerek. Azonnal eleget teszünk az óhajnak, vagy inkább átgondoljuk, hogy mi mindennel jár egy új családtag érkezése? Mert egy élőlény nem játék, és jó lenne, ha minden szülő mérlegelné, megbír-e még egy plusz „terhet”, mielőtt a gyerek mellé beszerez egy állatot is, és van-e benne elég türelem, következetesség, hogy fokozatosan „gondozóvá”, gazdává nevelje a gyerekét.

Kutya, macska, hörcsög, papagáj... Szülőként előbb-utóbb szembesülünk a kéréssel, hogy házi kedvencet szeretne a gyerek. Azonnal eleget teszünk az óhajnak, vagy inkább átgondoljuk, hogy mi mindennel jár egy új családtag érkezése? Mert egy élőlény nem játék, és jó lenne, ha minden szülő mérlegelné, megbír-e még egy plusz „terhet”, mielőtt a gyerek mellé beszerez egy állatot is, és van-e benne elég türelem, következetesség, hogy fokozatosan „gondozóvá”, gazdává nevelje a gyerekét.

Rudolf Anna aradi pszichológus szerint, amikor ezzel a kéréssel szembesülünk, akkor elsősorban nekünk kell döntést hoznunk, nem túl bölcs dolog ezt a gyerekre bízni. Tízéves kor alatt nem is tudja felmérni, mi mindent feltételez egy állat tartása. Leghamarabb kisiskolás korban jut el arra az érettségi szintre, hogy gondoskodni tudjon egy élőlényről – mondja a pszichológus. Azt ajánlja, hogy kezdetben a gyerekkel együtt gondozzuk, lássuk el az állatot, így lassan kialakul benne is a felelősségtudat, illetve megtapasztalja az érzést, hogy szükség van rá.

Kezdetben vegye ki a részét a szülő is a gondozásban, mondja a pszichológus /fotó: Csomos Roland

– A gyerek sokat tanulhat a házi kedvencektől. Egy állat lehet a legjobb barát, egy pajtás, aki megtanítja barátságra, a feltétlen szeretetre. A rendszeres feladatok elvégzése (pl. sétáltatás, etetés, tisztítás) a törődést, felelősségérzetet fejleszti a gyerekekben – vélekedik Rudolf Anna. 

Ötéves kor alatt inkább csak kis halat 

Ahhoz, hogy összhangban éljünk házi kedvencünkkel, elsősorban meg kell fogalmaznunk, hogy mi célból szeretnénk állatot vásárolni. „Mivel a gyerek mindenáron meg akarja fogni, simogatni, ölelni, puszilni, előfordulhatnak apróbb balesetek, ezért nagyon fontos figyelembe venni a kicsi temperamentumát is” - tanácsolja dr. Takáts Zsolt nagyváradi állatorvos. Minden esetben, amikor házi kedvencet szeretnénk vásárolni, forduljunk bizalommal állatorvoshoz, hogy az illető állat aprólékos kivizsgálásban részesüljön, bizonyosodjunk meg arról, hogy nem rendelkezik semmiféle betegséggel vagy parazitával, ami gyerekünkre vagy akár ránk nézve veszélyes lehet.

A kisállat kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy milyen temperamentumú a gyerekünk, mondja az állatorvos

Felhívja a figyelmet arra is, hogy ha még sosem volt házi kedvencünk, közelről még nem érintkeztünk vele, akkor a legtanácsosabb, ha ismerősnél vagy kisállatkereskedésben teszünk egy próbát. Ha 12–24 órán belül nem jelentkeznek allergiás tünetek (pl. viszketés, bőrpír), akkor nyugodtan nyélbe üthetjük a vásárt. Amennyiben allergiás reakció jelentkezik, vásároljunk más állatfajtát. Ha pedig mindenképp ragaszkodunk az allergiát kiváltóhoz, akkor kérjük ki egy bőrgyógyász szakvéleményét – mondja az állatorvos. 

Sógor Levente székelyudvarhelyi kisállatkereskedés-tulajdonostól megtudtuk, hogy a legtrendibb házi kedvencek a tengerimalac, a hörcsög, a papagáj, a teknős és a  halak, de előfordul, hogy éppen csincsillát vagy degut keres a vásárló. Tapasztalata szerint az állattartók körülbelül negyven százaléka foglalkozik is az állattal, hatvan százalék csak megveszi, de passzívan áll a dologhoz.

Szerencsére azonban vannak szülők, akik kikérik a véleményét. „Mindig elmondom: egy élőlényt visznek haza, aki nem szereti, ha fogpiszkálóval szurkálják a szemét, vagy tépázzák a bundáját, vagy éppen seprűvel lecsapják. Én 5 év alatti gyereknek inkább kis halakat szoktam ajánlani” – mondja az állattenyésztő mérnök. 

Az állattartás felelősségre tanít 

A csíkszentmártoni, tizenegyedik osztályos Vitos Dorottya hatodikos volt, amikor arra kérte szüleit, hogy vehessen tengerimalacot. Az elején a szülők tartottak attól, hogy büdösség lesz a lakásban, de végül rábólintottak.

„A tengerimalac társas lény, ezért rögtön kerestem neki pajtást, hogy ne legyen magányos és depressziós. Az egyik, Pufika, két évvel ezelőtt elpusztult, Mazsola egyedül van azóta is. Azért nem akartam újat, mert nemsokára megyek egyetemre, és ne hagyjak itt anyának két állatkát” – magyarázza Dorottya, aki a kezdet kezdetén sokat olvasott a tengerimalacok gondozásáról, és több kisállatkás fórumhoz is csatlakozott.

Esztétikusabb látvány, ha tisztán tartjuk a rágcsálók környezetét /fotó: Mihály László

„Amikor Pufika elment, nagyon sírtam. Apa eltemette a kertben, csináltam keresztfát is neki. Mazsola is nagyon fog hiányozni, ha elmegyek, hisz hozzám nőtt, megszoktam, hogy este is ott van a szobámban, rágcsál. Azért kértem tengerimalacot, mert kicsi, édes és puha. Sokat simogatom. Most, hogy itthon vagyok, én takarítom, de az etetésbe besegítenek anyáék is.”

Dorottya két kilencéves öccse, Zétény és Bendegúz, az óhajtott hal helyett egy-egy kutyát kapott. „Apa és anya gondozza őket, de mi is szoktuk etetni, és sétáltatjuk” – meséli az ikrek közül Bendegúz. Édesanyjuk, Éva hozzáfűzi, ha tömbházban laknának, biztos, nem tartanának kutyát. „Az állattartás felelősségre tanít. Nagyon össze tud nőni a családdal a házi kedvenc.”

Házi kedvencek tisztán tartása – Dr. Takáts Zsolt tanácsai:

A rágcsálók tiszta állatok, nem szorulnak nagy odafigyelésre, de mindenképp tisztán kell tartanunk környezetüket: ketrecükbe faforgácsot tegyünk, ami felszívja a vizeletet, egyéb nedvességet.

A hüllők terráriumát takarítani kell: gyakran cseréljünk vizet, és az üveget is tisztítsuk. A talajt időnként mossuk át, vagy frissítsük fel, különben megtelik baktériumokkal.

A madarak kalitkájat gyakran tisztítsuk, leginkább a savas ürülék miatt, hiszen a magvak etetés közben lehullnak, így onnan is felcsipegethetik, miközben az már érintkezett az ürülékkel.

A macskák mosakodnak, így nem igényelnek fürdetést, de ez még nem azt jelenti, hogy teljesen tiszta a bundájuk. Mivel nem szeretik a vizet, fürdetésük veszélyes, megharaphatnak. A fésülés a legjobb módszer bundájuk tisztítására. Fontos a fülpucolás is (fülpucoló pálcikával), a lényeg, hogy szárazon kell tartani a hallójáratot.

A kutyák többsége szereti a vizet, lehet őket fürdetni. Ez történhet kutyasamponnal vagy csak tiszta vízzel. Sampont nagyon ritkán használjunk, hiszen eltávolítja a zsírréteget a bőr és a bunda felületéről. Fontos, hogy mindig hígítsuk fel, ellenkező esetben korpásodást okoz, ami a kutyáknál rendkívül kellemetlen. Csak akkor használjuk, amikor az állat bundája foltos lesz valamitől, pl. belefekszik valami zsírosba, vagy egy másik állat ürülékébe. Ha csupán sáros, akkor azt vízzel le lehet mosni. A fésülés is nagyon fontos, így eltávolítjuk a halott szőrt, és portalanítjuk. Ne maradjon el itt sem a fülpucolás, lényeges a hallójáratok szárazon tartása (hetente egyszer elegendő). Ugyancsak fontos fekvőhelyüket tisztán, szárazon tartani, és időnként cserélni kell a pokrócot, szőnyeget, amin fekszenek. Évente háromszor-négyszer használjunk rovarirtó szereket, hogy kiírtsuk az esetleges parazitákat. 

Mire figyeljünk?

Csincsilla. Bundája szálának a vastagsága nagyon vékony, ezért a lakásban ide-oda lebeghet, így a gyerek könnyedén beszippanthatja. Fogazata állandóan nő, ezért állandóan rág. Ha szabadon engedik a lakásban, és nem figyelnek rá, mindent megrág: fát, műanyagot, falat, akár az elektromos vezetéket is. Szőrméje egyébként kellemes gyümölcsillatú, tiszta állat, nem hordoz betegségeket, és a harapása sem veszélyes.

Hüllők. Leginkább terráriumokban tartjuk, és csak üvegen keresztül csodálhatjuk. Ha kiemeljük őket otthonukból, és nem tudjuk helyesen fogni, akkor nagy valószínűséggel harapnak. Harapásuk nem okoz zúzódást, ellenben fertőzhet, mivel szájuk tele van baktériumokkal. Nem ajánlatos sokat fogdosni őket.

Madarak. Leggyakoribb a papagáj. A nagyobb testűek (nagy sándorpapagáj, rozella, arapapagáj) csőre erős, csípése kemény. Egy 1–3 éves kisgyerek ujját akár le is „haraphatja”. Persze ez ritka eset, de nem árt odafigyelni. A madarak tollászkodással tisztítják magukat, a tollak alatt lehetnek apró élősködők, például rüh. Ez emberre is terjedhet, és kiirtása problémát okoz. Egyébként békés madár, szereti, ha foglalkoznak vele, akár néhány szót is megtanul.

Kutyák, macskák. Egész nap lehet simogatni, etetni, sétáltatni őket, sok esetben velünk is alszanak. Ha nem nem ápoljuk őket, bolha, kullancs, rüh és más paraziták terjesztői lehetnek. A nagyobb testtömegűek harapása veszélyes gyerekre, felnőttre egyaránt. De: ha helyesen bánunk velük, a kutya és a cica jó társasága és barátja az embernek. Az állatok simogatása, a velük való foglalkozás pedig bizonyítottan stresszoldó!

 Kiemelt kép: Mihály László 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2016. áprilisi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>