ARCHÍV Líraigény – Új versek otthona

Programozó, fogorvos, médiában vagy épp a közszférában dolgozó szakember és diákok sora küld verseket a Líraigénynek. E sokatmondó név mögött egy csapat áll, amely májusban indította azt a facebook oldalt, ahol azok művei jelennek meg, akik szeretnek verset írni. Hogy költők-e? Erre is választ vártam egy kávé mellett a kezdeményezőktől: Molnár-Fekete Vivientől, Nagy Eszter Jáheltől és Labancz Dávidtól. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. szeptemberi számában jelent meg.)

Az alapötlet Dávid elméjéből pattant ki, aki a Marosvásárhelyi Slam Poetry ötletgazdája is volt, és szeretett volna egy verses projektbe belefogni, ám kellettek hozzá a szerencsés találkozások.

– Mi motivált benneteket, hogy létrejöjjön a Líraigény facebook oldal?

Jáhel: Szerettem volna visszajelzést kapni a verseimre. Nem azért, hogy dicsérjenek, fejlődni szerettem volna. Mindhárman éreztük ennek hiányát, így létrehoztuk mi magunknak azt a felületet, ahol közszemlére tehetjük verseinket.

Vivien: Illetve mások is, mert arra kértük követőinket, hogy küldjék be alkotásaikat. Már az első két hónapban több száz vers érkezett, még Magyarországról és Felvidékről is küldtek.

Dávid: Törekszünk arra, hogy mindenki lehetőséget kapjon. Nálunk még nincs mérce, amit el kell érni. Talán ez az egyik szépsége, hogy egyelőre nem egy nagyon magas irodalmi szintet képviselő oldal ez, hanem az a platform, ami lehetőséget ad olyan embereknek is, akik eddig talán csak a fióknak írtak.

– Érdekli a mai fiatalokat a vers? 

Jáhel: Szkeptikus voltam én is, hogy másokat fogja-e érdekelni az a sok vers, amit közzéteszünk. Nyitottak lesznek-e rá, hogy olvassák, esetleg saját verset küldjenek be. De egy hónap alatt ötszázra nőtt a követőink száma. Ha nem lenne meg a fiatalokban a líra-igény, akkor nem lett volna ilyen gyors a növekedés.

Vivien: Bár most egy nagyon Tik-Tok-os, Instás világot élünk, amikor csak pár másodperces videókkal lehet elérni a fiatalok ingerküszöbét, meglepő módon azt tapasztaljuk, van fiatal költő társaság ma is. Amúgy van egy közös vonal Jáhel, Dávid és az én életemben: mindhármunk felmenői között volt valaki, aki írt verset. Az én dédnagyapám például, így a gyermekkorunkat meghatározta a költészet.

– Hol a határ, hogy valaki költőnek vallja már magát vagy csak valakinek, aki verset ír?

Jáhel: Ha nem nevezem magam költőnek, nem vagyok támadható. A munka területén számtalan lépcsőfok, titulus van, amit el szeretnének az emberek érni. Épp elég azzal foglalkozni.

Én az életembe a költészet vonalát azért vezettem be, hogy könnyebb és ne nehezebb legyen.

Persze, kenegetné a lelkemet, ha azt mondhatnám, hogy költő vagyok. Ha a versek írása azzá tesz valakit, akkor igen, annak mondom magam, viszont én inkább megmaradnék azon a szinten, hogy valaki vagyok, aki szereti a költészetet, és szeret verseket írni.

– Ti miért írtok verset?

Vivien: Számomra ez önkifejezés. De vannak olyan pillanatok is, amikor jön az alkotói kényszer, és olyankor bármivel is vagyok elfoglalva, le kell ülnöm egy asztalhoz egy írószerrel, lappal, és ki kell írnom magamból, ami jön. Azok a legjobb versek, amelyek ilyen pillanatokban születnek.

Dávid: Az esetek többségében én pillanatnyi érzéseket írok ki magamból. Van valami, ami nagyon megfog, vagy épp nagyon lehúz. Lényegben ez egy ürítés is: kijönnek a gondolatok, érzelmek, és ezeket szavakba, mondatokba fonom össze.

Jáhel: Én zárkózott típus vagyok, nehezebben fejezem ki az érzéseimet. Viszont, amit versben ki tudok fejezni, az a fájdalom. Így inkább szomorú verseket írok. Érzékeny vagyok viszont a rímekre és a ritmusra: legyen hullámzása a verssoroknak és mindig rímelnie kell.

– A magyar nyelv sokszínűségét talán épp a versekben lehet a legjobban kamatoztatni…

Jáhel: Pontosan. Én például olyan képeket próbálok az emberek elméjébe idézni, ami nem feltétlenül lenne egyértelmű, de a versben érthető. Ilyen például az Ambivalens versem kezdő képe: „Ablaküveg tekintetem két irányba tekintgetem.” De nagyon szeretem a szavaink variálhatóságát, azt hogy például nagyon sok e betű van a magyar nyelvben, vagy sok hasonló szó van más-más jelentéssel, és az ezekkel való játszadozás nagyon érdekes.

Vivien: A szép, ékes, jelzős szószerkezetek a kedvenceim, illetve védjegyemmé váltak a régies hangzású szavak. Dávid szokott viccelődni velem, hogy jók ezek, nagyon menő… volt a 18. században.

Dávid: Újabban a szokatlan szószerkezeteket, képeket részesítem előnyben, amik a hétköznapi beszédben nem használatosak, de egy versben nagyon érdekes lehet. Ilyen például a gondolatfeszület, vagy hogy gipszkartonként törik össze a gondolat, vagy leaszfaltozni az érzelmeket…

– Tele vagytok ötletekkel. Mik a tervek a jövőre nézve?

Vivien: Szeretnénk növekedni, találkozókat, felolvasó esteket szervezni. Jelen leszünk október elején a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, ahol versfelolvasó estet szervezünk, lesz Pilvax szabadulószoba is, amin úgy jut át a csapat, ha költészettel, irodalommal kapcsolatos kérdésekre jól felelnek.

Dávid: Már működik Vásárhelyen A hét verse projektünk. A város különböző kávézóiba vittünk szórólapokra kinyomtatott verseket, és aki szeretné, elolvashatja. Emellett havilapot szeretnénk kiadni, amelyben az addig beérkezett és posztolt versek jelennének meg. És, ami a járvány miatt elmaradt, helyi szintű találkozókat szeretnénk beindítani, találkozni azokkal, akik szintén szeretnek verset írni.

Fotó: Rab Zoltán

korábban írtuk

Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar – A zene mindenkié
Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar – A zene mindenkié

Ötvenhárom éve, 1967. márciusában halt meg Kodály Zoltán, zenepedagógiája azonban ma is „A” magyar módszer. A világhírű zenetudós álmát, hogy a muzsika valóban mindenkié legyen, tizenöt éve próbálják valóra váltani a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar elhivatott vezetői, Kodállyal vallva, hogy amiként járni, énekelni is bárki megtanulhat. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júliusi számában jelent meg.)