Séta Sopronban

Sopron, a leghűségesebb város, egykor koronázások, ma a páneurópai piknik és a Volt Fesztivál helyszíne. Igazi ékszerdoboz, ahol jól megférnek egymással a múzeumok és a gyorsvarrodák.
Hirdetés

Nyugat-magyarországi város, no meg a soproni sör, a címkén lévő Tűztoronnyal – nagyjából ennyi tudás birtokában kezdődött el még tavaly tavasszal a nyaralás tervezése. A cél az volt, hogy Sopron lesz a bázis, és miután mindent megnéztünk, ami felkeltette az érdeklődésünket, még onnan járjuk be egy-egy napos kiránduláson a Fertő-tó környékét, Bécset, Pozsonyt, Győrt, és ahová még eljutunk.

Borsos, de megéri

Az elhatározást szállásfoglalás követte – a legnagyobb szállásfoglalási applikáción igen gazdag a kínálat, de jó időben foglalni, például idén tavasszal már nem mindenhol volt hely az általunk kiválasztott augusztusi időpontra. Igaz, utazásunk egy időben volt az augusztus 20-ai rendezvényekkel és a páneurópai piknik évfordulójára szervezett nagyszabású eseményekkel, amelyeken még Angela Merkel német kancellár is tiszteletét tette. 

Ami a szállásokat illeti, nem csak a kínálat, az árak is széles skálán mozognak – viszont nem árt úgy kézbe venni az okostelefont/laptopot/táblagépet, hogy már foglalás előtt tudatában vagyunk: Magyarország egyik legdrágább városába készülünk utazni, ahol egy átlagos panzió is drágának minősül az itthoni árakhoz képest. Márpedig az átlagos ott is nagyon átlagos!

A taxis nem kártyázik

Mivel mi mászkálni és utazgatni akartunk, sok időt nem is terveztünk eltölteni a szálláshelyen, ezért beértük egy panzióval viszonylag távolabb a belvárostól, így a körülbelül egyórányi séta helyett autóval vagy taxival közlekedtünk. A taxi sem olcsó mulatság arrafelé, ám külön érdekessége, hogy a diszpécserszolgálat – legalábbis az egyik legtöbb autóval rendelkező cég esetében – egy főtéri boltban működik, ahol egy leányzó veszi fel a megrendeléseket: nyugodtan be lehet menni, és helyben rendelni autót. Készpénz mindig legyen nálunk, mert a városban szinte mindenhol lehet kártyával fizetni, kivéve a taxit.

Csak barokkosan

Történelmi korok, stílusok, irányzatok fesztiválja – Sopron városát, ha ostromolták is, nem dúlták szét a török vagy tatár hadak, és a két világháború sem hagyott nyomot rajta. A kommunista múlt viszont már megmutatkozik itt-ott egy-egy förmedvénnyel, de ez nem csorbítja  ékszerdoboz jellegét.

Sopron ősi, zárt városmagja a belváros, amely már a 14. században falakkal és várárokkal volt körülvéve. A belváros mai arca az 1676-os évi nagy tűzvész után alakult ki. Szépen ívelt, szűk utcáiba egy-egy torony tekint. Ódon, barokk díszes erkélyes házak, boltíves kapualjak, nemes vonalú, gazdagon faragott vaskopogtatós kapuk, árkádos udvarok őrzik a múltat. Két pólusa a Fő tér és az Orsolya tér.

Csillagtúrákhoz is ideális helyszín Sopron és környéke. Kőhajításnyira van a Fertő-tó, amelyet az aktív kikapcsolódásra vágyók körbebiciklizhetnek. Kevesebb mint száz kilométerre van Bécs, Pozsony, Győr, Szombathely, Kőszeg.

Hirdetés

A környék fölé magaslik a város jelképe, a Tűztorony. Barokk hagymakupolája a kétfejű sassal 58 méter, így a város több pontjáról is jól látható. A torony körerkélyéről (tériszonyosoknak nem ajánlott!) páratlan kilátás nyílik a Belvárosra és a Sopront körülölelő Lővérekre.  A torony aljában a Fő tér felőli oldalon az átjáró nyílása köré építették az 1921-es népszavazás emlékére a Hűségkaput. (Mint ismert, Sopron azért Civitas Fidelissima, avagy a leghűségesebb város, mert  1921. december 14-e és 16-a között a város és környékének lakossága népszavazáson döntötte el, hogy összesen 257 négyzetkilométer Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. Ez volt a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója, amit a nagyhatalmak tartósan elfogadtak.)

A Tűztorony közelében, a Fő téren áll a nevezetes Kecske-templom, amelyet a ferences rendi szerzetesek építettek 1280-ban, és három koronázás, öt országgyűlés színhelye volt a történelem során. A templom és a káptalanterem alatti sírboltokba a 17. század közepén nemesi családok, köztük a Széchenyiek és Esterházyak is temetkeztek. 

Itt a Volt

Ha valakinek nem elég pezsgésnek a városnézés – bevalljuk, mi is beiktattunk egy Beatrice- és egy Wellhello-koncertet, ha már épp ottjártunkkor volt a városünnep –, egy jóval nagyobb bulizással is össze lehet kötni a soproni kiruccanást, hiszen ott szervezik meg minden évben a Volt Fesztivált.

A németek is szeretik

Sopron ugyanakkor a múzeumok városa állandó jelzőt is kiérdemelte. Joggal. Van itt patikamúzeum, bányászati, erdészeti, vadászati múzeum, van Macskakő Gyermekmúzeum – bőven lehet benti programot is szervezni, avagy városnéző köröket lehet tenni a belvárost – és nem csak – keresztül-kasul szelő cuki kisvonatokkal.

Nemhiába hirdetnek persze németül is, rengeteg az osztrák és a német turista, ami a határ közelségének is betudható. A gyorsvarrodák (Schnellschneiderei – hogy ez mitől gyors, nem teszteltük) mellett fogászati klinikák – ha versenyt rendeznének, hogy melyik városban a legnagyobb az egy főre jutó fogorvosi székek száma, nagy összegben fogadnánk Sopronra –, szépségszalonok hirdetik magukat németül úton-útfélen.

Kiemelt kép: Shutterstock

Hirdetés