Apukát tessék!

Apuka felett kissé eljárt az idő. Ezért új apuka kell. 72 kilós, 172 centi magas, sportos példány. Maradhat? Egy apuka gondolatai válás után. Olvasónk küldte.

– Jó napot kívánok!

– Jó napot, hölgyem. Miben segíthetek?

– Egy új apukát szeretnék.

– Rendben. És megkérdezhetem, a régivel mi lett? Elromlott?

– Ö, hát nem épp, csupán kissé eljárt felette az idő.

– Értem. De ugye tudja, hogy minden apukára életfogytiglan garanciát vállalunk? Természetesen meghibásodhatnak, valamelyik el is romlik útközben, de legtöbbször egy szoftverfrissítés segít, és számos egyéb probléma is orvosolható, kisebb-nagyobb beavatkozásokkal.

– Jaj, nem esedékes. A régit már ki is dobtuk. Csakis az új modell jöhet szóba. A szomszédasszony is nagyon boldog, amióta ezt használja. Teljesen meg van vele elégedve.

– Megkérdezhetem, a kedves szomszédja melyik modellre tette a voksát?

– Hát nem igazán értek én a technikai oldalához a dolgoknak, de azt hiszem, KEN9000-es.

– 9000-es nincs. Valószínű a KEN90-re gondolt. És milyen volt a régi?

– Egy STEVE80-as.

– Az nem is annyira elavult modell. Sőt, rengetegen használják jelenleg is. Egészen fura, hogy meghibásodott. Ráadásul, az előírt működési ciklusa felénél járhat. Biztos ne próbáljunk meg egy szoftverfrissítést? A különbség sem annyira egetrengető, hogy anyagilag megérje a cserét...

– Uram, mint említettem, már kidobtam. És amúgy is, ha jól értettem, az újnak több és gyorsabb a memóriája, az akkuja is többet tart, strapabíróbb, és a szoftverében növelték a „bólogatás”, „megértés” és „azonos hobbyk” funkciók arányát.

– Ez így igaz, de mindezt a „szorgos kezek”, az „eltérő vélemény” és „önálló racionális döntések” kárára. És itt az is megjegyzendő, hogy eme beállítás kísérleti fázisban van, az eddig befolyt  teszteredmények még nem relevánsak, de bizonyos mutatók szerint, egyes helyzetekben, az interakció  akár korán unalomba torkollhat...

– Az nem gond. Ha jól értettem, ez eleve személyre szabhatóbb, és utólag, apró beavatkozásokkal finomhangolható, így ha netán unalomba torkoll a kapcsolat, akkor kipróbálunk egy még újabbat. Már senki sem javít manapság semmit!

– Valóban így van, de legtöbb esetben ez buyback-kel történik, békés úton való szerződésbontással, ami ugyebár nem kis anyagi kedvezményt is jelent. Az Ön esetében sajnos ez nem esedékes, sőt, büntetésre is számíthat, mivel a régitől nem kellő módon, a hulladék-program előírásai alapján szabadult meg.

– Uram, kérem. Ez sem gond. Amúgy sem érdekelnek a promóciók meg a használt modellek...

– Rendben. És mondja, hány évesek a gyerekei? Kicsik még, vagy már kiröppentek?

– Óvodás és kisiskolás. De ez miért fontos?

– Azért, mert az apuka funkció, ami egyben a legfejlettebb és legösszetettebb rész, tulajdonképpen csak egy flexibilis és tanulékony csipbe betáplált, komplex utasítássorral rendelkező, de ugyanakkor rendkívül primitív és ösztönszerű program, ami a modellt ért, többéves külső és közeli tapasztalatok és ingerek alapján módosítja és fejleszti organikus módon önmagát. Mi, belsősök egyszerűen csak hybrid szövésnek nevezzük a folyamatot.

– Ez mit jelent laikus nyelven?

– Mindez azt jelenti, hogy előre beprogramozott apuka funkciót csakis használt modellekkel áll módunkban szolgáltatni.

– Sebaj, majd beletanul, vagy időközben a porontyok megszokják a változó interakciót...

– De hát ez nem a legtanácsosabb dolog, pszichológusaink is…

– Szeretnék egy új modellt és kész. Lehetséges?

– Igen, hölgyem, lehetséges. Itt is van ez a kiállított, 72 kilós, 172 centi magas, sportos példány. Maradhat? Ilyet képzelt?

– Igen, ez tökéletes lesz.

– Rendben. Becsomagoljam és hazaküldjem, vagy helyben igénybe is veszi?

– Nem, nem, most azonnal, és igénylem aktiválni a hazakísérő funkciót.

– Rendben. Annyit még elárulna, hol hagyta a régi modellt? Talán kezdhetünk vele valamit, ha szét nem szerelték eddig a gettói nekrók, és ha megtaláljuk épségben, talán az említett büntetést is megúszhatja.

– Sajnos ebben nem segíthetek, a reggel már nem volt ott, nyomkövető sincs rajta. De ha megtalálták, szóljanak kérem, azért csak érdekel a sorsa. Ja, és még valami, szinte elfelejtettem! Az újban az alkalmazkodás csúszka meddig tolható felfelé?

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Együtt lenni apával – A hiányát nem lehet kinőni
Együtt lenni apával – A hiányát nem lehet kinőni

Már kisgyermekkortól rendkívül fontos az apa-gyermek kapcsolat, hogy a későbbiekre is megalapozódjon a „minőségi idő” apával. Cikkünkben arról írunk, miért kell az „apaidő”, és hogy az édesanyáknak mi a szerepük mindebben. (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. októberi lapszámában jelent meg.)