Férfinapra: társak vagyunk, ha igaz

Ők és mi. Sokszor mintha csatarendbe állva, helyzetenként pattanásig feszülten, egymást mustrálva, öklöt rázva acsarkodnánk egymásra. Persze sokszor nem alaptalanul, hiszen a nő szemszögéből nézve bizony nem játék a családon belüli erőszak, a hatalommal való visszaélés, a kiszolgáltatottság, az egyenjogúság kérdése családban, munkahelyen, közösségben.

Az életünk nekünk is most van, ez van, és benne az akadályt, szenvedést nem feltétlenül a férfiak kellene jelentsék. Társaknak lettünk teremtve, ha minden igaz.

De nem is erről szeretnék most írni, hanem a tiszteletről. Sokan jeles képviselői vagytok nemeteknek. Én látok magam körül erre példákat, és ez jó érzéssel tölt el.

Férfiak, akik képességeiket nem a fölény, hanem a közös érdek szolgálatában használják, nyitottak arra, hogy megértsék a másik nemet. 

Egyszer azt mondta egy férfi ismerősöm (nem mellékesen pszichológus), vannak helyzetek, amikor nem érti a nőket, és hosszú időbe telt, hogy belássa, vannak dolgok, amelyekben nem is fogja megérteni soha. Mert ez olyan része a nő működésének, ami a férfiaknál másképp van. Éppen ezért megtanulta, hogy amikor ilyen helyzet áll elő, egyszerűen csak jelen van figyelő, együttérző társként, barátként, és nem keresi a racionális válaszokat.

Különbözünk, és jól van ez így. Mint ahogy nincs két egyforma személyiség, akkor sem, ha egypetéjű ikrek. Tisztelem azokat, akik felismerik és empatikusak ezzel a különbözőséggel. Ha azt várjuk, hogy minket elfogadjanak, akkor nekünk is ezt kellene tennünk másokkal.

Gyerekként nem kaptam egészséges férfi-nő mintát, és hosszú éveknek kellett eltelniük, hogy megértsem ennek a súlyát az életemben. Sajnos nem vagyok egyedül ezzel, túl sokan is vagyunk így. De pont ez az, amiért még inkább felnézek azokra, akik tesznek annak érdekében, hogy ez változzon.

Felismerik az ösztönös, tanult vagy kulturálisan berögzült sémákat, amelyek már megértek a felülvizsgálatra, maguk mögött hagyják, és a szenvedés ellen lépnek fel.

Kapcsolódó

    Nem vagyunk mi nők sem angyalok. Sem tökéletesek, sem bármi fölött állók. Érző emberek vagyunk, akik, ha küzdenek, nem ellenetek teszik azt, hanem egy méltányos életért. Egészséges családért, mentális jóllétért, és hogy megtanuljunk olyan mintákat továbbadni, amelyek lehetővé teszik közös fiaink, lányaink kiegyensúlyozott jövőjét, Hogy büszkén mondhassuk, jó példát mutattunk.

    Kedves Férfiak!

    A nemzetközi férfinap alkalmából kívánok Nektek jó egészséget és tiszteletre méltó életet!

    Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

    Friss lapszámunkat alább kérheted: