Igen a nemre

Keep smiling, azaz légy mindig vidám, csak mosolyogj! Légy pozitív! Jól ismerjük ezeket a divatos szlogeneket, de bizonyára azt az érzést is, amikor belül csak úgy forrongunk, izzunk, de – mert ezt várják el tőlünk – kényszeredett félmosollyal fejet hajtunk, bent maradunk munkaidő után is egy feladatra, lebonyolítjuk a családi nagyebédet, lemondunk a kozmetikusról, mert valami „fontosabbat” várnak el tőlünk.

Miért tesszük ezt? Talán mert nem tanultuk meg, vagy dacoló kiskölyökkorunk után elfeledtük, elfeledtették velünk a nemet mondás lehetőségét. És lehet, hogy már mi is jobban díjazzunk saját gyerekeink esetében az igeneket, a rábólintást, ahelyett, hogy megtanítanánk őket az asszertív kommunikációra, a nemet mondás felnőttes művészetére.

Mert nem a dacra-harcra mondunk mi igent ebben a hónapban, hanem arra, hogy mennyire fontos kiállni önmagunkért, felszólalni saját érdekünkben, felvállalni igényeinket, szükségleteinket – nem agresszív módon, de határozottan.

Mert hihetetlen felszabadító ereje tud lenni egy jókor kimondott nemnek!

Akár a címlaposunkkal, Hegedüs Csillával készült interjúnkat is lehet ezen a szemüvegen át olvasni: mekkora erőt jelent, ha képesek vagyunk a saját magunk számára fontos dolgokat szem előtt tartva dönteni családról, munkáról, új felkérésekről, lehetőségekről, bármiről. S ez a folyamat bizony nemekkel is jár olykor. És igen, az is ott van ebben az interjúban, hogy létezik az a bizonyos üvegplafon… Együtt talán könnyebb erre is nemet mondani, és erre a nemre is igent mond a Nőileg.

Megidézzük Coco Chanel alakját is, aki nemcsak az örök kis feketével, de a társadalmi- és öltözködési konvenciókra adott határozott nemjeivel is beírta magát a történelembe. És ha már ezt a témát választottuk, kikerülhetetlen volt, hogy a Lurkó rovatunkban a szülői nem fontosságával foglalkozzunk, bár – ahogy kolléganőnk írja

– piszok nehéz feladat következetes szülőnek lenni.

De hosszú távon mindenképp megéri.

Szóval vannak fontos nemek, szükséges nemek, helyénvaló nemek, amelyek éppen azért kellenek, hogy a vége IGEN legyen: igen az egészségre, a jól-létünkre, a szépre, a szabadidőre, az önmegvalósításra, az egyéniségre, a csendre, a másra, önmagunkra, a bátorságra.

Itt a nyár, mondjunk hát nemet a tartalmatlan kötöttségekre, lebegjünk, élvezzük a ragyogást, a meleget, töltődjünk, utazzunk és olvassunk jókat. A Nőileget se feledjék otthon!

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Lapozz bele a júniusi lapszámunkba: