Legyen-e érzelmes a vállalkozó nő?

Röviden: persze. Nincs ember érzelmek nélkül. Az, hogy a nők mindig csak „hisztiznek” és a férfiak csak „hidegen döntenek”, az, kérem szépen, egy jó nagy marhaság. Mindenki látott már hisztis pasit és racionális nőt, tehát az érzelmeknek nem egy nem a tulajdonosa.

Ami talán fontosabb, hogy megvizsgáljuk, hogy mikor hozunk érzelmi döntéseket, amelyek komolyan befolyásolják a vállalkozásunkat. És itt kétfajta érzelmi döntésről beszélnék: amikor mi manipuláljuk önmagunkat, és amikor esetleg mások manipulálnak minket. És mindezt nem jó céllal. 

Amikor mi manipuláljuk önmagunkat, elhitetjük magunkkal, hogy ez „így a jó”. 

Olyan esetekre gondolok amikor azt mondjuk, „a pénz nem fontos, mert én nem egy pénzéhes, kapitalista disznó vagyok”, vagy „ez tuti működni fog, mert olyan jó ötlet”. Vagy „a barátnőmmel csinálok businesst, mert gyerekkorunk óta ismerjük egymást”, „nem kell szerződést írni, mert egy húron pendülünk (érezzük egymást)”. Vagy „én nem a Nike akarok lenni, csak dolgozzak komolyan, kicsiben, és minden rendben lesz.” Szóval, egy csomó mondat, ami úgy kezdődik, hogy „én úgy gondolom”, „meggyőződésem, hogy”, „szerintem”, „én hiszem”.   

Ilyen esetekben a matematika a barátod. 

Amikor az érzéseidet számokra váltod, megnöveled az esélyeid, hogy jobb döntéseket hozz. És akkor az érzések és a racionalitás kéz a kézben kísér az utadon, mint Luke Skywalkert az erő és a kardja.    

Amikor mások manipulálnak bennünket, mert nekik úgy jobb. 

Hát igen. Ilyen is van. És néha nem is pénzért, hanem csak egóért. Amikor valaki (mentor, coach, partner, „barát” stb.) ilyeneket mond „én nem így csinálnám”, „a lojalitás nevében kérlek”, „tudod, jobb lenne neked, ha”, „én nem dolgoznék vele” és hasonlók. Nem biztos, hogy manipulálni akar, de én picit szkeptikus lennék.

Ilyenkor jó, ha több ember véleményét meghallgatjuk. 

Jó, ha van egy tág és színes támogató körünk. Legyünk több közösség tagja, legyen több mentorunk, menjünk el több rendezvényre, ismerkedjünk szabadon. Így nő az esély, hogy valaki csak rávezet, ha valami nagyon nincs rendben. És persze a matematika továbbra is a barátunk: amint követed a pénzt, és kiszámolsz valamit, rögtön tisztábban látsz. 

Nehéz felismerni, amikor az érzelmeink mögé bújunk, és azt is, amikor más használja az érzelmeinket, hogy irányítson. 

Szóval, érzelmeink vannak, és mindig is lesznek. Nem létezik tisztán racionális döntés. Ez egy tény, amit el kell fogadni. De azt is fel kell dolgozni, hogy az érzelmek alapján meghozott döntések nem tesznek minket „nemesebbé”.  A nemesek is azért voltak nemesek, mert pénzük volt, így volt lehetőségük „nemeskedni”.

Tehát ha businesst akarsz, és nem hobbit, akkor mindenképp legyen a racionalitás és a matematika a barátod. No meg ne csak egy körben mozogj, hanem ismerkedj folyamatosan. Miközben az intuíciód a cseresznye a torta tetején. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Házasodjon a vállalkozó nő?
Házasodjon a vállalkozó nő?

Röviden: ha akar. Merthogy lehet holtomiglan-holtodiglant mondogatni habfehér ruhában, hogy aztán jöjjön az élet, és mint Fülig Jimmy, jól pofán vágjon. Szóval mindenki maga kell eldöntse, hogy vele vagy nélküle, hogy holtomiglan, vagy csak holnapig, mert ez egy nagyon komoly kérdés.