Miénk itt a tér

Eltelt egy újabb év. Mindegyik más, mint az előző, de ez még másabb volt. Tavaly ilyenkor az ismeretlentől való félelem, az új élethelyzet, a változásban rejlő lehetőségek foglalkoztattak. Ma már némi tapasztalattal a hátunk mögött telve csalódással, dühvel, érzékenyebbek vagyunk, mint valaha. Annyi negatív hatás ér(t), hogy a szelepet valahol meg kell nyitni, és a gőzből le kell engedni. Különben jön a depresszió, pánik és még számtalan mellékhatás. (Cikkünk a 2021-es Nőileg magazin áprilisi számában jelent meg.)

A szakemberek amúgy is azt feltételezik, hogy a mentális betegségek ideje következik ezután. És az elmagányosodás kora. Utóbbit már évek óta kutatják, és míg korábban elsősorban az időseket érintő jelenség volt, mára már a fiatalok körében is ijesztőek az adatok. 

A felgyülemlett feszültségtől sokan az online „terekben” szabadulnak meg. És akik ebben nem is vesznek részt, attól még hat rájuk. Különben miért lenne témája ez a baráti beszélgetéseknek, műsoroknak, sajtónak és főleg a pszichológia, szociológia és a kommunikáció szakembereinek.

Hat ránk, már azzal, hogy megnézzük, olvassuk. Fájdalmas és veszélyes az a gyűlölködés, személyeskedés, megszégyenítés, ami a közösségi médiában zajlik. Erre nem lehet azt mondani, hogy közösség. És bár jól működő, egymást segítő csoportok is alakulnak, sajnos kevésre jellemző a kulturált vitakészség. 

Április a Nőileg születésnapi hónapja. Bűvös hetedik. És éppen úgy esett a választásunk, hogy ebben a hónapban a közösségre mondunk igent. Mellékletünkben online és offline csoportok vezetőit kérdeztük, és egyensúly rovatunkban a csapatépítők hasznáról is érdeklődtünk. Közösségért dolgozó nő a címlaposunk is. 

A valahová tartozás fontos, életmentő is akár. Ha korábban nem is, az elmúlt több mint egy évben ezt megtapasztalhattuk.

Mi, a Nőileg név alatt is közösség lettünk az évek során, olyan közösség, amely törekszik arra, hogy sok vélemény megférjen egymás mellett, kirekesztés, megbélyegzés nélkül. 

Mindenkinek szüksége van közösségre, legyen az egy mikro baráti társaság vagy közös célok irányába vezető nagyobb csoport. 

A jó értelembe vett közösségi élményt kívánom mindannyiunknak születésnapunk alkalmából. S még egy apróságot. Hogy legyen kicsit több humorunk önmagunk botladozásaihoz, és mások hibáihoz egyaránt. A feszültségoldáshoz talán egészségesebb módszer. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: