ANT BAR, a művészeti hangyaboly

TÁMOGATOTT TARTALOM

Egy termékdizájner (Burján Zsolt), egy színész (Orbán Levente) és egy veterán autó restaurátor (Bokor Aladár) gondolt egyet, és a csíkszeredai Magtár épületében létrehozott egy olyan közösségi teret, amely egyedülállóan képes összefogni mindent, ami művészet: legyen az zene, színház, festészet, szobrászat vagy kézművesség, az ANT-ban mindent megtalálsz. Burján Zsoltot kérdeztük a nem hétköznapi kezdeményezésről.

- ANT BAR, mint Autonóm Neokonstuktivista Törekvés. Nem hétköznapi elnevezést tudhat magának ez a szerelemprojekt. Mesélj erről a különleges névadásról.

- Gyakorlatilag az ANT-ot barátaimmal, Orbán Leventével és Bokor Aladárral közösen hobbiból, kedvtelésből indítottuk el. Bár időközben Levente a családalapításra szeretne fókuszálni, és emiatt visszalépett a mindennapi pörgésből, mégis az eddig felépített álom létrejöttében nagy szerepe volt. Mindhárman azt éreztük, hogy szeretnénk megteremteni egy közösségi teret. Egyrészt nekünk is szükségünk volt erre, másrészt azt tapasztaltuk, hogy a világjárvány magával hozta az elszigetelődést, a kapcsolódások hiányát. A névválasztásunk is tükrözi azt a szemléletet, amely szerint a közösségeknek építő erejük van. A mozaikszó, az ant angolul hangyát jelent, és gyakorlatilag a mi csapatunk is a szorgalmának, munkabírásának köszönheti ennek az álomnak a létrejöttét. Gyakorlatilag egy olyan teret szerettünk volna létrehozni, amely találkozási pontot biztosít a különböző művészeti irányzatoknak, és teret enged az önkifejezésre is. A neokonstruktivista irányzat is egy művészeti mozgalom igazából, és mi is előszerettel alkalmazzuk magunkra a törekvés kifejezést, mert azt valljuk, hogy soha sincs megállás, mindig van hová fejlődni.

 

- Ha már a közösség erejéről beszélünk, akkor meg kell említenünk, hogy nem hétköznapi üzleti modell szerint működtetitek vállakozásotokat. Miben vagytok ti másak?

- Ha nem lenne ennyi lelkes, önkéntek fiatal Csíkszeredában, akkor mi nem tartanánk ott ahol. Kezdve a helyszín kialakításától, a különböző szolgáltatások bevezetéséig, egészen a programok megszervezésééig mindig mellénk kerültek azok az emberek, akik szívvel-lélekkel hozzáadták legjobb tudásukat a különböző projektekhez. Például a mintegy kétszázötven négyzetméteres tér kialakítását is kaláka munkában végeztük el, így mindenki, aki hozzájárult ehhez, kicsit magáénak érezheti a teret. A programok ideje alatt működik a bár részünk, amelyet például egy lelkes – egyébként grafikusi végzettségű – csapattagunk önállóan menedzsel, mellészegült egy udvarhelyről ideköltözött fiatal barátunk és mivel korábban már dolgozott vendéglátói egységben, ezért a tudásával gazdagít bennünket, mi pedig nyitottak vagyunk arra, hogy új dolgokat megtanulhassunk.

Számunkra nagyon fontos, hogy a fiatalabb generációkat arra bíztassunk, hogy itthon is lehet boldogulni, és itthon is számtalan lehetőség várja őket, hogy megvalósítsák az álmaikat. Éppen ezért például szeretettel várjuk fiatal zenekarok jelentkezését is, akik szeretnének fellépni közönség előtt, de nincs meg az anyagi keretük a megfelelő felszerléshez, bérleti díjhoz stb. Mindenben igyekszünk a fiatal tehetségek segítségére lenni, hogy azt érezzék, az ANT-hoz mindig lehet fordulni. A zenei produkciókon kívül természetesen más kollaborációkra is nyitottak vagyunk, mint színházi előadások, különböző kiállítások, workshopok, tehát ha bárkinek szüksége van egy helyre, ahol semmi sem szab határt az önkifejezésnek, akkor bátran keressen bennünket. Most például a 4S Street zenekarnak készítünk egy videóklipet a legújabb dalukhoz, a csapat nagy része mind az ANT hoz vagy a baráti köreinkhez köthető. Ilyenkor érzem az igazi erdeményét a projektnek, mert amit együtt megtanultunk azt bármilyen kreatív munkafolyamatban tudjuk hasznosítani.

 

- Milyen típusú rendezvények a közkedveltek az ANT BAR-ban?

- Mivel mi egy romkocsmát működtetünk, ezért valahol ez a hangulat adja a művészeti irányzatok sokszínűségét is, amelyek különböző koprodukciók  révén mutatkoznak meg nálunk. A programok tekintetében a felső-közép kategóriát céloztuk meg, mert valahol egy nevelői szándékunk is van: megmutatni a lehető legszélesebb művészeti palettát az érdeklődők számára. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy vendégeink egyre nyitottabbak, és örömmel fogadják a nem kommersz zenekarokat, művészeket is. Működésünk során volt már bábszínházi előadás, elektronikus zenei estek, de természetesen az akusztikus zenétől sem zárkózunk el. Állandó kiállításokkal és minden hónapban legalább egy jazz koncertre várjuk az érdeklődőket. Dolgoztunk már együtt a csíkszeredai Jazz fesztivállal,  a Csíki Játékszínnel, a NyárON Szeredával, a Cloud fesztivállal, de még a Csíkszeredai Városnapokkal is. Szeretnénk, ha a Csíkszeredai – és nem csak- közösség minél inkább feltérképezhetné azt a sokszínűséget, amelyet magunkénak tudhatunk.

 

 

- A jövőben milyen eseményekre, tevékenységekre hívjátok az érdeklődőket?

- Terveink között szerepel egy közösségi műhely megnyitása, amelyre bízunk benne, hogy már az ősz folyamán sor kerülhet. Ez a műhely azt a célt szolgálná, hogy összefogja a kézműves közösséget. Azt tapasztaljuk, hogy sokak számára problémát jelent, hogy megfelelő helységet találjanak arra, hogy kreatív energiáikat megélhessék, elkészíthessék azokat a termékeket, amelyeket megálmodtak. Így egy műhely segítségével teret szeretnénk adni azok számára, akik kreatív módokon kívánják megvalósítani magukat.

Továbbá arra is lehetőséget szeretnénk biztosítani, hogy különböző szakemberek és gépek bevonásával az érdeklődők beletanulhassanak a barkácsolásba. Látjuk, tapasztaljuk, hogy a tömbházban élő emberek számára nehézséget okoz például különböző bútorok megjavítása, így nálunk az ÚJ helyszínen szívesen segítünk abban, hogy hétköznapi tárgyaiknak új életet adhassanak. A kétkezi munka szépsége, a mesterségekbe való bepillantás egy újfajta szemléletet építhet be vendégeink életébe. Ebben a műhelyen lehetőség lesz akár festmények, szobrok elkészítésére is, sőt a 3D nyomtatás művészetét is megtanulhatják az érdeklődők. Ez egyébként megint egy koprodukció egy közeli barátunkkal, aki egy terveimhez tökéletesen illeszkedő kis műhelyt működtet, a MEGOLDOM PONT név alatt futó kisvállalkozás keretein belül. A két projektet összevonva egy olyan kézműves inkubátorházat tudunk létrehozni, ahol mindenki megvalósíthatja a legújabb kreatív elképzeléseit, szakszerű segítség mellett, technikai korlátok nélkül.

A zenei programokról, közelgő bulikról, koncertekről, színházi előadásokról érdemes tájékozódni közösségi média felületeinken, Facebookon és Instagramon is ANT néven megtaláljatóak vagyunk. Bízunk benne, hogy az idei őszi szezonban még több kis hangyát köszönthetünk majd köreinkben.