Te mit kérdeznél egy szexuálpszichológustól?

TÁMOGATOTT TARTALOM

„Ne dugjuk paplan alá a fejünket, ha párkapcsolati problémákkal küzdünk, hanem merjünk segítséget kérni” – vallja dr. Hevesi Kriszta szexuálpszicológus, aki az élettel való elégedettség, boldogság és a tartalmas kapcsolatok keretében értelmezi a szexuális egészséget. A pozitív szexualitást minden életkorban a teljes élet részének tekinti, és hisz abban, hogy a problémák 80%-a az információhiányból táplálkozik. Idén szeptemberben az Eventikum és Traccs szervezésében hat erdélyi településen találkozhatsz vele személyesen. Hogy mi mindenre számíthatsz az előadásokon? Cikkünkből kiderül.

- Mit jelent számodra Erdély? Volt már lehetőséged felfedezni a térséget?

- Köszönhetően a Magyar Pszichológiai Társaságnak már volt szerencsém eljutni Marosvásárhelyre, illetve a korábbi években a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem meghívására a Pszichológia és Neveléstudományok karon tartottam előadást a hallgatók számára. Mindkét utazás emléke szívmelengető számomra. Bár ezek inkább munkautak voltak, azért mégis volt lehetőség belecsempészni némi turistáskodást is. Lenyűgöző volt számomra úgy a természet, mint az épített örökség, amellyel találkoztam. Számomra Erdély maga a csoda. Az utazásokon kívül más kötődésem is van Erdélyhez, hiszen gyermekként nagyon sok időt töltöttem az úgynevezett harmadik nagyszüleimnél, azaz a szomszédainknál. Ez a házaspár szintén Marosvásárhelyről származott, és az ő történeteik Erdélyről gyakorlatilag teleszőtték a gyerekkoromat ezzel a varázslatos világgal. Emlékszem, hogy már a gimnazista osztálytársakkal is azt terveztük, hogy egyszer eljövünk Tündérországba. Sajnos először csak felnőtt koromban jutottam el, de azóta is mindig vágytam vissza, így külön öröm számomra, hogy szeptember folyamán újra találkozhatom az itteni közönséggel. Sőt most annak köszönhetően, hogy hat helyszínen tartok majd előadást, még több szegmensét ismerhetem meg Erdélynek.

Fotó: Blatniczky János Timóteus

 

Fotó: Blatniczky János Timóteus

- Sokan úgy tartják, hogy az erdélyi emberek szűkszavúak, és visszafogottak, ha érzelmekről, elakadásokról kell beszélni. Mit gondolsz, az erdélyi közönség valóban szemérmes?

- Bár én magam is hallottam arról, hogy az erdélyi, a székely ember csak akkor beszél, ha van mondanivalója, mégis azt gondolom, hogy van az réteg, aki már felismerte, hogy a leki elakadásokon a nyílt és őszinte kommunikáció nyújthat hatható segítséget. A magyarországi előadásaim során is azt tapasztaltam, hogy előbb meg kell teremteni egy biztonságos teret ahhoz, hogy az emberek feloldójanak. Természetesen, ha személyes kérdésekkel nem is bombáz a közönség, ezekre a lehetőségekre is megvannak a módszereim. A sok éves tapasztalatom alapján már tudom, hogy különböző életkorokban az emberek milyen párkapcsolati- vagy éppen szexuális gondokkal küzdenek, és ezeknek megfelelően a megoldáshoz vezető kulcsokat át tudom adni, legyen szó bármilyen közönségről. Mindenesetre bízom benne, hogy azok, akikkel találkozom a körút során, bátran felteszik majd a kérdéseiket.

 

Fotó: Schnellné Kecskeméti Anna

- Ha már prűdéria. Van olyan kérdés, amelyre még egy szexuálispszichológus sem válaszol szívesen?

- Nagyon hálás vagyok, hogy annak idején elindultam ezen az úton, és szexuális egészségneveléssel kezdtem el foglalkozni, mert többek között ennek is köszönhetem, hogy a párkapcsolatomban, a szűkebb biztonsági hálómon belül nem okoz nehézséget az érzelmeimről, vágyaimról való kommunikáció. Mégis hiszek abban, hogy a határfalakat mindenkinek meg kell húznia. Volt már olyan élő interjúm, ahol a műsorvezető a saját szexuális szokásaimról kérdezett, és nem szemérmesség miatt nem voltam hajlandó választ adni számára, hanem azért, mert úgy éreztem, hogy a válaszommal nem tudnék semmit hozzátenni a beszélgetésünkhöz, nem tudnék olyan információt nyújtani, ami bárki számára hasznos lehet. A bulvárszagú kérdéseket ezért nem is kedvelem, mert a közösségben vállalt szerepem nem ezt a célt szolgálja. Hasznosabbnak tartom, ha általánosan megfigyelt tanulságokat osztok meg, és nem a saját szexuális életemet teregetem ki a nyilvánosság elé.

 

Fotó: Csorba Márta

Fotó: Csányi István

- Melyek azok a problémák, amelyekkel a leggyakrabban hozzád fordulnak akár előadások során feltett kérdéseben, vagy a magánrendeléseid alkalmával? Kirajzolódik valamiféle mintázat: tényleg mindannyian egy hajóban vagyunk?

- Nagyon sok problémánk forrása abból ered, hogy nem tudjuk elfogadni saját magunkat. A másik visszatérő motívum az, hogy mivel nem beszélünk a magánéletünkben felmerülő problémákról, ezért azt gondoljuk, hogy mások biztosan nem küzdenek hasonló helyzetekkel. A párterápiák alkalmával általánosan akár egy elbeszélgetés is elég ahhoz, hogy azt lássák, hogy teljesen normális az, ahogy éreznek, és nincs semmi kivetnivaló az életvitelükben. Sokszor csak egy visszaigazolás, az elfogadás érzést kell megtapasztalniuk. Mivel ezeken az alkalmakon én belátok a „takaró alá” is, azt tapasztalom, hogy az információhiány, vagy még inkább a helytelen információk azok, amelyek a zavart okozhatják egy pár életében. Szinte azt lehet mondani, hogy a párkapcsolati- és szexuális problémák 80%-át meg lehet oldani információátadással, illetve egyszerű tanácsadással. Minden ember a szaporodási ösztönnel születik meg, de a szeretkezés kultúráját idővel kell megtanulnia mindenkinek. Ennek pedig akadálya a prűd szemérem.

A leggyakrabban előforduló problémák közé tartozik például a libidó kérdése, amikoris a pár egyik tagja gyakrabban vágyik az együttlétre, mint a másik. Általában a nehézség megbeszélése helyett mindkét fél bezárkózik a maga a világába, és egy kapcsolatgyilkos spirál indul el ezáltal. Hiszen beindul a túlgondolás: nem vagyok elég vonzó?, nem kíván már a partnerem?, nem vagyok elég jó szerető? Ugyanebbe a kategóriába sorolható az együttlétek hosszának, a nemiszervek méretének kérdése is. Sajnos a felnőtt filmek világának köszönhetően rengeteg téves információt szerzünk, és elveszítjük a realitásérzékünket. Az idealizált és egyben elérhetetlen testek látványa, a hamis elvásárok mind-mind szorongást okoznak a mai emberben, és egyedül az önismeret segíthet kapcsolódni a valós igényeinkhez. Láthatjuk, hogy ezek mind-mind mennyire sokrétű és összetett témakörök. Rengeteg réteget kell lehántanunk ahhoz, hogy az elakadást okozó problémát mélységeiben feltárhassunk. Éppen ezért tartózkodom a Csak egy rövid kérdésem lenne a doktornőhöz” típusú megállításoktól, mert rendszerint olyan kérdések érkeznek, hogy elváljak a feleségemtől/férjemtől, miért nincs erekcióm/orgazmusom és a többi, melyre egyértelmű, hogy nem tudok igennel vagy nemmel felelni. Egy rendkívül szemléletes hasonlattal tudom mintázni, hogy miért nem tudok egy ilyen kérdésre válaszolni. Autóval utaztam valahová, amikor elkezdett egy rendellenes hangot kiadni. Rögtön fel is hívtam az autószerelőmet, akiből minden áron ki akartam szedni, hogy mi lehet a gond. Mire ő kérdéssel válaszolt nekem: Szerinted, ha én ezt így meg tudnám  mondani, akkor minden nap derékig olajos lennék? És milyen igaza volt. Annyi alkatrész elromolhat egy autóban – de az is lehet, hogy cask nincs megtankolva. Mi emberek szinte végtelen sokféle alkatrészből állunk, és rengeteg vetülete lehet egy párkapcsolati problémának. De, ha valaki elindul a keresés útján, hogy megtalálja a probléma forrását, akkor az autó tovább tud haladni a közös úton.

Fotó: Csorba Márta

 

- Mit üzennél az erdélyi olvasóknak?

- Elsősorban azt remélem, hogy minél többetekkel személyesen is találkozhatunk a szeptemberi körút során. Bízom benne, hogy a hölgyek mellett szép számban képviseltetik magukat az urak is, hiszen számukra is pontosan olyan nagy szükség van a szorongások feloldására, mint nekünk nőknek.

Másodsorban pedig azt üzenném, hogy merjenek segítséget kérni. Vetkőzzék le a “szorongjunk együtt” attitűdöt, és ismerjék fel, hogy nem csak a szakmai életben való fejlődés számít az életben, hanem az, hogy egészséges és boldog magánéletünk lehessen. Ezekért a dolgokért meg kell dolgozni, de biztosíthatok mindenkit afelől, hogy megéri.

 

Ha szeretnél személyesen résztvenni dr. Hevesi Kriszta eladásaink, akkor csapj le a jegyekre még ma: https://www.eventikum.ro/