90-es módi: felejtős lehetne, de van, ami ma is trendi

Amikor meghallom, hogy 90-es évek, óhatatlanul jön a dal a számra: „a 90-es években mindenki táncolt, és micsoda tánc volt.” Az volt... A 90-es évek egy nagy buli volt, amikor az eurodance és a popzene a fénykorát élte. A fiú- és csajbandák üstökösként tűntek fel, és diktálták a divatot is. A Nőileg magazin októberi lapszámának mellékletében ebben a korszakban járunk, szerencsére a divaton kívül akad még, miről beszéljünk.

Popkorszak, holdjáró és sok-sok csillám

A 90-es években attól voltál menő, ha volt egy magastalpú cipőd (holdjáró – akkor így nevezték), és még menőbb, ha semmi semmivel nem passzolt rajtad. Ez volt az a korszak, amikor berobbant az internet, kinyílt a kibertér, ezáltal pedig a világ. Tucatjával jelentek meg a sorozatok, a Jóbarátok, a Beverly Hills 90210 vagy a Melrose Place nem csak a képernyőt uralták, de a divatot is. A divatdiktátorok a színészek, zenészek és modellek közül kerültek ki. Mindenki úgy akart öltözni és kinézni, mint Jennifer Aniston vagy a Spice Girls tagjai. 

Ha ma visszanézzük azokat a fotókat, két tényt vonhatunk le: 

  1. teljesen ízléstelen volt a 90-es évek divatja, 
  2. egyre inkább jönnek vissza divatba azok a cuccok. Elég ha csak a kertész- vagy biciklisnadrágot említem, vagy a haspólót! Igen, a haspólót, amit most megint mindenki újra hord. 

Ízlések és pofonok

Nézzük csak, mi minden is volt még: trapéznadrág és flitteres póló, válltömés és cumisnyaklánc, hajpántok, kétcopfos vagy kis csatokkal feltűzdelt (bolondos) frizura, hajfonatok és hajszínezés, bársony hajgumi és csillámpor. Mindenhol. Ja, és a zenekari pólók. Ki ne imádta volna bálványait magán hordani? Annyira menő volt! Azért a neonszínű, feltűnő darabok mellett a hétköznapibb, nőiesebb ruhák is labdába rúgtak. Valahogy az volt az érzésed, hogy mindenki képviselt egy szeletet a 90-es évek divatjából, a Spice Girls tagjai pedig ezt szépen egy csokorba foglalták. Ők mind egy-egy irányzatot képviseltek, egy jellegét az akkori divatnak. 

Nem mehetünk el amellett sem, hogy a rockerség virágkora is volt a kilencvenes évek, amikor rengeteg tini öltözött be tetőtől talpig feketébe. 

Emlékezetes új világ volt ez a korszak, ezért nem is meglepő, hogy bizonyos elemeivel nosztalgikusan visszaköszön. 

Forrai Szerénke a Nőileg októberi lapszámának korszakos mellékletében

A térerő legyen veletek!

A Nőileg magazin októberi lapszámának korszakos mellékletében a 90-es években járunk, okostelefon nélküli időben, a szupermodellek korában. Többek között múltról, jelenről mesél nekünk Pataki Ági, a magyar modell-legenda. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

A friss lapszámunkat alább kérheted: