ARCHÍV A gyerekek nőnek, a lakás nem: 7+1 tipp, hogy elférjünk

Adott egy lakás s benne két felnőtt, egy vagy két gyerek. Míg a csemeték kicsik, a lakás talán elfogadható, ideális. De biztosra vesszük, hogy amint nőnek a gyerekek, vagy ha egy új családtag érkezik, kezdjük úgy érezni, mintha a lakás összezsugorodott volna. Magyarán: kinőjük a lakásunkat. Lássunk néhány tippet, hogyan szabhatjuk „nagyobbra”! (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin februári számában jelent meg.)

Minden szülő szeretné, ha jól érezné magát otthon a gyerek, lenne saját élettere vagy legalább egy kuckója. Kiskamaszként vágynak búvóhelyre, nagykamaszként pedig mindenkitől elzárva élnének.

Több gyereket nevelő családoknál, ha van rá lehetőség, külön szobát kapnak a testvérek. Nagy luxus ez, legtöbbször egy szobán osztozkodnak a gyermekek. Tehát az első és legfontosabb tanácsunk az, drága szülők, hogy kezeljétek rugalmasan a témát, mert ha számítanak a gyerekek igényei, akkor tuti, hogy nagyon gyakran kell majd átalakítani a lakást. Felfogható ez időszakos lakásfelújításnak is.

1. A legnagyobbat!

A közös otthoni teret (nappalit) leszámítva legyen a gyerekeké a legnagyobb szoba! Így amíg kicsik, a játéktér sem feltétlenül a lábunk alatt zajlik. Ha pedig megnőnek a gyerkőcök, egyszerűbb egy nagyobb térben leválasztani számukra egy-egy saját kuckót.

2. Az egyszerű nagyszerű

Válasszunk semleges színeket a szobába, és inkább fessünk, mint tapétázzunk! A festést egyszerűbben frissítjük fel később. Ha a kicsiknek macis, unikornisos tapétát teszünk a falra, nagy valószínűséggel hamar ráunnak, és cserélni kell.

Sokkal jobb, ha a falak, bútorok fehér, világosszürke, bézs színűek, és kiegészítőkkel, díszítőelemekkel (függönnyel, ágyneműhuzattal, díszpárnákkal, könyvekkel, játékokkal, szőnyeggel) dobjuk fel rendre a szoba hangulatát. Ahogy változnak a gyerekek, úgy változhat velük a szoba arca is.

3. Emeletes ágyak

Ha több gyerek lakik egy szobában, az emeletes ágy a legjobb választás. Már csak a kuckós, bunkeres érzés miatt is garantált a siker. Érdemes a standard 90x200 centiméteres verzióban gondolkodni, így ez hosszú távon kiszolgálhatja a gyerekeket. A klasszikus, alul-felül ágyas verziónál nem árt figyelembe venni azt is, hogy a két ágy, illetve a felső matrac és a mennyezet közti magasság is legalább egy méter legyen.

Ha mi tervezzük meg az emeletes ágyat, érdemes az alsó ágyrészt mobilissá, kivehetővé tenni, hogy helyére a legidősebb testvér kiköltözésekor tanulósarkot, gardróbot alakíthassunk ki.

4. Alternatív emeletes

Az emeletes ágyaknak több verziója létezik már. Nem feltétlenül kell egymás fölé helyeznünk az ágyakat. A szülő olyant is tervezhet, ahol az alsó szint kissé el van tolva a felsőhöz képest, az üresen maradt részt pedig szekrénnyel pótolhatjuk ki.

Vagy tervezhetünk emeletes ágyat a sarokrészre is, ahol az egyik ágy a másikra merőleges, és csak a sarokban kerül az első rész a felső alá. Praktikus ugyanakkor az a megoldás is, amikor két emeletes ágy kerül egymás mellé, de csak a felső részt alakítjuk ki alváshoz, alul pedig egy-egy íróasztalnak, tanulósaroknak adunk helyet. De lehet ide játszókuckót, szekrényt is beépíteni.

5. Két szoba egy szobában

Ha alkalmas rá a gyerekszoba, válasszuk ketté! Tehetjük ezt polcos szekrénnyel, egy magas fallal, egy nagyobb paravánnal stb. Ezzel a megoldással leválaszthatjuk a gyerekek életterét egymástól, külön funkciót adhatunk a helyiségeknek.

Viszont figyelni kell arra, hogy ne érjen a falunk teljesen a mennyezetig, hogy a fény mindenhová elérjen. Ha szerencsés a szoba kialakítása, és két ablakkal rendelkezik, akkor két, majdnem teljesen elkülönült szobát lehet létrehozni.

6. Fiú-lány szoba

Az előző megoldás is nagyszerű lehet abban az esetben, ha egy fiúnak és egy lánynak kell osztozkodnia a szobán. De tehetjük azt is, hogy csak az ágyaikat különítjük el a térben. Például úgy, hogy egy függönnyel körbezárjuk. Ez akkor jó megoldás, ha a gyerekek szeretik egymás társaságát, hiszen így nincs teljesen elkülönítve a szoba.

A függöny viszont azért praktikusabb egy fal felállításánál, mert nappal össze lehet fogni, így a fény elér a szoba minden sarkába. Ha keskeny a szoba, akkor ajánlott az ágyakat a hosszabbik fal mentén elhelyezni.

7. Tároljunk máshol!

Ahogy nőnek a gyerekek, valószínűleg egyre több cuccuk, ruhájuk lesz, avagy több helyet foglalnak. Ezért érdemes talán feláldozni a lakásban egy nagyobb tárolóhelyiséget, amely gardróbbá alakítható, így szobájukban felszabadul a ruhásszekrény helye. Készíthetünk az előszobába, folyosóra beépített, tolóajtós szekrényt erre a célra.

+1 Használjuk ki a teret!

Például úgy, hogy az ágy alá készítsünk tárolót, görgős fiókokat. Tehetünk polcokat az ágy köré is. Kiváló megoldás lehet az olyan szekrényelem, amelyet közvetlenül az ágykerethez rögzítünk, és így akár a mennyezetig is terjeszkedhetünk, hiszen az ágyról a magasabb polcok is könnyen elérhetőek. Az emeletes ágynál a felső részre vezető lépcsőt is ki lehet alakítani fiókokból, ahol szintén sok mindent tárolhatunk. Az ágyvégekhez is tehetünk polcokat, akasztós elemeket.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: