A kevesebb több – avagy miért drága az olcsó? ARCHÍV

Évente mintegy 310 ezer tonna ruhaneműt dobunk ki világszinten – bármennyire távolinak tűnik ez az érték, ehhez bizony mindannyian hozzájárulunk. Arról nem is beszélve, hogy a fast fashion-őrület milyen mértékben terheli a pénztárcánkat. Holott már a régiek is tudták: túl szegények vagyunk, hogy olcsót vegyünk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. márciusi lapszámában jelent meg.)

Végezzünk egy kísérletet: álljunk a ruhásszekrény elé, és figyeljük meg, vajon az összes ruhadarabunkat szeretjük? Mindenikben jól érezzük magunkat? Ha meg nem, akkor mit keres ez a sok gönc a szekrényben?

A kevesebb több?

Valljuk be, manapság nem csak akkor vásárolunk ruhaneműt vagy lábbelit, ha arra valóban szükségünk is van. Elcsábulunk a leárazásokkor vagy egyszerűen csak unatkozunk, és

olyan darabokat is megvásárolunk, amelyek nem is tetszenek (annyira), nem is állnak (annyira) jól, de mégis beszerezzük. 

Amikor azonban minőségibb darabokat vásárolunk, az nagyobb pénzráfodítással jár, tehát megfontoltabbak vagyunk.

Átgondoljuk, esetleg összehasonlítjuk az egyes termékek árát és minőségét, így sokkal nagyobb annak az esélye, hogy a végén jobban is választunk.

Hosszú távon a minőség olcsóbb…

Cost per wear – így szól a népszerű angol kifejezés, amelynek a jelentése lényegében az ár és a használat arányára vonatkozik. Amennyiben például alkalomra vásárolunk egy ruhát valamely népszerű fast fashion divatmárkától, rendszerint 100–150 lejt fizetünk. Sokszor valóban csak egy-két alkalomért, mert a divatos darab a következő évben már nem lesz az.

Ha viszont beruházunk, és vásárolunk egy minőségi, klasszikus szabású kabátot például egy másik árának két-háromszorosáért, ellenben öt éven át minden ősszel, télen fölvesszük, hosszú távon sokkal jobban járunk. A fast fashion pillanatnyilag olcsóbbnak tűnhet, ám az évek során sokkal többet költünk majd eldobható darabokra.

A fenntartható tartósabb is

A fenntartható címkével ellátott ruhadarabok és lábbelik rendszerint jobb minőségűek, mint a divatmárkák termékei. Pusztán azért, mert környezetkímélő és fenntartható módon előállított alapanyagokból készülnek, amelyek minősége is jó. Illetve többnyire a gyártás folyamatára is nagyobb figyelmet fektetnek.

Ne ülj fel az aktuális divatra

Válassz olyan minőségi darabokat, amelyek jól állnak és amelyekben jól érzed magad. Nem kell felülni minden divathullámra, főként hogy némelyik csak egy szezont tart.

Inkább olyan klasszikus darabokból állítsd össze a ruhatárad, amelyek mindig stílusosak.

Fontos ugyanakkor az anyagok minőségére is odafigyelni: tartósabb és szebb például egy gyapjú tartalmú télikabát, mint az akril darabok, ráadásul sokkal melegebb is. Illetve, az eredeti denim anyagból készült farmer évekig tart, sőt, akkor válik igazán vagánnyá, amikor már a fenekénél fel is vette a hátsód alakját.

Amire érdemes tavasszal költeni

A nyári-tavaszi ruhatár alapdarabja egy bőrdzseki. Itt érdemes természetes bőrre beruházni, illetve egy olyan egyszerűbb, klasszikusabb fazont választani, amit öt év múlva is fel lehet még venni. Sokoldalú és hasznos darab lehet egy farmerdzseki is, ami egész nyáron hordható, illetve télen rétegezni is remekül lehet, azonban ebből is a jobb minőségűt válasszuk, főként, hogy a gyenge farmerutánzatnak rendszerint a festése is gyenge. Ha még nincsen, fektessünk be egy egyszerű zakóba: lehet fekete (az mindig jól jön), de akár sötétkét, bézs vagy kockás is. Mindenképpen olyat válasszunk, aminek a szabása szépen igazodik a vonalainkhoz.

Jó tipp: nézzük meg a zakó bélését, az sokat elárul a darab minőségéről.

A fekete farmerek koronázatlan királynőjeként elmondhatom: jobban megéri egy drágább gatyát venni, mint kéthavonta kidobni egy kifakult darabot.

A régi, neves márkákban rendszerint nem csalódom. A minőségbeli különbség nemcsak a kopásnál mutatkozik meg: a jó farmer eleinte kicsit merev, hiszen ez jelzi, hogy többnyire természetes anyagból készül. Be kell törni, mint egy bőrcipőt, ám ezután évekig hordhatjuk.

Egy jó nadrágkosztüm is rendkívül hálás: nemcsak azért, mert bármilyen ünnepi alkalomra be lehet vetni, hanem mert külön-külön is viselhető a nadrág és a zakó. Itt is arra törekedjünk, hogy az alakunkhoz illő fazont és ne a legdivatosabbat válasszuk. Nyári ruhák, overálok és szoknyák vásárlásakor a legfontosabb szabály: minél kevesebb műszál legyen a darab összetételében. Nem vagyok elvakult híve a vászonnak, hisz sokszor rémálom: a tökéletesen kivasalt darab képes agyongyűrődni még mielőtt kilépek a házból!

Ha tehetjük, válasszunk olyan darabokat, amelyekben valamennyi természetes textília is van. A bőrünk majd meghálálja! Mint ahogyan a felsők, pólók esetében is igaz: a meleg évszakban a pamut a legjobb választás.

A fehér sportcipő az elmúlt években kedvencemmé vált, de néhány évbe telt, mire ráébredtem: jobb drágábbat venni, ha nem egynyári lábbelinek szánom.

A vászoncsukákból is a minőségibb garantáltan jobban bírja a strapát (és a mosást is), a bőr sportcipő pedig még a lábnak is egészségesebb. Lábbeliknél is egyre több fenntartható márka jelenik meg: elsőre drágának tűnhet, ellenben ezek nem tucatáruk, gondosan készített, szépen megmunkált darabok, amelyek évekig jól szolgálnak majd.

Ami pedig a kiegészítőket illeti: Coco Chanel remek stílus-tanácsainak egyike, hogy mielőtt kilépnénk az ajtón, nézzünk tükörbe, és egy valamit vegyünk le. A kevesebb ugyanis sokszor jobb, és legtöbbször több is!

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Így viseld a kis feketéd!
Így viseld a kis feketéd!

Azt mondják, minden nő ruhatárában kell lennie egy kis fekete ruhának. Valójában kettő-háromba is érdemes befektetni, hiszen annyira sokoldalú viselet, hogy sok évig jól szolgál majd. Néhány tippet mutatunk, hogyan dobhatjuk fel az alapdarabot. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin márciusi számában jelent meg.)