ARCHÍV A kor nem minden – Hogyan öltözz számaidnak megfelelően?

Nincsen egységes recept – talán ezért is nehéz és kényes a kérdés. De kétségtelen, hogy a húszas éveinkben nem úgy öltözködünk, ahogyan ötvenévesen. Távol álljon tőlünk, hogy megmondjuk, mit szabad és mit nem, hiszen a legjobb az, amiben jól érezzük magunkat. De mégis… (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júniusi lapszámában jelent meg.)

Amikor huszonéves vagy

Kísérletezz, kísérletezz!

A huszonéves korban a legvagányabb, hogy sokféle stílussal kísérletezhetsz, felpróbálhatod a legújabb, legőrültebb trendeket is. Minden bizonnyal a leghajmeresztőbb trend is jól áll majd! Sportcipők, miniruhák, pólók és pólóruhák, szakadt és kopott farmerek – viselheted mind. Nyilván a testalkatod függvényében a legszerencsésebb, de össze-vissza hasogatott farmert se húzz állásinterjúra.

Nincs szükség húszévesen túlzottan valamibe bemerevedni, és csak klasszikus darabokat hordani: eljön az ideje a nadrágkosztüm-ing kombinációnak, a ceruzaszoknyáknak is, de most használd ki a lehetőséget és legyél kissé rebellis!

Amibe mégis érdemes befektetni

Huszonévesen valószínűleg életed első állásinterjújára, de lehet, hogy a szakdolgozatod megvédésére készülsz, illetve számtalan esküvőmeghívást kapsz, ezért érdemes már most befektetni néhány minőségi „ünneplőbe”.

Például nem árt, ha van a gardróbodban egy jó, bőr magassarkú, fekete vagy nude, vagy mindkettő. Egy szabott, klasszikus zakót hétköznap is viselhetsz, ha minőségi darabba fektetsz be, akkor az még évekig kiszolgál. Egy kockás gyapjú kabát vagy bőr, fordított bőr dzseki pedig nem hiányozhat a ruhatáradból, és ezeket a darabokat tíz év múlva is ugyanúgy tudod majd viselni.

Amikor harmincas vagy

Találd ki, mi áll jól

A harmincas éveinkben érdemes átnézni a ruhatárunkat, és megszabadulni minden olyan darabtól, ami már nem talál a stílusunkhoz vagy nem megfelelő méretű. Persze, még mindig lehet kísérletezni, de ekkorra már mindannyian tudjuk, hogy mi az, amit szeretünk, mi áll jól.

Már nem kell felülni minden újabb trendre: szezononként azt szerezd be, amit a későbbiekben, egy-két év múlva is hordani fogsz. A kedvenc feliratos pólódat továbbra is hordhatod: vegyél mellé zakót és szabott nadrágot, valamint stilettot vagy hegyes orrú topánt. A sportcipődet is viselheted: klasszikus szabású farmerrel és póló helyett egy blúzzal társítsd! A bőrdzsekihez meg jöhet egy ceruzaszoknya.

Mennyiség helyett minőség

Bizonyára már megengedheted magadnak, hogy befektess a minőségibb darabokba, nem kell húsz olyan ruha, amelyik egy évnyi viselés és mosás után kifakul, elnyúlik.

Bár nagyon kecsegtető, de ne ülj fel a leárazásokra, ne vásárolj meg azért darabokat, mert olcsók. Jó technika ilyenkor elgondolkodni azon, hogy a leárazás előtt megvetted volna ugyanazt a ruhát, cipőt? Ha nem, akkor féláron is felejtős.

De mitől szabadulj meg? – Bármitől, amit utoljára középiskolában viseltél (itt nincsenek kompromisszumok, tényleg!). – A nagyon koptatott, szaggatott farmeroktól. Egy-két lyuk vagy a most is divatos bontott, rojtos szár még belefér. – Bármitől, ami nagyon kopott vagy már nem talál a méret. Olyat tarts a ruhatáradban, amiben vonzónak, szépnek érzed magad, a többi mehet a süllyesztőbe. 

Amikor negyvenes vagy ötvenes vagy

NEM a „nagyiruhák” ideje!

Ne érezd úgy, hogy a kor bármire is kötelezne: továbbra is hordhatsz fiatalos, divatos darabokat, sőt! Mostanra már pontosan tudod, hogy mit szeretsz és mi áll jól, az aktuális trendeket tehát testre szabhatod.

A klasszikus a kulcs

A gardróbod zömét klasszikus darabok alkotják: ezekhez társíthatsz néhány trendi vagy nagyon fiatalos darabot, így mégis a korodnak megfelelő szettet kapsz. Például az élénk színű sportcipőben remekül festhetsz, ha fekete, szabott nadrággal és klasszikus felöltővel társítod.

De nem kell megválni a bőr vagy műbőr nadrágtól sem: egy kasmír pulóverrel vagy nőies inggel remekül mutat. Szerezz be jó minőségű ingeket, ingruhákat, zakókat, kényelmes és sikkes topánokat vagy mokaszinokat, illetve egy egyszerű, fehér sportcipőt is, hisz az mindig jól jön.

Amikor hatvanas vagy

Továbbra sem kötelező a „nagyistílus”!

A pasztellszínek és apró virágminták sokszor nagymamásnak tűnhetnek, de nem kötelező ezeket választanod. Keresd az élénk színeket és bátor virágmintákat. Ugyanakkor, a fekete-fehér-szürke vagy tengerészkék darabokkal nem tévedhetsz.

Lehetsz minimalista, de néhány bátor, egyedi darabbal is érdemes feldobni a szettjeidet: egy különleges ing, élénk színű téli kabát, gyönyörű selyemkendő vagy vagány táska. És ne feledd: te döntöd el, hogy mit szeretsz hordani, és miben érzed jól magad!

Szabd a testedre! Testünk alakulásával, változásával a standard méretezésben már lehet, hogy nem találjuk meg a legmegfelelőbb darabokat. Ha eddig nem volt, most mindenképpen keress egy ügyes szabót, aki segít a neked legelőnyösebbre átalakítani a ruhadarabjaidat. Egy jókezű mester még az ingeket és kabátokat is átalakítja, ne elégedj meg tehát azzal, ahogyan a boltokban kapni.

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

Fehér cipők: tényleg?
Fehér cipők: tényleg?

A fehér lábbeli trükkös: a sport- vagy menyasszonyi cipőt leszámítva fehéret rendkívül nehéz viselni. Egyébként eszünkbe sem jutna fehér cipőt vásárolni, ha az a fránya trend be nem fészkelte volna magát a kifutókra, olyannyira, hogy az idei tavaszi-nyári már a harmadik szezon, hogy ilyet látni a divatboltokban. A feladat nem lehetetlen, bemelegítőként próbálkozzunk egy pár fehér csukával, majd jöhet a haladó szint. Hogyan? (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi lapszámában jelent meg.)