ARCHÍV A nagy átalakulás

Ott állsz a tükör előtt, és sehogy sem tetszik a látvány. „Le kéne fogynom” – annyiszor mondtad már magadnak. Szinte könyörögsz az akaratért, mert tudod, az első lépés az elhatározás. A nagy átalakulásra vágysz, csak kell egy kezdő lökés. A júliusi Tréning rovatban három nő beszél fogyása történetéről, és az érzésről, amikor már megelégedve nézett tükörbe. Nehéz? Az. De egy idő után már egyiküket sem ez izgatta. Belevágtak, megcsinálták! (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júliusi számában jelent meg.)

A fogyás elhatározása mindig a felismeréssel kezdődik, hogy muszáj változtatnod – ezt a tényt erősítették meg a következő történetek is. Mindhárom nő akkor határozta el, hogy le fog fogyni, amikor szembesültek azzal, hogy nem tudják tovább elfogadni a testet, amiben élnek. „Egy szakmai eseményre szerettem volna egy szép ruhát vásárolni, de nem találtam semmit a méretemben. Hallottam már erről a dühítő »jelenségről« másoktól, de nekem kellett megtapasztalnom, hogy az elhatározásomat megerősítse” – meséli a nagyváradi Bartha Krisztina. „Amikor ráálltam a mérlegre és szembesültem az igazsággal, eldöntöttem, hogy itt és most megálljt kell parancsolnom magamnak. Abban a 10 másodpercben változott meg valami bennem.

Ráeszméltem, hogy az egészségem sokkal fontosabb bárminél” 

– ezt már a székelyudvarhelyi Balázs Bernadette mondja, akinél másfél éve kezdődött el az átalakulás. Fónyad Zsuzsa éveket töltött különböző táplálkozási irányzatok kísérletezésével, így keresve megoldást az allergiáira és az ekcémájára. „De az elhatározás, hogy most már komolyan kell valamit tennem akkor jött, amikor a mérleg elkezdett háromjegyű számot mutatni” – vallja a Kézdivásárhelyen élő lány. 

Bartha Krisztina

Személyre szabva

Az elhatározással egyidőben kínálkozik a lehetőség a változtatásra, innentől már csak az a kérdés, milyen módszert választasz az átalakulásra. Abban mindhárom alanyunk egyetértett, hogy az eredményes és tartós fogyás egyetlen módja az életmódváltás. Krisztina nem hisz a csodaszerekben, ezért szakember segítségével a táplálkozási szokásainak megváltoztatásával indította nagy átalakulását. 

„Egy olyan módszerrel diétázom, amely hosszú távon is hatékony és tartható. A véreredményeimet figyelembe véve kaptam meg a személyre szabott étkezési programot, és orvosi felügyelet mellett használom a módszert.” 

Bernadette az első pillanattól tudta, hogy okosan kell nekifogni a diétának, a koplalásnak semmi értelme nincs, az egészséges étkezésnek annál inkább. „Egészségesen is lehet nagyon finomakat enni. Az egészséges fogyás olyan, mint egy mérleg, egyik oldalán az étkezés, másik oldalán a testmozgás van. Nem lehet egyensúlyt tartani ha csak a mérleg egyik oldalát pakolod meg. Ezért rendszeresen edzek a kezdetektől, ami nem csak fogyni és alakot formálni segít, hanem motivál, szó szerint erőt ad.” Zsuzsa egy életmódváltást támogató, három hónapos programot használt mankóként a fogyásához. „Nagyon jó ötletnek bizonyult, mert leginkább arról szólt ez a program, hogy tanultam a testemről, valamint azokról a folyamatokról, amelyeket a táplálkozás befolyásolhat, úgy mint az alvás, a közérzet, a hangulat vagy az energiaszint.”

Fónyad Zsuzsa

Nem kell éhezni

Mindhárom lánynál még mindig tart a testszervíz – hiszen ez az életmódváltás lényege. Krisztina azt mondja, nyár közepére éri el a kívánt súlyát. Átalakulása januárban kezdődött, azóta már 20 kg-ot fogyott. „Ennek a módszernek az első két hete egy szigorú fázis, amiben szoktatod magad az új életmódhoz. A konkrét ételeken és mennyiségen kívül, amit fogyaszthatsz, be kell tartani a vízivásra vonatkozó szabályokat is. De még a szigorú időszakban sem éheztem, a cél az, hogy a neked megfelelő tápanyagokat fogyaszd el” – részletezi Krisztina, majd hozzáteszi, számára az volt a meglepő a diétában, hogy nem lenne szabad sportolni. 

„Az első két hétben nem is igazán vágytam a mozgásra, de később elkezdtem itthon tornázni, mert nem akartam, hogy egyszer csak szó szerint kifogyjak a bőrömből. 

Ez talán lassítja egy kicsit a kilók leadását, de úgy gondolom, számomra ez így fogja meghozni a várt sikert.” Zsuzsa átalakulása is folyamatban van még: „figyelek az alvásra, bevezettem a rendszeres mozgást. A legnagyobb átszervezést a táplálkozásomban kellett bevezetni, mert ha tetszik, ha nem, ez az üzemanyaga a szervezetnek, és egyáltalán nem mindegy milyen minőségben kapja” – állítja határozottan. 

Működő módszerek

Motivációnak különböző stratégiákat választottak. Krisztina ruhapróbákat tart: „A havi fotózkodáson és a heti méricskélésen kívül, rendszeresen van ruhapróba is nálam. Mivel mindig úgy éreztem, hogy egyszer visszanyerem a megszokott, fiatalabbkori testsúlyomat, sok ruhámat megtartottam. Ezek közül válogattam két-három olyan darabot, ami nagy kedvencem volt, és most már szinte minden jó rám ezek közül, egy-egy adag ruhából már ki is fogytam”. Zsuzsa néha kivételt tesz a családi ünnepek alkalmával: „A családi ünnepek során a régi kedvencekből mindig eszem. A családom is megszokta már, nem sértődnek meg, ha valamiből nem kérek”. Bernadette így fogalmaz: 

„akkora mértékű volt bennem a kitartás, az önmagamba vetett hit, hogy azt éreztem, senki sem állíthat meg.” 

Balázs Bernadette

Minden fogyókúra, aminek eredménye van, egy sikertörténet. „Végre ismét van kedvem öltözködni, mert amit a tükörben látok, tetszik. A női énképemet is megerősítette, és a páromtól kapott elismerő tekintet mindezt még tovább erősíti. A testem iránti bizalom nőtt meg, szerintem ez a legnagyobb pozitívum” – összegzi tapasztalatait Krisztina. Bernadette szerint fizikálisan és mentálisan is sokat változott. „Tükörbe nézek és mintha nem is az a Betty köszönne vissza rám. Úgy érzem, felelősségteljesebb lettem és sokkal tudatosabb. Rengeteg pozitív visszajelzést kapok az emberektől, sokakat inspirál a történetem.” Zsuzsa egyszerűen csak szereti a tudatot, hogy felpróbálhat bármilyen ruhát, mert már talál a méretében.