Aranyos hétvége: menjünk Verespatakra! ARCHÍV

Aranyhegyek, fűvel benőtt meddőhányók, elhagyott felszíni bányák között, ősi tárnák fölött rejtőzik Verespatak. A kis település évekig állt a sajtó és közérdeklődés célkeresztjében a kitermelés újraindításának terve miatt, mostanában csendes. Turistákra, megmentőkre, felfedezőkre vár. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Verespatak több szempontból is kincs: egyrészt altalaja nem kevés aranyat és ezüstöt rejt még magában, másrészt a történelem, épített örökség és természeti-, netán ipartörténeti érdekességek iránt fogékony utazók számára izgalmas látnivalókat kínáló település. Egyébként is a turizmus lenne a térség számára az egyik kiút a jelenlegi gazdasági, megélhetési hullámvölgyből, legalábbis addig, amíg az ún. fenntartható bányászat újraindítására nem találnak megoldást.

A település egyébként a civil összefogás jelképe is lett az új évezred első évtizedében, amikor belföldről, külföldről, tudósok, művészek támogatásával komoly fellépés szerveződött a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vállalat ciántechnológiát alkalmazó arany-kitermelési terve ellen.

A Mentsétek meg Verespatakot projektről valószínűleg sokan hallottak, talán valamelyik Széna fesztiválon is részt vettek olvasóink közül néhányan, a Fogadj örökbe egy verespataki házat mozgalom irodája tavaly ősszel – ottjártunkkor – is nyitva állt… Az RMGC nem nyitott bányát. Az állami bányavállalat 2006-ban zárt be. Ott hagyott mindent, és Verespatak magára maradt. De mit mutat a látogatónak?

Alburnus Maior nyomait

Igen, a rómaiakat is idevonzotta az arany, de már az Erdélyi-érchegység korábbi lakói is bányászták az értékes fémet. Azt mondják, a verespataki aranybányák a legrégebbiek Európában – a rómaiak által nyitott tárnák egy része jelenleg is látogatható. Sőt,

igazi ókori „cég-archívumot” is találtak a föld alatt, a római írással teleírt, viasszal bevont táblácskák kétezer évesek!

Erről az időről is tanúskodik néhány lelet az Aranymúzeumban, amely az aranyfeldolgozás későbbi korszakaira is rálátást nyújt. Sőt, az egykori bányászházakba jó néhány római követ is beépítettek... Ez ilyen, kultúrák és korok egymásból, egymáson táplálkoznak.

Arany és monarchia

A település az aranykitermelés révén igazi virágkorát az osztrák-magyar monarchia idején élte. Ezt rögtön el is hisszük, ha elérünk Verespatak régi központjába, amely egyébként műemlékvédelem alatt áll.

Ha látókörünkből képletesen kitakarjuk egy későbbi kor betonförmedvényét, a „blokkot”, máris egy békebeli kisváros patinás polgári házai között találjuk magunkat, és könnyen elképzelhetjük, micsoda „aranyélet” folyhatott itt a prosperáló bányászatnak köszönhetően. Állítólag bordélyház, több vendéglő, fogadó, kaszinó szolgálta az itt élők ilyen-olyan szórakozását, kényelmét.

A multikulturalimzus jegyében volt itt magyar és német iskola, több felekezet épített templomot, parókiát – ezek részben ma is állnak.

A temetőkben régi sírkövek német és magyar nyelvű bányászcsaládok emlékét őrzik. Az RMGC a 2000-es évek elején kezdte felvásárolni a régi épületeket, néhányat szépen felújítottak, vagy legalább elindították az állagmegőrzést. Mások romosak, elhagyatottak, kopottak. Tény, hogy a régi piactér közelében egész utcarészleteket találunk, amelyek visszaröpítenek a múltba.

Az épületek jó része az 1800-as évekből származik, a városi palota, az egykori bányász-gyógyszertár, a Székely- és Henzel ház jellegzetes ornamentikájával, robusztus kapujával vonzza magára a tekintetet, aztán érdemes elveszni a keskeny kis utcákban, házak közötti ösvényeken csak úgy, a hangulat kedvéért. Áll még a régi városháza, az egykori kaszinó épülete is.

Tavak, sziklák, panoráma

A régi főtérről szerteágazó utcák visznek magasabbra, emeletes, módos életről tanúskodó, a bányászat emblémáját magukon viselő házak között. Tematikus térképek vagy helyi túravezetők segítségével bejárhatjuk az Arany útját, kellemes kirándulásokat tehetünk idilli kis tavakhoz, amelyeket mesterségesen hoztak létre pár száz évvel ezelőtt az érckitermelés okán.

Viszonylag közel található például a Fenyves tó (taul Brazi), melynek partjáról gyönyörű kilátás nyílik a völgyben fekvő Verespatakra.

Érdekes szikla alakzatok irányába folytathatjuk utunkat, egyikük, amely egy holló fejéhez hasonlít, valóságos jelképévé vált a verespataki természeti környezetnek. Verespatakon is találunk szállást, a környéken még többet, járható úton közelíthető meg, és a régió további látnivalókban bővelkedik (egészen közel van a Detonáta látványos bazalttengere, apró móc falvakat kereshetünk fel, Abrudbánya központja is regél a bányászmúlt fényesebb és kevésbé fényes korszakáról). Egy hétvégét mindenképp megér!

Fotók: Asztalos Ágnes

korábban írtuk

Elragadó részleteiben is: Segesvár – a mini-Itália!
Elragadó részleteiben is: Segesvár – a mini-Itália!

Ha őszinték akarunk lenni, a Segesváron keresztülhaladó főútról nézve nem sok minden késztet arra, hogy meg akarjuk ismerni jobban a várost, leszámítva a település fölé magasodó várat. Pedig milyen kár! Segesvár nem csak fényképeken egy csoda: olyan, mint egy olasz kisváros. Csodálatos és elragadó részleteiben is. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)