ARCHÍV Fodor Tünde gardróbja – Praktikusság egy kis csavarral

Az öltözködésben sem szereti a feltűnést, megjelenésében mégis van valami vagány, figyelemfelkeltő. Fodor Tünde, a kolozsvári Paprika Rádió programigazgatója-hírszerkesztője a praktikusságra esküszik – igaz, egy kis csavarral.

Volt időszak, amikor deszkás szerelésben lógott, majd színes, nőies ruhácskákban járt, hatalmas fülbevalókkal. A színek és minták kavalkádja után ma már a zsúfolt életvitele miatt is a praktikusságra esküszik.

„Tinédzserként sok mindent magamra vettem. Hatalmas gatyákban jártam, bő inggel, és ha csíkos volt az ing, a nadrág kockás kellett legyen. Aztán elkezdtem nőiesebben öltözni, nagy fülbevalókat hordtam, hogy a rövid hajam ellensúlyozzam, de ez is leegyszerűsödött. Nagyon letisztult a stílusom, de az egyszerűségben is szeretem, ha van egy icipici csavar” – tekint vissza Tünde öltözködési módjának alakulására.

Hátamon a zsákom...

„Ezt a táskát is eszerint választottam. Praktikus, de színben és anyagban passzol hozzám, és mindennel tudom társítani, ruhácskával is” – hozza fel példaként elmaradhatatlan hátizsákját.

Mivel korán reggel, rollerrel indul híradózni, fontos, hogy minden beleférjen és semmi ne lógjon rajta, vázolja az okot, amiért a női táskákról városi hátizsákjára váltott. Kiválasztásánál az volt a fő szempont, hogy strapabíró legyen és elférjen benne, amire a hosszú munkanap során szüksége lehet.

Másik elmaradhatatlan kellék a műbőrdzseki – állati bőrt, bundát nem viselne, és a táskákhoz hasonlóan számos kabátjáról is leszokott. A rolleren fújja a szél, veri az eső, emiatt is jár praktikus darabokban, a fekete műbőrdzsekit farmerrel, ruhával, szoknyával is felveszi. Lábbelit is életmódjának megfelelően választ, nyáron inkább tornacipőt, télen bakancsot.

„Ez nem egy stílus, nincs amiért beskatulyázni. A mindennapjaimhoz tartozik, hogy felkelek és felöltözöm, és jól érzem magam a bőrömben” – mondja, mikor stílusáról faggatjuk.

Feketében is vidáman

Ma a sötét tónusokat kedveli, alapszínei a fekete, szürke, sötétzöld, sötétkék, ezeket kombinálja, olykor világosabb vagy mintásabb darabbal is, de a színválasztás nem hangulatfüggő. „Nagyon jól érzem magam egy sötétebb ruhában is, sőt. Nem az fog feldobni, ha felveszek egy virágos blúzt.”

Ruhái olyan anyagból készültek, amit nem kell vasalni, azt ugyanis nem szereti, ahogy azt sem, ha gyűrött rajta az öltözék. Így színházba sem selyemingben, lakkcipőben megy: „Egy fokkal veszek fel elegánsabb darabot, mint a hétköznapokban, de van olyan, hogy hétköznap van kedvem kicsit elegánsabban öltözni.” Ami jól jön, ha napközben kiderül, hogy sajtótájékoztatóra, díjátadóra hivatalos.

„Úgy öltözöm, hogy ne kelljen feszengeni, nem szeretek arra figyelni, hogy nehogy valami kibuggyanjon, elszakadjon, leessen. Praktikusan öltözöm, de úgy, hogy ne érezzem, hogy túl- vagy alulöltöztem”

– meséli az elegánsabb megjelenést kívánó helyzetekről.

Gyengéi a bő, zsebes ruhák, mivel kényelmesek és vagányak – utóbbi is szempont. Öltözködésében a szezonalitás sem akadály, télen is felvesz nyári ruhát, pólót, ha úgy tartja kedve, míg nyári estéken a kardigán kerül elő. „Nálam folyamatos körforgás van, nem kell átrendezni a szekrényt az évszaknak megfelelően” – mondja nevetve.

Cikkünk a Nőileg magazin 2020. októberi számában jelent meg.

Fotó: Angyalosi Bea 

korábban írtuk

Varázsvilág Zselyke szekrényében
Varázsvilág Zselyke szekrényében

A székelyudvarhelyi Groos Zselyke olyan, mint egy pasztell árnyalatú akvarell. Más napokon harsány színekben pompázó olajfestmény, sportos szerelései pedig mintha egy 21. századi képregényből ugrottak volna ki. A fiatal illusztrátor minden szettje részletgazdag, ruhatára bohém és művészi. Amiként a színes gyerekrajzok és Zselyke játékai, gardróbja is kislányosan varázslatos, valamiként mesei. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. szeptemberi számában jelent meg.)