ARCHÍV Varázsvilág Zselyke szekrényében

A székelyudvarhelyi Groos Zselyke olyan, mint egy pasztell árnyalatú akvarell. Más napokon harsány színekben pompázó olajfestmény, sportos szerelései pedig mintha egy 21. századi képregényből ugrottak volna ki. A fiatal illusztrátor minden szettje részletgazdag, ruhatára bohém és művészi. Amiként a színes gyerekrajzok és Zselyke játékai, gardróbja is kislányosan varázslatos, valamiként mesei. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. szeptemberi számában jelent meg.)

Groos Zselyke első osztályos kora óta művészeti iskolába járt, s ez az egész látásmódját tükrözi. Számára az öltözködés is egyfajta alkotás, fontos önkifejezési forma is. Aki nem figyel a részletekre, még az is észreveheti, az aranyhajú lány megjelenése merőben más, mint a kortársaié: gyakran bohém, leheletnyit művészi, az összhatás harmóniája a gondosan társított részletekben rejlik.

Egyszerű, mégis egyedi: fehér blúz, bohém kalap és bokacsizma. Még a kávéhab is elolvad tőle.

„Amikor ruhát vásárolok, az egyedi, különleges darabokat látom meg először, főként ezek alkotják a ruhatáramat. Ám ezzel pont az a gond, hogy a basic darabokra nehezebben áll rá a szemem. A különleges darabokat pedig nehéz társítani semlegesek nélkül. Épp ezért néha fegyelmezem is magam, hogy jól variálható alapdarabokat is vegyek” – magyarázza Zselyke.

A zöld „harmonikás” nadrág dinamikussá teszi a legszürkébb esős napot is.

„Nagyon ritkán járok turkálóba, csak ha elhív egy barátnő, évente egyszer, inkább internetről nézek ki dolgokat, elmegyek értük Brassóba vagy Kolozsvárra, és bevásárolok ott fél évre. Leginkább az urban style áll közel az ízlésvilágomhoz, semmiképp sem a kisvárosi irodai elegancia” – teszi hozzá mosolyogva.

Pasztell árnyalatú ing és farmer. Egyszerűnek tűnhet, ám az összhang a részletek jól kigondolt harmóniájában rejlik.

Nagyon szereti a természetes anyagokat, a lenvásznat, a natúr és fehér blúzokat, amelyekben van kis hímzés vagy minta, bevallása szerint öltözködési stílusa vegyes: némileg bohém, de az életformája miatt sportos is. Reggelente a gördeszkás lány vetélkedik a tükör előtt a művésszel, s a két életstílus öltözékében olykor ötvöződik is.

Mintha csak egy kamasz suhanna mellettünk a deszkán – vagy épp Hamupipőke, 21. századi álruhát öltve.

Kiskosztümben és vasalt hajjal azonban nem tudja magát elképzelni. Rakoncátlan szőke fürtjei pedig huncutul bólogatnak ehhez. Gond nélkül felvesz merészebb, de mértéktartással adagolt darabokat is. Mint magyarázza a székelyudvarhelyi képzőművész, öltözékére nagy hatással van a munkája: illusztrációi és gyerekjátékai valamiféle varázsvilágot, bájos kislányosságot kölcsönöznek a mindennapi megjelenésének.

Zselykén még a feltűnő ékszerek is természetesek. Igaz, a fekete ruha egyszerűségével ellensúlyozza, hogy ne legyen közönséges.

És bár a képzőművészet Zselyke egész életét átlengi, ruhás szekrényében példás rend lakik: vasaltan, színek szerint rendszerezve tartotta a ruháit még egyetemista korában is. „Az öltözködés is olyan számomra, mint a festés: mintha csak egy palettáról választanám ki a színeket. Átláthatóan tárolva sokkal könnyebb a ruhákat társítani” – indokolja rendszeretetét az összeszedetten laza lány.

Fotó: Csedő Attila

korábban írtuk

Öko-gardrób: Zöldebb vagy, ha turkálsz
Öko-gardrób: Zöldebb vagy, ha turkálsz

Turkálni szinte mindenki szeret, kár tagadni. Vannak azonban olyanok, akik nemcsak a kincsvadászat izgalma miatt, hanem ha már vásárolnak, akkor a használt ruhák turizásával környezetüket is óvják. Ezt a két szempontot dolgozta össze Szabó Andrea is, amikor kitalálta, hogy használtruha boltot nyit. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. augusztusi számában jelent meg.)