ARCHÍV Ambrus Laura: Szeretném megtervezni a ruháimat

A sokféle fel- és kipróbált stílus után ma már a francia nők kifinomultsága inspirálja a Ambrus Laura öltözködését. Az ETV műsorvezetője bár a tévéfelvételekre nem saját gardróbjából válogat, a kínálatból megpróbálja mindig kiválasztani a hozzá leginkább illő darabokat. A feltűnő fülcsik azonban saját darabok, és mind erdélyi művészek munkái. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin áprilisi számában jelent meg.)

Nem a divat a fontos, hanem a stílus – mondja Laura, aki, mint a legtöbb lány, nagyon szerette a ruhákat gyermekkorában. Szerencséje volt, hiszen már pici lányként Tusnádfürdőről Brassóba vitte édesanyja, hogy új darabokat vásároljanak.  Dicsérte is a város apraja-nagyja, hogy milyen szépen öltözködik. Kipróbált számtalan stílusirányzatot, mire rátalált önmagára.

„Most a letisztultság, az egyszerűség a jelszó.”

És bár ma is visel vintage, modern, romantikus és retro darabokat is, a lényeg, hogy az összhatás letisztult, harmonikus legyen. Éppen ezért nem vásárol és nem hord színes, mintás ruhákat, az egyszínűeket szereti, amelyeket így egymással jól lehet kombinálni.

Ennek ellenére nem vásárol tudatosan, ami megtetszik, megveszi, sokszor úgy is, hogy fel sem próbálja, mivel már jól ismeri adottságait, hogy mi áll jól neki, és mi nem. A tudatosság akkor jelentkezik nála, amikor már megvan egy darab, szereti megvizsgálni, hogy mivel tudja összekombinálni a ruháit.

Ha színesbe öltözik, akkor inkább a különböző ruhadarabok lesznek más-más színűek.

Egy szoknyát laza napokra szívesen felvesz sportcipővel is, viszont magassarkúval párosítva elegánsabb lesz a megjelenése. A természetes anyagokat részesíti előnyben, ezért nem vásárol internetről, mert ott az anyagot nem lehet megtapogatni. Sokat szelektál édesanyja gardróbjából, sőt nagymamája ruhái között is talált már értékes és vagány darabot. 

Nem cipő- és nem táskamániás, mint sokan, inkább a kiegészítők szerelmese. 

Szereti feldobni öltözékét valami extravagáns kiegészítővel. Ezeket többnyire helyi tervezőktől szerzi be. Előfordult az is, hogy ő tervezte meg magának a kiegészítőt. 

A tévében is – bár a sponzor adta kínálatból válogatnak –, kiválasztja az egyszerű, de szabásában, stílusában merészebb blúzokat, például nagyon puffos ujjú inget, amelyek másoknak túlzásnak, színpadiasnak tűnhetnek. Laura úgy véli, a műsorvezetők akarva akaratlanul utat mutatnak, hatással vannak a nézőkre öltözködésükkel is. Ő azt szeretné jelezni – avat be titkába –, hogy

merjünk bátrabbak lenni, merészebben öltözködni

Az az álma, hogy egyszer egy igazi vintage-vásárt szervez, és hogy nem csak kiegészítőket, hanem saját ruháit is megtervezi. „Nagyon jó lenne, ha a tömegárut újra helyettesíteni tudná az, hogy az emberek a kreativitásukat is használva varratnák a ruháikat” – mondja. 

A néptáncos múltja köszön vissza a népies szettekben. Ezeket főleg nyáron viseli.

Arra törekszik, hogy egy-két klasszikus darabot beszerezzen helyi tervezőtől, és időtálló, nem csak egy idényre használható legyen egy-egy ruhadarabja. Mindemellett persze minden évben van valami, ami megtetszik a legújabb divatból is.

„Szeretek bátor lenni, a legújabb fazonokat kipróbálni, amit lehet, hogy már külföldön vagy akár Kolozsváron is hordanak, de itt még nem. Sokszor megnéznek azért, ami rajtam van, de már nem zavar, ha furcsán néznek az öltözködésem miatt.”

Fotó: Rab Zoltán