ARCHÍV Így fuss neki az új évnek!

Sokan kezdik életmódváltással az évet, vagy kezdik újra életmódváltó programjaikat. Az okosak tudják, hogy ez nem diétát jelent, hanem tudatos életmódváltást, amelyben nagyon fontos a mozgás is. Utóbbi is jobban megy, ha az, amiben vagyunk, kényelmes. (Cikkünk 2020-as Nőileg magazin februári számában jelent meg.)

A mozgáshoz semmi egyébre nincs szükség az elején, mint elhatározásra és pár ruházati cikkre. A próbakör alapkellékei:

Cipő: kényelmes legyen, és lehetőleg benti cipő, ami nem vastag. Érdemes fél számmal, egy kicsivel nagyobbat vásárolni, mivel edzéskor csöppet „elterpeszkedik” a láb.

Apróságnak tűnik, de nem az: fontos a zokni megválasztása. Nincs annál rosszabb, mint amikor bemelegszik a lábad edzés közben, vagy folyton lecsúszik a zoknid. Semmiképp nem javasolnánk titokzoknit, legyen inkább bokazokni.

A nadrág kiválasztásánál is a kényelmességre törekedjünk, ne arra, hogy divatosak legyünk. A háromnegyedes megoldás kezdetben a legmegfelelőbb, hiszen a termekben a fűtés mellé hozzáadódik a mozgás közben növekvő testhőmérsékletünk. Fontos, hogy ne csípőnadrágot válasszunk, ami folyton lecsúszik, és ne egy számmal kisebbet, mint amit viselünk.

Felső: Van, aki szeret elbújni a ruha mögé, neki kifejezetten nem ajánlott ujjatlan felsőben indulni edzeni. Érdemes végiggondolni, megpróbálni, megfontoltan választani.

A sportmelltartó elengedhetetlen kelléke az edzésnek. Biztonságot ad, kényelmessé teszi az edzést, érdemes erre pénzt áldozni. A dinamikus mozgásformákhoz a mellek érdekében válasszunk erős tartású melltartót.

Apróság, de első edzésen ez is fontos lehet: kisebb törlőkendő és víz is legyen nálunk.

A kinti edzés elkezdését ne időzítsük januárra.

A futók közül sokan futnak télen is, akár mínusz 18 fokban is, de ők nem januárban kezdik. Ehhez mindenképp szükség van egy kis tapasztalatra, gyakorlatra, erőnlétre.

Már csak azért is, mert téli futás közben egy pillanatra sem szabad megállni, amihez a távot egy kezdő futó még nem biztos, hogy pontosan meg tudja saccolni.

A futás alapkelléke nyilván a cipő, de napjainkban túl van értékelve. Ugyanakkor érdemes legalább egy-másfél számmal nagyobbat vásárolni, mivel a láb az igénybevételtől megduzzad. Fontos szempont az is, hogy terepen, aszfalton, gumipályán vagy salakon tervezzük-e róni a kilométereket. A cipő kiválasztása eszerint ajánlott.

Hidegben, kinti futásra el sem indulhatunk kesztyű és sapka nélkül. Van, akinek a csősál válik be, ha azon keresztül veszi a levegőt, nem gyullad be a torka. Ezt – mint sok minden egyebet – ki kell tapasztalni. Azaz be kell fizetni a „tandíjat”.

A futás elmaradhatatlan kelléke az övtáska. Belepakolhatjuk a telefonunkat, a lakáskulcsot, törlőkendőt, zsebkendőt.

Futásnál testünk hőmérséklete megemelkedik, ezért nem tanácsos nagyon felöltözni a téli, kinti futáshoz. Egy póló, hosszú ujjú felső és szélkabát elegendő. Fontos szempont, hogy kényelmesen tudjunk mozogni benne.

És ha mindez megvan, lehet indulni. A kellékek ugyan nem olyan fontosak, mint az elhatározás, de van az az időszak, amikor kiváló motiváció, ha vásárolunk egy klassz, kényelmes új darabot. Mert ha már befektettünk, mégsem hagyhatjuk abba…

Kiemelt képünk illusztráció: Shuttertsock /fotók: decathlon, sportisimo

Friss lapszámunkat alább kérheted: