Jeges nyalánkságok nagylányoknak

Langymeleg augusztusi éjszakák, forró vér és hangulat, a szomjúhozó test és lélek jeges, üdítő zivatarra vár... Ezért döntöttünk úgy, hogy nincs jobb ebéd egy jéghideg koktélnál. Tejszínes vagy puritán, vodkaalapú és rumos, a varációk tárháza végtelen. Mi Lakatos Józsefet, a székelyudvarhelyi Spion kávézó tapasztalt bártenderét és tulajdonosát kértük, keverjen nekünk néhány hűsítő nedűt. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin júliusi számában jelent meg.)

Azt mi nem mondjuk, hogy ne próbáld otthon...

Megízleltünk egyet-egyet mindenikből: (balról jobbra) Kovács Eszter, Sebestyén Kinga, Barabás Blanka, Asztalos Ágnes.

Strawberry Caipiroshka

Erős(nek hangzó), vodkás finomsággal nyitottuk a laza nyári koktélozást: bár a Caipirinha, a kedvelt brazil ital rummal készül, mi egy markánsabb változatát kóstoltuk: rum helyett minőségi vodka adta az alapját. Eredetileg a Cachaca brazil rumból és barna cukorral készítik, most azonban vodka, lime, zúzott jég és eperpüré mellett döntött a bártenderünk. Szerinte ugyanis az erősebb változat jobban illik a Nőileg szerkesztőinek karakteréhez. Tud valamit ez a fiú... Puritán, de finom ital, megfelelő pohárban tálalva kellemes nyári hűsítő.

Hozzávalók:

 • 4 cent Cachaca vagy vodka
 • barna cukor vagy eperpüré
 • lime
 • díszítésnek: citromfű

Elkészítés:

Törőfával összetörünk személyenként 3-4 gerezd lime-ot, házi készítésű vagy bolti eperpürét adunk hozzá ízlés szerint, majd 4 cent vodkát. Rengeteg zúzott jeget teszünk a pohárba, akár kézzel, a shaker fémrészében is összetörhető, nemcsak hígítja, de kellemesen le is hűti a Caipiroshkánkat. 5-8 másodperc alatt összerázzuk, majd töltés után citromfűlevéllel díszítjük.

Cosmopolitan

A Cosmopolitant a legtöbben a Szex és New Yorkból ismertük meg, de nem is annyira nőies koktél, mint amennyire azt Kelet-Európában hisszük: kemény nőknek való, elég erős itóka, alkoholszázalékban egészen magas: kétféle 40 fokos szesz, friss lime vagy lime-dzsúsz adja az alapját.

Hozzávalók:

 • 15–20 milliliter Triple Sec vagy Cointreau narancslikőr
 • 40 ml vagy 4 cl vodka
 • 2–4 cent vörösáfonyalé
 • lime vagy lime-dzsúsz

Elkészítés:

A narancslikőrt, a vodkát, a vörösáfonyalevet és a lime-dzsúszt alaposan összerázzuk, előre hűtött Y (martinis) pohárba töltjük. Nagyvilági nevétől függetlenül egyszerű ital, díszítést nem igényel, ám az amerikaiak lime-mal vagy citromhéjspirállal isszák. Utóbbi fantasztikus illatot ad a koktélnak.

Gordon’s pink blossom

Kapcsolódó

  Édes, nőies koktél, küllemével is a kívánatosságra játszik: mivel mi, kelet-európaiak leginkább sört, bort, pálinkát iszunk, hogy közelebb kerüljön mégis hozzánk, borospohárban szolgálják fel, ezáltal is megteremtve a jól ismert italaink otthonosságát. Ezúttal nyárias, málna- és vörösáfonya-ízesítésű gint használtunk hozzá, lime-szirupot, fele-fele arányban alma- és vörösáfonyalevet. Egyébként nagyjából minden koktélhoz 4–6–8 cent alkohol az általánosan elfogadott mérték, de 1,2 deciliter lehet a maximális alkoholtartalom – magyarázza a bártender.

  Hozzávalók:

  • 4 cent minőségi gin
  • lime-dzsúsz
  • alma- és vörösáfonyalé
  • zúzott jég

  Elkészítés:

  A gint, a lime-dzsúszt és a gyümölcslevet zúzott jéggel alaposan összerázzuk, almaszelettel vagy citrommal díszítjük.

  Pina Colada

  A sok erős ital után egy gyeng(éd)ebb koktéllal zártuk az estét: nőies, lágy, de a tikkasztó hőségben bárkinek jólesik, nemtől függetlenül. Mint minden koktél esetében, a megfelelő pohár itt is nagyot lendít az élményen, akárcsak a jó minőségű zúzott jég. Buja, rumalapú, a világon szinte mindenhol ismerik, egzotikus, tejszínnel és ananászlével – a karib térségben nyilván friss ananászból készítik. A miénkhez ezúttal fehér Captain Morgan jamaicai rumot használtak, ebben a koktélunkban kivételesen több volt a mentes ital, mint az alkoholos.

  Hozzávalók:

  • 4 cent fehér rum (pl. Captain Morgan)
  • 2 cent kókuszlikőr
  • ananászlé
  • tejszín

  Elkészítés:

  A hozzávalókat jól összerázzuk, hideg, nyújtott tulipán alakú pohárba öntjük. Amúgy ezt úgynevezett hurricane pohárba szokás. Banánturmixnak tűnhet, de nem ilyen ártatlan, legtöbbünk ebből ivott volna repetát. Díszítésként bambusz szívószál és déligyümölcs dukál, ezúttal diszkrét csillaggyümölcs kívánkozott rá.

  Fotó: Csedő Attila