ARCHÍV Költői szerelmek helyszíne: a csucsai kastély

Két neves költő lakóhelye, két nagy szerelem helyszíne, egy román-magyar barátság tanúja – három ok, amiért megéri felkeresni az Ady- és Goga-múzeumnak otthont adó csucsai kastélyt. A kert és az eredeti berendezés már csak hab a tortán. (Cikkünk a Nőileg 2021. májusi számában jelent meg.)

Kívülről mindannyiunknak ismerős, az E60-as főút mellé épült csucsai Boncza-kastélyt nem lehet nem észrevenni.

„A hegy lábánál a Körös vágtat s az egészet sziklabástya szegélyezi – épp csak az ágyúrések hiányoznak, hogy középkor legyen” – írta apósa, Boncza Miklós erőd formájú kastélyáról gúnyosan Ady Endre, még nem sejtve, hogy évekig lesz majd lakója a sziklára épült birtoknak.

A költő jóval fiatalabb szerelmével és feleségével, az irodalomkönyvekből csak Csinszkaként ismert Boncza Bertával 1914-ben költözött be a csucsai kastély vendégházába, a Fehér-házba.

Ide vezet elsőként az utunk, amikor egy vasárnap délelőtt átlépjük a csucsai Goga- és Ady-emlékmúzeum kapuját. Itt élt pár évet a nagy magyar költő, Ady Endre – a ház falán ezt emléktábla jelzi, románul.

Bent ellenben már magyar-román nyelvű tárlat fogadja a látogatót a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából. A mindössze 5 lejes belépőért a Fehér-ház mellett a kastélyba is bebocsátást nyerünk, és Octavian Goga mozaikkal kirakott síremlékét is megtekinthetjük.

Ady és Csinszka

Az olcsó jegyhez tárlatvezető is dukál, aki meglepő módon nemcsak a kastélyt 1920-ban megvásároló Goga-házaspárról, hanem Adyról és a Boncza-birtokról is tartogat számunkra érdekes információkat.

Boncza Miklós feleségének építtette a csucsai kastélyt, majd annak korai halála után bezáratta és kislányával Budapestre költözött

– derül ki a kiállítási anyagból, mely Ady és Csinszka szerelme mellett a Boncza-birtoknak is emléket állít.

A belső szobában korabeli bútorzat fogad, az asztalon eredeti kiadású Ady-kötetek. A falon a csucsai fotók mellett pár kéziratnak is jutott hely, Adyénak és Csinszkáénak egyaránt, de a költő néhány költeményét magyarul és románul is meghallgathatjuk a falra szerelt fejhallgatón.

A külső terem anyaga inkább Ady költészetének állomásait hangsúlyozza, a háborús éveknek állít emléket, melyeket Csucsán vészelt át. A szuvenírboltként funkcionáló tárlóban a kastélyt ábrázoló csecsebecsék között nem kis meglepetésünkre egy Ady összes is akad, csekély 30 lejért vesztegetik.

Octavian és Veturia Goga

A Fehér-házból kilépve egy másik szerelmi történetbe csöppenünk: az Octavian Goga Emlékmúzeumnak otthont adó kastély alig emlékeztet a Boncza Miklós által épített ingatlanra, megvásárlása után a neves román költő, volt miniszterelnök neobizánci stílusban építtette újra.

Ady és Goga évekig leveleztek, jó kapcsolatot ápoltak, így férje halála után Csinszka neki ajánlotta fel megvételre az időközben Romániához csatolt csucsai birtokot.

Bár Bukarestben és Sinaián is volt lakásuk, Gogáék előszeretettel laktak Csucsán, ez a kastély berendezéséből is kiderül. Sok értékes korabeli bútor és faliszőnyeg mellett külföldi nyaralások emlékei és neves festőbarátok képei díszítik a szobákat.

Octavian és Veturia Goga világpolgár életmódját mi sem mutatja jobban, minthogy a tálalóba a bajor és bécsi söröskancsók mellé angol porcelán került. Nagy szerelem volt, meséli idegenvezetőnk, bár mindkettőjük számára csak a második házasság, de már az előző alatt is leveleztek, teszi hozzá sejtelmesen.

Az ünnepelt operaénekes, Veturia Goga férje iránti szerelmét mi sem bizonyítja jobban, mint annak síremléke, melynek borításához saját kézzel ragasztgatta fel a mozaikdarabokat.

A mauzóleum ötletét egy 12. századi, az Athos-hegyről hozott ikon adta, és mielőtt a nagy feladatnak látott volna, az özvegy kisebb méretű munkákon csiszolgatta technikáját. Élete végéig a kastélyban élt, melyet – gyerekük nem lévén – halála előtt felajánlott az államnak azzal a kikötéssel, hogy Goga-múzeumot hoznak létre benne.

Adománylevele és végrendelete 15 évig tartó pereskedést szült a múzeumot fenntartó Kolozs megyei önkormányzat és Veturia Goga örökösei között. Az utolsó per végére decemberben tett pontot a Legfelsőbb Bíróság, kimondva: a kastély és melléképületei köztulajdonban maradnak. Megéri meglátogatni, félórás pihenőt iktatva utunkba Kolozsvár és Nagyvárad között: nemcsak az Ady-kiállítás és a ritka berendezés miatt, az évszázados kert is lenyűgöző, és nyár elején a tulipánfa virágzásában is lehet gyönyörködni.

Fotók: Fodor Enikő

korábban írtuk

Vártúra – Avagy kastélyok közelről
Vártúra – Avagy kastélyok közelről

Lenyűgöző hegyek, középkori településkép, dübörgő turizmus, kastélyok, várak, éttermek éttermek hátán. Na, hol járunk? A Brassó környéki épített örökség felkeresése bármilyen évszakban élménydús hétvégét kínál. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin márciusi számában jelent meg.)