Megmutatja a láthatatlant

Fentről szemlélni a valóságot, látni a láthatatlan. A drónosok világa attól különleges, hogy olyasmit láthatnak, ami a legtöbb szem elől rejtve marad. A kézdivásárhelyi Ignácz Szabolcs édesapjával közösen, hobbiból vásárolt egy drónt, és addig próbálgatta, hogy mára a világ legjobbjai között emlegetik. A fiatal drónfotós számos neves nemzetközi versenyen ért el eredményt, munkáit megjelentette a Time Magazine és a National Geographic is.

Fentről szemlélni a valóságot, látni a láthatatlan. A drónosok világa attól különleges, hogy olyasmit láthatnak, ami a legtöbb szem elől rejtve marad. A kézdivásárhelyi Ignácz Szabolcs édesapjával közösen, hobbiból vásárolt egy drónt, és addig próbálgatta, hogy mára a világ legjobbjai között emlegetik. A fiatal drónfotós számos neves nemzetközi versenyen ért el eredményt, munkáit megjelentette a Time Magazine és a National Geographic is.

Hogy mi egy jó drónfotó ismérve? A kulcsszó a kreativitás, valamint a képek kidolgozása – állítja Ignácz Szabolcs a lehető legnagyobb természetességgel. Miközben én azon gondolkodom, hogy egy közgazdász végzettségű fiatalember miért pont a drónozást választotta hivatásaként, Szabolcs már rég túl van a kezdeteken. „Éltem-haltam az új technikákért, a drón is egy szuper dolognak tűnt. Amikor a Samsungnál dolgoztam, drónnal próbáltuk ki az új terméküket, és ez annyira megtetszett, hogy hazamentem, és édesapámnak feldobtam az ötletet, hogy vegyünk közösen egyet. Benne volt. Ma már az iránta való tiszteletből is folytatom tovább ezt a szakmát, és mindennap jobb akarok lenni, még akkor is, ha ő már nincs velem, hogy bátorítson” – meséli. Szabolcs azt mondja, ahogyan minden más szakmában, ebben is a tapasztalat sokat segít. Ahhoz, hogy valaki igazán jó drónfotós és -videós legyen, biztos kéz és tehetség kell. A repülő szerkezet nagyon precíz irányítást igényel, főleg videózásnál. Stabil mozgásnak kell lennie, figyelni kell a meteorológiai viszonyokra, hiszen egy hirtelen fuvallat egy pillanat alatt tönkre vágja a méregdrága gépezetet. Engem több év tapasztalat után is ért váratlan helyzet. Az előző drónomnál például propellervédőket használtam. Addig nem nagyon tudtam, mi az a vortex effektus, de akkor egy életre megtanultam. A propeller maga alá keverte a szelet, a drón pedig elkezdett zuhanni. Ilyenkor semmit nem tudsz kezdeni vele, irányíthatatlanná válik. Volt olyan is, hogy ködben és hidegben küldtem fel, a propellerek lefagytak, és zuhanni kezdett. Ezeket csak akkor tudod kivédeni, ha már tapasztaltad” – avat be a szakma mélységeibe.

Ignácz Szabolcs lokálpatrióta, díjnyertes fotóin is mind székelyföldi tájakat láthatunk. A fiatal fotós azt vallja, hogy vétek lenne nem megmutatni térségünk minden zegzugát. A Visit-projektek és az Irány Háromszék! program felkérésére alkalma nyílt olyan szögből megmutatni Háromszék rejtett csodáit, amilyenből még senki nem látta őket. „Gyönyörű helyen lakunk, kár lenne ezt rejtegetni. Amíg el nem fogy az összes itteni helyszín, itthon maradok” – ígéri.

 

Az igazán jó fotó

Neki sem sikerül elsőre a tökéletes kép, sokszor pont a fényviszonyok vágják át a számításait. „Így volt ez a fás képpel is, amit a Nőileg olvasói itt láthatnak. Kétszer is elmentem oda, mert nem volt olyan fény, amelytől tökéletes lett volna a kép – mondja Szabolcs. – Engem az fog meg, ha a kép nem mindennapi. Persze az összhatás is fontos. Egyik kedvenc helyem az Óriáspince-tető. Lentről sejteni sem lehet, mennyi titka van, sőt, ha felmegy az ember, akkor sem látható szemmel. Ehhez képest a drónról kapott képtől a lélegzeted eláll. Tehát számomra a fotó attól jó, ha olyat mutat meg, amit szabad szemmel soha nem láthatnál” – fejti ki Szabolcs, és közben hozzáteszi, hogy bár sokféle fotót készített már, még mindig a természet adja a legtöbb ihletet.

A városi drónozást szigorú szabályzat védi, ennek Szabolcs örül, mert úgy gondolja, ha valaki fejetlenül használja, akár veszélyes is lehet. „Én simán vizsgatételre kötelezném a pilótákat, hiszen felelősségteljes dologról van szó, a drón nem játék” – nyomatékosít Szabolcs. 

A világ legjobbjai között

Vegyes érzésekkel kezeli ezt a „titulust”, bár sosem titkolta, hogy a legjobb szeretne lenni a szakmában. „A világ legjobbjai közt lenni annyit jelent, hogy folyamatosan kell tartani a szintet, vagy jobbat kell produkálni. Ez olykor motivál, olykor terhet jelent. Vannak helyzetek, amikor érzem, hogy jobban is teljesíthettem volna. Ha nem érek el eredményt, csalódott vagyok, többet akarok. Ez nem mindig jó” – summáz a kézdivásárhelyi fiatalember.

A jövő is mozgalmasnak ígérkezik Szabolcs számára, s bár a legnagyobb álma – bekerülni egy fotóval a National Geographic egyik lapszámába – már teljesült, nincs megállás. Éppen egy légi virtuális túra létrehozásán dolgozik egy barátjával.

Díjak és megjelenések:

- Skypixel nemzetközi verseny – I. helyezés

- National Geographic – természet/vadon kategória II. helyezés

- A Time Magazine 2017 Top 10 legszebb fotói között 3 fotója jelent meg

- 3 fotó Los Angeles, New York, Peking, Berlin különböző galériáiban jelent meg.

- A fotóit megosztotta a CNN, a BBC és a New York Times is

- Dronescapes 2017 – Thames and Hudson kiadó – 3 fotója jelent meg

- A DJI Focus magazin kínai lapjában 4 fotója jelent meg.

- Az Aire Mexico mexikói légitársaság a fedélzeti magazinjába vásárolta meg egy fotóját.

 Fotó: Máthé Zoltán

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. júniusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>