#együttváltozunk Mi van a maszk mögött?– 14. feladat

A Nőileg pszichológus-szerzőivel (Asztalos Ágnes, Bartha Krisztina, Dimén-Varga Tünde, Szalay Zsuzsanna) belső utazásra hívunk, és #együttváltozunk mottóval, napi szinten jelentkezünk olyan útmutatással, önismereti feladatokkal, melyek segíthetnek önmagunk felfedezésben. Egy olyan belső utazásra indultunk el, amely által talán többek, jobbak, empatikusabbak, toleránsabbak, a környezetünkre figyelmesebbekké válhatunk. Bíztatunk arra, hogy csatlakozzatok hozzánk, és írjátok meg tapasztalataitokat!

Íme a tizennegyedik önismereti feladat Bartha Krisztinától:

Egyre több embert látok rövid bevásárlásaim során maszkkal az arcukon. Megpróbálják védeni magukat. Eszembe jut erről, hogy a testünk védelme mellett hordunk olykor „maszkot” a lelkünk védelmére is. Állj meg egy pillanatra és képzeld el a te lelki maszkodat (ha van kedved rajzold is le, különféle szimbólumokkal szemléltesd magadnak a maszkod jellemzőit)! A lelked mekkora részét érzed szükségesnek eltakarni? Milyen módszereket alkalmazol védekezésre? Kik előtt, milyen helyzetekben érzed úgy, hogy meg kell védened magad? És mi rejtőzik a maszk mögött? Milyen sérülések, élettapasztalat, érzékenységek? Milyen vagy te valójában? Ki vagy kik azok a személyek, akik közelében nincs szükséged a maszkod viselésére? Ha a pároddal együtt végzitek a gyakorlatot, hallgassátok meg egymás válaszait, beszélgessetek ezekről! Hogyan tudjátok egymást segíteni, hogy a párkapcsolatotokon belül minél kevesebbszer legyen szükség a maszkra?

Ne feledd, az élet természetes része az önfeltárás és ugyanilyen természetes része a védekezés. A lelki egészségünk, a személyiségünk, a privát szféránk megtartása érdekében a kérdés inkább az, hogy hogyan alakítod ki az egyensúlyt a megmutatkozás és az elrejtőzés között? Kiknek, mikor mennyit és miért osztasz meg magadról? Ennek a tudatosítása legyen a mai önismereti munka fókuszában!

Hogy sikerült a feladat? Ha megosztanád másokkal is inspirációként, írd meg nekünk a marketing@noileg.ro e-mail-címre vagy a bejegyzésünk alá kommentben.

Kiemelt kép: Shutterstock