ARCHÍV Minden egy térben

Napjaink legnépszerűbb belső rendezési trendje az egylégterű nappaliké: aki teheti, így tervezi a házát, de nem kevés tömbházlakásban is kiiktatják a közfalakat. Modern és nyitott, ez az előnye, de lehetnek hátrányai is a nyitott nappalinak. (Cikkünk a Nőileg 2021. májusi lapszámában jelent meg.)

A tradicionális székely építkezében minden szobának megvolt a maga funkciója. A ház lelke – mint ma is mondjuk – akkor is a konyha volt, amely főzőhelyiségként, ebédlőként szolgált, de a mindennapi családi élet is sokszor itt zajlott. S bár az angolszász szokásvilágban ez egészen másként történt (ott a konyha csak a háziasszonyé volt, az étkezés még a szegényebb családokban is az ebédlőben zajlott), a második világháború utánig nem született meg az egybenyitott belső terek ötlete.

A nyitott konyha-ebédlő-nappali az ötvenes években jelent meg az Egyesült Államokban: a házak egyre kisebbek lettek, így szükség volt a tágasabb belső terekre. Nem volt ez másként mifelénk sem: a kommunizmus éveiben gombamód nőttek ki a tömbházak a városokban, az éra építkezésében – legalábbis ami a lakásokat illeti – kevésbé volt szempont az esztétika. Sok kicsi lyuk, kevés és kis ablak – így néznek ki még ma is az akkor felhúzott „blokkok”. Az egylégterű lakásnak bár számtalan előnye van, legalább ennyi a hátránya is, ajánlott ezeket előre átgondolni.

Az előnyökről

Belső ajtók hiányában könnyebb a mozgás, jobb a „flow”-ja a lakásnak. A közfalak nélkül élhetőbb a tér: a háziasszony (vagy az, aki rendszeresen főzni szokott), nincsen elzárva órákra a lakás egy kis zugába egyedül. Anyaként pedig óriási előny, hogy mosogatás vagy főzés közben is együtt lehetek a gyerekkel, szemmel tarthatom.

A fény. A nyitott nappalikban még azok a zugog is világosabbak, amelyek egyébként nem jutnak természetes fényhez. Így például a folyosón, a főzőfülkében vagy az előszobában is ritkábban kell fölkapcsolni a villanyt. Többfunkciós a tér, így, amennyiben a megfelelő bútorokat választjuk, igény szerint átalakítható, például, ha nagy házibulira készülünk vagy ha gyerekzsúrt tartunk.

Ha nem szűk és falak közé korlátozott a belső tér, akkor bútorokat is egyszerűbb választani.

Mi magunk alakíthatjuk ki a különböző tereket, például szőnyegekkel mintegy kijelölhetjük, hogy meddig tart az ebédlő, és hol kezdődik a nappali vagy a konyharész. Illetve a bútorok átrendezésével meg is változtathatjuk mindezt. Összességében modernebbnek, sőt, tágasabbnak is néz ki egy lakás, ha nyitott a nappalija: manapság például az ilyen házaknak és lakásoknak valamivel magasabb is az eladási áruk.

A hátrányokról

Nehezebb kifűteni és hűteni az egyterű lakásokat: ha magánházról van szó, akkor jellemzően nagy ablakok vannak a nyitott nappaliban, sőt, legtöbbször a belmagasság is több a megszokottnál. A tér fűtése nehezebb, valamint az ablakok miatt nagy a hőveszteség. Továbbá

a hagyományos térelválasztás esetében a szobákat, tereket egyenként fűthetjük, az egybenyitott térben ez nem megoldható.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a falazás jár magasabb költséggel, sokszor a speciális tartógerendák miatt a nyitott terek kialakítása a drágább. A nyitott nappalik zajosak és szagosak, értsd: nincsen lehetőség az egyes tereket hermetikusan lezárni. Ha anya húst klopfol a konyhában, akkor zaj van a nappaliban, de ugyanígy a főzésnél is lehetetlen a szagokat teljesen kizárni vagy távol tartani a nappali résztől.

A berendezések kiválasztásánál is óvatos tervezésre van szükség, hiszen a nagy nyitott teret könnyű túlzsúfolni. Fontos ugyanakkor sok tárolófelületet kialakítani, hisz az egybenyitott tereknél minden elől van: nincsen kibúvó (hogy becsukjuk a szobaajtót, ha betoppan a vendég), akkor tűnik csak rendezettnek a nyitott nappali, ha minél kevesebb használati tárgy van szem előtt.

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

Design bútorok és kiegészítők: azoknak, akik a feltűnést kedvelik
Design bútorok és kiegészítők: azoknak, akik a feltűnést kedvelik

Feltűnő, egyedi és drága. Általában tényleg nagyon drága. Ez az oka annak is, hogy nincs tele a lakások zöme design bútordarabokkal, kiegészítőkkel. De mi van, ha mégis szeretnénk egyet, netán kettőt legalább? Mit tartsunk szem előtt? Hogyan válasszunk? Most ebben segítünk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)