ARCHÍV Modern minimál: rend a lelke

Egyszerűnek lenni bonyolult – tartja a mondás, és ez pontosan meghatározza a pedáns, visszafogott és minden szempontból egyszerűségre, rendre törekvő minimál stílus lényegét. Maximális önfegyelem és rendezettség – ebben áll a nagy titok. (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. novemberi lapszámában jelent meg.)

Egyszerűnek lenni bonyolult – tartja a mondás, és ez pontosan meghatározza a pedáns, visszafogott és minden szempontból egyszerűségre, rendre törekvő minimál stílus lényegét. Maximális önfegyelem és rendezettség – ebben áll a nagy titok.

Ismerőseim szerint eléggé rendmániás vagyok, könyörtelen üldözője a pormacskáknak, ennek ellenére nekem mégis túl merev, túl puritán, megkockáztatom, hideg és rideg, talán kissé unalmasnak is tűnt eddig mindaz, amit a minimál stílus takar. Ám egy alaposabb tanulmányozás és a Szidivel való konzultálást követően rájöttem: nem is annyira barátságtalan ez a stílus, sőt ha minimális báját megleljük, maximális harmónia, kényelem és rendezettség a jutalom.

„A minimál olyan, mint amikor veszel egy új lakást, félig berendezed, aztán hagysz csapot-papot, és hirtelen elmész hosszú turistaútra, mindent rendben hagyva magad mögött” – Sándor Szidónia-Juliánna, a stílustanácsadónk ilyen frappánsan fogalmazta meg ennek a nagyon trendi és nagyon modern lakberendezési stílusnak az esszenciáját.

Búcsú a kacatoktól

A minimál első szabálya: semmi limlom, nulla rendetlenség! Aki szereti a kacatokat, ragaszkodik a könyvespolcra helyezett családi fotókhoz, nyaralások emlékét idéző mütyürökhoz, egynyári szerelmeitől kapott csecsebecsékhez, az jobb, ha nem tesz kísérletet arra, hogy otthonát ebben a stílusban rendezze be. Szigorúan tilos belevágnia annak is, aki a vadító sárgáért, élénk narancsokért, zöldekért, netán lángoló vörösekért rajong.

A minimál a szürkét, fehéret, ezüstöt, feketét, hideg kék árnyalatokat kedveli, esetleg a barna, bézs vagy nagyon halvány sárga árnyalatokat tűri.

A színes faldekorációknak, míves keretbe foglalt festményeknek sincs helyük a minimál térben, és száműzöttek a mintás, habos, babos, fodros textilek is. Az ágytakaró, a szőnyeg, a sötétítőfüggöny szigorúan egyszínű, egyszerű, de lényeges, hogy minőségi anyagból készüljön.

Szingli pasik előnyben

Szidi szerint a minimál otthon attól él és akkor él igazán, ha „mindig friss, kicsit üres”. Talán épp ezért annyira népszerű és menő a fiatalok körében, és imádják azok, akik bár szeretik a tisztaságot, nem szeretnek fél napokat bíbelődni a takarítással. Megkockáztatom: talán ez a legférfiasabb és leginkább pasiknak való lakberendezési stílus. Kényelmes, egyszerű, átlátható – itt nem kell kerülgetni a dédi karosszékét, leporolni a kristálycsillárt, nem hevernek a polcokon úgymond felesleges, „zavaró” tárgyak. De passzol ez a pedantéria a minden porszemet pillanatok alatt felporszívózó, a könyveket a polcon nagyság szerint elhelyező, katonás sorrendbe állító, rendszerető Szűz jegyű nőknek is, akik akkor érzik elemükben magukat, ha az évnek mind a 365 napján a tökéletes rend a lelke a lakásnak.

„Az informatikusok kifejezetten kedvelik a minimált, hiszen a rengeteg képpel, ábrával, grafikonokkal és függvényekkel telített elméjük megpihen ebben a környezetben. Nem véletlen, hogy Steve Jobs is nagy rajongója, alkalmazója volt a stílusnak – házasságkötéséig” – lopott egy kis bulvárt a minimálsztoriba Szidi. Hozzátesszük: a modern lakásban a high tech cuccoknak kifejezetten helyük van.

Rejteni csak pontosan, szépen

Tévedés, hogy a minimál otthon kialakítása minimális befektetést jelent. Az egyszerű és letisztult lakásbelső nem spórlós: a csekély erőfeszítéssel karbantartható, takarítható burkolatoknak, bútoroknak igenis ára van – figyelmeztetett stílustanácsadónk. Ám ez a luxuskivitel nem hivalkodóan van jelen – a visszafogottság is a stílus egyik védjegye.

A minimalizmus szellemében berendezett otthonban összhang van, és mértéktartás. Ez a lakás, ahol minden mindennel passzol, nincs semmi kirívó elem, ami kilógna a sorból.

A minimalizmus nem exhibicionista: szó szerint szereti elrejteni a dolgokat. Ezért az egész lakás, de különösen a konyha olyannak tűnik, mint egy steril laboratórium.

A beépített konyhagépek, a szigorúan szögletes, geometrikus és egy síkban elhelyezett, zárt szekrények semmit nem engednek láttatni az ottani tevékenységből. Olyan a helyiség, mintha nem főznének ott soha – s lehet, hogy ezzel a megállapítással nem is tévedünk. A szigorú rendezettséget erősítheti a csempe helyett falat burkoló acéllap vagy üveg. A minimál egyébként is szereti és nagy előszeretettel használja az üveget, a rozsdamentes fémet. A konyhához hasonlóképpen puritán hely a lakásban a fürdőszoba is, ahol szintén az egyszerűség dominál. Üvegfal választja el a zuhanyzót, zárt ajtó takarja a személyes tárgyakat, és nem meglepő, sőt, ha a csempe színe szürke. Luxuskivitelben márvány dukál a helyiségbe, de kedvelt burkolóanyag a mészkő is.

Legyen tér és világosság

A minimál a szabadságszerető emberek otthona. A stílust nem lehet bezárni egy pincelakásba: csakis a maximálisan nagy terekben érvényesül igazán. Egy picinyke panellakásban kár és vétek is kísérletezni vele – kivéve, ha megelégszünk azzal, hogy a hófehérre meszelt nappalinkban egyetlen üvegasztal és egy formatervezett szék, plusz egy falra szerelt „lapostévé” legyen mindössze. No meg egy fémesen csillogó, erős fényt árasztó állólámpa.

A minimalizmus nemcsak tér-, hanem fényimádó is, az otthonokba hatalmas ablakokon ömlik be a nappali fény, és a mesterséges világításnak is igen fontos szerepe van. Ahogy Szidi mondta: a fénnyel nem lehet itt fukarkodni. A mennyezetbe rejtett világítótestek és az állólámpák nagyon fontos kellékei a lakásoknak, a tágas, mindig világos tér érzetet pedig nagyban fokozzák a világos színű falak, berendezési tárgyak.

Az egyszerű, légies és levegős, általában egy légterű minimál otthonoknak egyik legmeghatározóbb eleme a hatalmas méretű, kényelmes, szögletes formájú kanapé, amely sokszor térelválasztó szerepet is betölt.

„A minimális egyszerűségben talán egyetlen kivételt képez az ülőbútorok és a fekvőhely nagyvonalú puhasága, ez a kiegyensúlyozás kell is, nehogy túl fagyos legyen a hatás” – figyelmeztet a szakember. Hozzáteszi: a most oly trendi minimalizmust a japánok vitték tökélyre, hiszen a külső-belső kiegyensúlyozottságra, a dolgokkal és a környezettel való összhangra, a harmóniára való törekvés minden tatamival ékes japán lakás lényege.

Cipőt le, jöjjön be!

„Mint minden stílus, ez is közöl egy életérzést: állandó megújulási, adaptációs készséget, nyitottságot, a kacatok teljes hiányát. Amilyen egyszerűnek tűnik, annyira nehéz a lakberendező szerepe, ha minimált kér tőle a megrendelő. A tökéletes harmónia elérése a cél, a lakás fényképszerűen pontos, jól megtervezett, látványos, szellős kell legyen egyszerre. A padló egészen világos, szinte lebeg, de a fekete is elképzelhető. Szigorúnak tűnhet, néha az is. Ez az a lakás, ahol már a bejáratnál késztetést érzel arra, hogy sürgősen levedd a cipődet – egyébként lehet, hogy felszólítanak rá! Fény, fény és rend, rend! – summázta a minimált stílustanácsadónk, Sándor Szidónia-Juliánna. Bár neki sem személyes kedvence a stílus, azt ajánlja: aki szereti és bírja, tegye ilyenné a lakását. Hölgyek, urak, bele lehet vágni, de jó, ha tudják: a minimál akarva-akaratlanul kihozza a rendmániás, pontos mérnököt azokból is, akik egyáltalán nem születtek „kockának”.

Stílustanácsadó: Sándor Szidónia Juliánna 

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk