ARCHÍV Én kis kertem – a teraszon

Nem kell ahhoz kertes házban lakni, hogy színpompás, illatokban gazdag virágok vegyenek körül. A panellakások erkélye igazi paradicsomi helye lehet a virágoknak. (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. májusi számában jelent meg.)

Nem baj, ha kicsi, nem gond, ha napos vagy éppen árnyékos, találhatunk olyan balkonnövényeket, amelyek megfelelnek a körülményeknek és igényeinknek. Közülük sorakoztatunk fel néhányat ebben a cikkben, olyanokat, amelyekkel nem kell sokat bíbelődni, mégis csodaszéppé varázsolják az erkélyeket.

A napimádók

A mediterrán vidékről származó virágok, mint a levendula vagy a leander, imádják a napfényt, viszont míg a levendula a szárazságot is elviseli, a leandernek sok vízre és tápoldatra is szüksége van.

Fontos tudni, hogy ez utóbbinak minden része mérgező, így kisgyerekes családok számára nem ajánljuk.

A sokszínű porcsinrózsa ugyancsak napimádó, és mivel nem nagy igényű, akár sziklakertbe is ültethetjük. Az egzotikus külsejű hibiszkusz kifejezetten szereti a napot és a forróságot, de földjét nyirkosan kell tartani. Tavasszal és ősszel érdemes megmetszeni, hogy több virágot hozzon. A klasszikus balkonnövények közé sorolható a lobélia, amely apró termete ellenére májustól októberig virágzik, a napos helyeket kedveli, de félárnyékban is tartható. A petúnia is, hasonlóan, az év nagy részében nyílik, de jó, ha az elszáradt szirmokat letépjük, mert akkor nő új virág a helyébe. A törpeszázszorszép az első tavaszi virágok közé tartozik, igazi szőnyeget képezhet a balkonládában. A napot igen, a sok nedvességet nem szereti.

A sokat tűrők

A muskátli igazi klasszikus balkonnövény. Alkalmazkodó természetével szinte bárhol jól érzi magát, szereti a vizet, de nem szabad vízben állva hagyni, teleltetéssel pedig a következő évben is újra szépítheti teraszunkat. A több mint 150 fajtája közül, úgy gondolom, mindenki megtalálhatja a számára legszebbet.

Nevével ellentétben a nebáncsvirág vagy más néven pistike jóformán kiirthatatlan. Jól érzi magát árnyékos és napos helyen is, de számára is fontos, hogy mindig nedves legyen a földje, ám ne tocsogjon a víztől. Természetesen a kaktuszok sem maradhatnak ki ebből a kategóriából, hisz a napot, a szárazságot is nagyon jól bírják. A sokat tűrő növények királya mégiscsak a kövirózsa. Jól viseli a vízhiányt, szinte semmiféle gondozást nem igényel. Nemcsak kedvez ezzel a tulajdonságával a kezdő kertészeknek, de szépségével erkélyünket is szebbé teszi.

Illatáradat

Ha igazán illatos virágokkal szeretnénk beültetni a teraszunkat, a levendula mellett nem maradhat ki az estike sem a sorból, amely bár napközben szinte jelentéktelen virágnak számít, este, miután szirmai kinyílnak, csodás illatot áraszt magából. Az angyaltrombita is esténként engedi ki fűszeres illatát, őt azonban az erős napfénytől és a széltől óvni kell. Kevésbé igényes, ám csodálatos illatú balkonnövény a jázmin, bár az erős napfényt ő sem szereti. És ha már az illatoknál tartunk, a tavasszal ne feledkezzünk meg a hagymás virágokról, a nárciszról, jácintról, amelyek nemcsak csodás illatot, de igazi tavaszi hangulatot is árasztanak.

Fűszernövények

Minden erkélyen akad egy olyan napos sarok, ahol helyük lehet a fűszernövényeknek. Nemcsak jó illatokkal bombázzák majd a teraszunkat, hanem ételeink ízvilágát is gazdagítják majd a frissen szedett zöldfűszerek. A mediterrán fűszernövények a meleg, száraz levegőt szeretik, a jó vízelvezetésű talajt, és kevés locsolást igényelnek. Nevelhetünk a balkonon bazsalikomot, kaprot, zsályát majorannát, kakukkfüvet, oregánót vagy akár levendulát is. És ha tovább szeretnénk gazdagítani a kiskertet, akkor ne feledkezzünk meg a citromfűről, mentáról, petrezselyemlevélről, rozmaringról, tárkonyról vagy a snidlingről sem. Akár magültetésekkel is próbálkozhatunk, de sokkal gyorsabb és biztosabb sikert érünk el, ha palántákat ültetünk kis ládákba, cserépedényekbe.

Zöldségeskert

Ha nem elégedünk meg a fűszernövényekkel, a bátrabbak akár egy kis zöldségeskertettel is megpróbálkozhatnak. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy olyan zöldségféléket válasszunk, amelyek nem nagy helyigényűek, és kis gyökérzettel rendelkeznek. Szóba jöhet a koktélparadicsom, paprika, fokhagyma, chilipaprika, esetleg zöldbab, újhagyma és saláta. Termeszthetjük ezeket függőkosárban, virágládákban, cserepekben, a lényeg, hogy minél több fényt kapjanak, hiszen a zöldségfélék a napos, kellemes klímában fejlődnek a legjobban. Általában a vízigényük is nagy, így naponta ellenőrizni kell, hogy elég nedves-e a föld.

Ha ügyesen válogatjuk össze balkonunkra a virágokat, a nap minden szakára és tavasztól őszig biztosíthatjuk a virágzást a teraszunkon.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: