ARCHÍV Előszoba, az otthon hírnöke: megéri több figyelmet szentelni neki

Olykor a lakás méltatlanul elhanyagolt része az előszoba, pedig ez a legelső tér, ahová belépünk – vannak, akik ide zsúfolnak be mindent, ami gyorsan kéznél kell legyen. „Amilyen az udvar, olyan a gazda” – tartja a mondás, s bár nem éppen ennyire komoly az előszoba üzenete, megéri több figyelmet szentelni neki. Mutatunk néhány tippet és ötletet. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júliusi lapszámában jelent meg.)

Itt fordulunk meg a legtöbbször, itt adunk puszit elinduláskor, és itt fogadjuk a vendégeket. Az előszobánk mintegy bemutatkozója lakásunk további részének, ha valaki kellemes előszobába toppan, máris jobban érzi magát nálunk. Van belőle kicsi, aprócska, hosszúkás vagy kocka, de szinte mindegyik stílusosan, és főleg ésszerűen berendezhető. A szakemberek erre kínálnak kézzelfogható és megfizethető ötleteket, ezeket gyűjtöttük össze.

Legyen a bútor többfunkciós

Ha olyan bútort veszünk, amely nemcsak fogas, hanem több rekesze is van, nagyon jól el lehet rejteni benne a sálakat, kesztyűket, fejfedőket, minden olyan apróságot, amely nem kéne kikandikáljon a kabátok mellett, mögött. De tárolónak is használható, amely szintén láthatatlanná tesz egy halom (bár szükséges) tárgyat.

Harmonizáljunk

Amint a lakás többi részére is érvényes, itt is elengedhetetlen, hogy a színek és formák harmonizáljanak. Nemcsak a szemnek kellemes, hanem letisztultságot is sugároz.

Leheljünk életet belé

Nyugodtan dekoráljuk családi fotókkal, virágokkal és növényekkel, tegyünk önműködő illatosítót, hogy mindig legyen jó illat belépéskor – ezektől életre kel az előszoba.

Keskeny előszobához válasszunk keskeny cipőtárolót

Ha szűk az előszoba, ne vegyünk el egy csomó helyet vaskos cipőtárolóval. A szélesség helyett inkább hosszan elnyúló darab legyen a fal mentén.

Fogaskérdés

Amint fennebb írtam, ha előszobabútorban gondolkodunk, legalább szolgáljon több célt, de ha nagyon kicsi a terünk, válasszunk alternatív megoldásokat fogasnak: falra szerelhető akasztókat, sínes megoldást, vagy falból kiálló állványt.

Fehérítsünk

A pici előszobáknak nagyon jót tesz ha sok világos, lehetőleg fehér színt használunk. Ez optikailag tágítja a teret, ráadásul az egyébként félhomályos sarkokon is segít egy kicsit. Kevés színezés vagy egy színesebb tárgy azért nem árt.

Tükröm, tükröm

Egy másik remek trükk, ha sok-sok tükörrel dekorálunk, így tágasabb hatást kelt a falatnyi előszoba.

Egyedi hangulat

Ha az összes alkotóelemet nagy gonddal választjuk ki, akkor minden adott, hogy egy igazán lenyűgöző előszobát alkossunk.

Vagány padló, sötét szőnyeg

Ha egy mintás, fekete-fehér vagy geometriai alakzatokat ábrázoló padlót teszünk le, máris vonzóbbá válik az előszoba. A sötétebb szőnyeg azért jó, mert azon szívesebben húzzuk le a cipőnket. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne csúszkáljon a szőnyeg, mert az balesetveszélyes, és még bosszantó is.

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

A ház, ahol a kert jelenti a szabadságot
A ház, ahol a kert jelenti a szabadságot

Nincs olyan sarka otthonának, ami ne lenne kidíszítve, ez mégsem hat soknak, hiszen a szimmetria mindenhol jelen van. Az antik tárgyaktól a bolhapiacon vásárolt apróságokig minden fellelhető Babos Ani, kézdivásárhelyi dekoratőr házában. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júniusi lapszámában jelent meg.)