ARCHÍV Padlóburkolás: te mit választanál?

A padlóburkolat kiválasztásánál több más szempontot is figyelembe kell vennünk az esztétika mellett: hová kerül a burkolat, mennyire forgalmas vagy nedves a környezet? Talán egyszerűbb eligazodni, ha rendszerezve látjuk az egyes burkolattípusok előnyeit, hátrányait. Íme! (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. szeptemberi lapszámában jelent meg.)

Faltól falig szőnyeg

A szőnyeg valószínűleg a leginkább költséghatékony padlóburkolat, és számtalan színben, textúrával és vastagságban kapható. A padlószőnyeg ugyanakkor a hang- és hőszigetelésben is segít. Remek választás lehet, ha totyogó kisgyerekünk van, hiszen nem csúszik, ugyanakkor esés esetén is puhább, mint más burkolat. Emellett az egyik legnagyobb előnye, hogy szabálytalan alakzatú helyiségekben is egyszerűen elhelyezhető. 

Ezzel szemben a padlószőnyeg ellen szól, hogy magába szívja a nedvességet, így könnyedén bepenészedhet. Nehezen tisztítható, ezért például a különböző allergének is felgyülemkedhetnek benne. 

Csempe és kő

A csempe- és kőburkolat remek választás minden olyan térben, ahol várhatóan nagyobb mértékű a nedvesség (konyhában, fürdőben). Egyszerű karbantartani, tartós és strapabíró, könnyen tisztítható, így remek választás lehet olyan felületeken, ahol nagy „forgalomra” számítunk. 

A csempe- és kőburkolat hátránya, hogy drága, és rendszerint szakszerű elhelyezést igényel. Rongálódás esetén ugyan javítható, de szakember tudja elvégezni a javítást.

Vinyl burkolat

Ha ideiglenes vagy időszakos megoldást keresünk, akkor a vinyl padlóburkolat remek választás lehet: ma már számtalan színben és formában kapható. Nehezen szennyeződik és vízhatlan, így alkalmazható vizes környezetben is, megfelelő takarítás mellett nem penészedik. Mivel puha felületű, ezért elnyeli a léptek zaját, de a legkecsegtetőbb jellemzője, hogy nagyon könnyen elhelyezhető, cserélhető és méretre szabható. 

A vinyl burkolat ellen szól azonban, hogy nem lehet javítani: ha elszakad, akkor az egészet ki kell cserélni. Az olcsóbb vinyl ugyanakkor gyorsan kikopik vagy megsárgul, így – ha tehetjük – minőségibbet válasszunk. 

A laminált padló

A laminált padló egy másik alacsony költségvetésű választás, amely ugyanakkor tartós, nehezen karcolódik és könnyű elhelyezni. A vinyl padlóval ellentétben azonban nem színeződik el, és nem koptatja ki a napsugárzás. Könnyen elhelyezhető, illetve gyakorlatilag bármilyen más burkolatot eltakarhatunk vele. 

Sajnos azonban még a legjobb minőségű laminált padló is felpúposodik a víz hatására, úgyhogy nem érdemes például a fürdőben próbálkozni vele. Továbbá, ha elkopik, nem lehet megcsiszolni és újrafesteni: ki kell cserélni. Ugyanakkor – kemény padlótípus lévén – felnagyítja a zajokat.

Hajópadló

Kevés padlóburkolat tud olyan szép lenni, mint a hajópadló: itt is számtalan féle fából és színezés közül választhatunk. Előnye, hogy ha sérül a felület, akkor azt ki lehet javítani. Továbbá, a hajópadló az ingatlan értékét is növeli. Manapság már többféle páccal és lakkal kezelhető a fa padló, így akár vízhatlanná is tehető. 

Legnagyobb hátránya, hogy a többi opcióhoz képest drága: az anyag és az elhelyezés költsége is magas, de a javítás is sokba kerülhet. 

Plusz egy burkolat: parafa

Egyre népszerűbb a parafa padlóburkolat: a lemezként leragasztható parafa jó választás lehet a nappaliba vagy hálószobákba. Vastagságától függően, remekül hang- és hőszigetel, elnyeli a léptek zaját és hipoallergén. A parafaburkolat felületét speciális lakkal-páccal kell kezelni, így enyhén vízhatlanná tehető, és a foltok is könnyebben eltávolíthatók róla. 

Hátránya, hogy egyelőre meglehetősen költséges választás, ugyanakkor a térségben nehezen hozzáférhető.

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk