ARCHÍV Reméljük, strandolunk még a nyáron – Természetes praktikák a bőrünknek

Azt kívánjuk nektek – no meg persze magunknak is –, hogy már most júniusban csobbanhassunk, és a fürdőkádon – szerencsésebbeknek az otthoni medencén – túl is legyen vizes élménye. A beach body-hoz adtunk mozgástippeket, most megmutatjuk, hogyan legyen sima és napfényvédett a bőre azoknak, akik a természetes kozmetikumokra esküsznek. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júniusi számában jelent meg.)

A cukorpasztát vagy más néven cukorgyantát tartják az egyik „legzöldebb” szőrtelenítési módszernek. Ma már a legtöbb természetes és/vagy biotermékeket kínáló boltban, de még a drogériákban is találkozunk cukorpasztával, ugyanakkor nagyon sokan vannak, akik maguknak is elkészítik.

„Édes” szőrtelenítés

Ennek a hatékony szőrtelenítési technikának a múltja régi időbe nyúlik vissza. Az ősi egyiptomiak – akik híresek voltak egyedi szépségtechnikáikról – citrom, cukor és víz keverékét használták, melyet szirup állagúra melegítettek föl. Ezután a bőrre simítottak egy réteget a keverékből, majd egy pillanatra hagyták kihűlni, végül gyorsan lehúzták a bőrről. A paszta közvetlenül a gyökereknél fogva távolította el a szőrszálakat, ami által az újranövekedés jóval tovább tartott a borotválkozáshoz képest. Napjainkban már számos ismert márka is kínálja cukorgyantáját a boltok polcain vagy a webáruházakban. De gyors netes böngészésünk során számos receptet is találunk arra, hogyan készíthetjük el magunknak otthon a legtermészetesebbnek mondott szőrtelenítő készítményt. Az egyik ilyen forrás szerint

egy pohár fehér kristálycukorra, 1 kiskanál sóra, 1 evőkanál vízre, egy kis citromlére, no meg egy serpenyőre van szükségünk, amiben elkészítjük

– kell még egy kerámia tányér meg egy kanál, amelyek segítségével fel tudjuk vinni a „DIY”-díjas készítményünket a testrészre.

A napolaj is lehet természetes

Ma már egyre bővül azoknak a nőknek a köre, akik a természeteset keresik a kozmetikumok terén, és egyre nagyobb azoknak a kézműveseknek a köre is, akik kiszolgálják ezt az igényt. Jó, de mi a helyzet a napolajokkal? – tettük fel a kérdést. És találtunk válaszképpen számos terméket, de még praktikát is arra, hogyan készítsünk magunknak természetes olajokból és nem „kőolajszármazékokból” akár már az idei nyárra napvédőt. Mert igen, sok növényi olaj bír több-kevesebb napvédő, UV-szűrő hatással, és még azt is be tudjuk állítani, mekkora faktorszáma (SPF) legyen a kencénknek.

Kapcsolódó

    Védeni a bőrt muszáj!

    A Gyógyfüveskertem.hu cikkéből tudjuk, hogy a málnamagolaj és a sárgarépamagolaj egyaránt igen magas faktorszámú napvédelmet nyújt, de a recept szerzője szerint ehhez mért az áruk is. Az Instagramon megtalált cikk szerzője szőlőmagolaj, szezámolaj, olívaolaj, kókuszolaj, eukaliptusz illóolaj, borsmenta illóolaj, levendula illóolaj és E-vitamin kombinációjából álló napolaj receptjét tárta a nagyközönség elé, ami olyan 5–6-os faktorszámnak felel meg. Érzékeny bőrűeknek tehát nem ajánljuk, nekik érdemes beszerezniük a két titkos alapanyag legalább egyikét, vagy azokat kell keresniük a kereskedelemben kapható készítmények címkéjén is. És az sem árt, ha egyeztetnek egy kört bőrgyógyászukkal.

    Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock