ARCHÍV Sosem tudhatod, ki lép be az ajtódon

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor a ruhatárunkat is kénytelenek vagyunk átértékelni, Mara Gyöngyvér egyetemi oktatónak most köszöntött be az életébe egy ilyen időszak, felismerte, hogy szüksége van a megújulásra. A korábban laza, sportosan elegáns ruhatárában mára a hivatalos és klasszikusan elegáns darabok dominálnak. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin márciusi számában jelent meg.)

Egyetemi oktatóként sem volt soha mindegy, miben jelenik meg az előadásain, mert gyakran vette észre diákjai fürkésző tekintetét. Amióta viszont kinevezték rektorhelyettesnek, nem engedi meg magának a lazaságot, mert sosem tudhatja, ki toppan be az irodájába. A farmereket teljesen száműzte a szekrényéből, nadrágból csakis a klasszikus vonalú, visszafogott színű darabokat veszi fel, azokat is csak alkalmanként. Ezúttal a szoknyáké és praktikus ruháké a főszerep. A visszafogottságot azonban mindig feldobja egy kis huncutsággal, egy-egy kézműves kiegészítővel vagy egy erős színű darabbal.

Pont azért szereti a kényelmes ruhákat, mert minden alkalomhoz illenek, kiegészítőkkel a végtelenségig variálhatók, és ez utóbbiból is van választék nála. Sosem vesz fel találomra valamit, vagy tesz fel egy gyűrűt, egy fülbevalót. Szerelésében mindig mindennek a helyén kell lennie.

Az egyetemen szemrevételeztük pár kedvenc szettjét. „Ezt a szoknyát nagyon szeretem a formája miatt” – mutat a bordó műbőr szoknyára, amit éppen visel. Egy fehér kis blúzot és egy halvány rózsaszín zakót társított hozzá, amit nagyon jól ki-egészít egy kézműves táska, amely mint elárulta, különösen kedves darab számára. „Egyrészt, mert a hallgatóimtól kaptam ajándékba, másrészt, mert éppen egy volt hallgatónk készítette.”

Mara Gyöngyvér neve az utóbbi időben a környezettudatos gondolkodás kapcsán gyakran hangzik el. Ez a szemlélet elmondása szerint a ruhatárára is jellemző.

Egyre fontosabbnak tartja azt, hogy kevesebb alapdarabot vásároljon, és minél hosszabban tartó ruhadarabok legyenek a ruhatárában. A kis drapp zakója egy „örök darab”, nagy kedvenc, körülbelül nyolc éve megvan. Turkálós darab, de annál nagyobb becsben tartja.

Egy sötétkék kötényruhával és egy sötétkék inggel társította. Figyelemre méltó a finom kis sötétkék körömcipő is, ami kiegészíti az összképet. A szettet egy Ráduly Margit-féle kerámia nyakékkel és gyűrűvel dobta fel.

A hozzájuk tartozó fülbevalót már túl soknak találta, így arról lemondott. Mivel szereti az aszimmetriát, ez a nyakék igencsak közel áll a szívéhez.

Ezután előkerül egy bájos kis darab. „Imádom ezt a kis babos rakott szoknyát!” – lelkendezik. Igaz, hogy a rakott és a babos is divat, de ő a divattól függetlenül szere-ti. Hozzá egy fűzöld kabátkát választott. A klasszikus fekete-fehér komolyságot szereti feldobni egy erős színnel, ami lehet akár egy sál, de adott esetben éppen egyzakó is. „Az elmúlt időszakban bekerült egy pár műbőr darab is a ruhatáramba. Nem kifejezetten vagyok műbőrimádó, de a színek és formák miatt hajlandó vagyok kompromisszumot kötni.” Egy lazább szerelés is előkerült, aminek a játékosságát rögtönzött kontya tetézte.

Farmerszínű pamutruha, mellé pedig egy farmerkabát, aminek ujját és hátát huncut fodrocska díszíti. Mindkettő nagy kedvence, csak azt sajnálja, hogy a kabátot télen nem tudja viselni. „Ha télikabátot veszek rá, olyan, mintha púpos lennék” – kuncog, és begömbölyíti a hátát, aminek köszönhetően mindketten nevetésben törünk ki. Aztán megmutatja, hogy ezt a kombinációt övtáskával is szokta viselni, mert az kiemeli a derekat.

Legyen szó tanítási óráról, rektori konferenciáról, hétköznapokról, Gyöngyvér mindig megtalálja az egyensúlyt öltözékében. Fegyelmezett, kiegyensúlyozott és mindig nőies.

Fotó: Mihály László